Evita zaharurile ascunse: fructe ce trebuie consumate moderat

Evita zaharurile ascunse: 5 fructe ce trebuie consumate cu moderatie

Dupa cum bine stim deja, fructele si legumele ar trebui sa stea la baza oricarui plan alimentar, mai ales daca dorim sa slabim, dar este important sa fim atenti si la continutul de glucide al fructelor pe care le integram in alimentatia zilnica, pentru ca nu toate pot fi consumate in cantitati mai mari.

Fructele contin fructoza si glucoza in proportii diferite. Fructoza este de fapt un zahar simplu, care, consumat in cantitate mare, are efecte negative asupra sanatatii. Fructoza in exces creste glicemia, poate provoca disfunctii renale si cardiovasculare, ca sa nu mai spunem ca poate contribui la aparitia obezitatii. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa consumam fructe, ba chiar sunt foarte indicate, insa trebuie sa fim atenti ce portii consumam din fiecare fruct.

Avand in vedere aceste considerente, iata 5 fructe care ar trebui consumate cu moderatie in dieta:

1. Curmalele

Curmalele au un gust foarte bun si sunt dulci, fiind adesea un desert preferat de toata lumea. Cu toate acestea, au un aport caloric mare, aproximativ 287 calorii/ 100 grame si sunt bogate in glucide. Doar trei curmale contin aproximativ 18 grame de fructoza si 21 grame glucoza. Cu toate acestea, contin si multe substante nutritive, precum vitaminele B2, B3 si B6, saruri minerale de potasiu si calciu, fibre si crom, care taie pofta de dulce. Curmalele sunt recomandate in principal persoanelor foarte active, sportivilor sau copiilor, insa ele trebuie consumate cu moderatie.

2. Bananele

Bananele sunt fructe care au un aport caloric destul de ridicat, 90 calorii/100 grame, insa sunt foarte bogate in potasiu, astfel incat ar putea acoperi tot necesarul zilnic. Sunt foarte hranitoare si se digera usor. Contin carbohidrati, fosfor, fier, calciu, vitaminele A, B si C. Cu toate acestea, o singura banana de dimensiunii medii ofera 8,1 grame de glucoza si 8,3 grame de fructoza, ceea ce reprezinta valori destul de ridicate. Bananele nu trebuie inlaturate din alimentatie, ci trebuie doar consumate in portii mai mici decat alte fructe.

3. Ciresele

Delicioase si suculente, la prima vedere nu s-ar spune ca aceste fructe au un continut ridicat de glucide. Ciresele au un aport energetic important, 68 calorii/100 grame si sunt bogate in vitamina A si in vitamine din complexul B. Au insa si un continut mare de zaharuri. 20 de cirese contin aproximativ 8,5 grame de fructoza si 9 grame de glucoza. Printre beneficiile cireselor se numara continutul mare de minerale si oligoelemente precum potasiu, calciu si mangan, care participa la mentinerea echilibrului intestinal. Ca si curmalele, ciresele sunt recomandate in special pentru persoanele cu o viata foarte activa si pentru copii, asa ca nu trebuie consumate in exces.

4. Prunele

Prunele sunt bogate in substante nutritive si au un puternic efect laxativ, insa contin si destul de multe calorii, aproxiamtiv 52 calorii/100 grame. Favorizeaza tranzitul intestinal si diureza, stimuleaza activitatea vezicii biliare si sunt o sursa importanta de minerale si vitamine. Cu toate acestea, cantitatea de zaharuri din compozitia lor nu este de neglijat. 6 prune contin aproximativ 9,6 grame de fructoza si 13,5 grame de glucoza. Prunele au rolul lor chiar si in dieta de slabire, insa trebuie consumate in cantitati mici.

5. Strugurii

Daca ne gandim ca stafidele atat de dulci sunt practic struguri uscati si deshidratati, atunci ne putem da seama ca aceste fructe sunt destul de bogate in calorii, mai exact 72 calorii/100 grame. Desi contin multe substante nutritive, acestia ofera si cantitati serioase de glucide. Un ciorchine cu aproximativ 20 de boabe de struguri contine in jur de 7,7 grame fructoza si 7,5 grame glucoza. Strugurii sunt recomandati pentru ridicarea tonusului general, pentru a activa tranzitul intestinal si ca sursa de vitamine si polifenoli. Cu toate acestea, daca vreti sa slabiti sau sa va mentineti silueta, consumati struguri doar in cantitati mici.

In general, indiferent despre ce fructe este vorba, este bine sa stim ca, cu cat un fruct este mai copt, cu atat acesta are mai multe zaharuri in compozitie. Daca doriti sa pierdeti in greutate, in special in zona abdomenului, consumul de fructoza ar trebui limitat la 15 – 25 grame zilnic.