Ponderea alimentelor in dieta, conform noii piramide alimentare

Ponderea alimentelor in dieta, conform noii piramide alimentare

In anul 2015, specialistii in nutritie din Australia au creat un ghid alimentar, prin care au fost reordonate grupele alimentare, astfel incat acestea sa se potriveasca stilului de viata actual al omului modern.

Dupa cum probabil sunteti informati deja, alimentele sunt grupate in piramida alimentara, un concept prin care este indicata ponderea alimentelor in alimentatia zilnica, in cazul nutritiei echilibrate.

Noua piramida alimentara, propusa de specialistii australieni, presupune o pondere mai mare a fructelor si a legumelor, excluderea zaharului si a sarii, insa includerea uleiurilor vegetale in masura in care acestea acopera nevoile reale de nutrienti ale organismului.

Iata cum se prezinta noua piramida alimentara:

Nivelul 1 – Fructe si legume

In vechea piramida, aceast nivel era ocupat de cerealele integrale, insa acum, la baza piramidei se afla fructele, legumele si leguminoasele, precum fasolea mazarea, lintea sau nautul.

Pozitionarea fructelor, legumelor si cerealelor integrale in cadrul piramidei arata foarte clar ca aceste grupe de alimente ar trebui sa reprezinte aproximativ 70% din tot ceea ce mancam.

Vegetalele sunt atat de importante, deoarece numeroase studii realizate in ultimii ani au evidentiat faptul ca acestea au o contributia deosebita in prevenirea bolilor ”moderne”: cancer, diabet de tip II sau afectiuni cardiovasculare.

Fiind bogate in fibre, ne ofera o senzatie de satietate si ne ajuta astfel sa ne controlam greutatea. De asemenea, reprezinta o sursa sanatoasa de carbohidrati, de vitamine, minerale si antioxidanti.

Nivelul 2 – Cereale integrale

Poate ca cerealele integrale si-au pierdut din importanta pe care o aveau in fata fructelor si a legumelor, insa au ramas o componenta importanta a dietei zilnice. Ele ocupa doar al doilea nivel al piramidei deoarece au un continut caloric putin mai ridicat decat al fructelor si a legumelor, asadar este indicat sa se consume portii mai mici.

Cerealele integrale sunt o sursa importanta de carbohidrati ”buni”. Acestia sunt esentiali pentru sanatatea organismului, avand rol energetic, de echilibrare a metabolismului si a glicemiei. Putem sa consumam orez brun, paste din faina integrala, ovaz, quinoa sau paine integrala.

Regula de aur pentru cerealele integrale este ca acestea sa fie cat mai putin prelucrate si cat mai aproape de starea lor naturala atunci cand le consumam.

Nivelul 3 – Lactate si carne

In aceasta categorie se gasesc laptele, iaurtul, branzeturile, carnea, ouale, dar si nucile semintele si leguminoasele. Acestea din urma se regasesc si in prima categorie de alimente, si in cea de-a treia, deoarece pentru nivelul 3 se ia in cosiderare aportul de proteine.

Leguminoasele sunt bogate in nutrienti valorosi si acopera necesarul de proteine, suplinind cu succes lipsa proteinelor de origine animala, de exemplu in timpul postului sau in cazul persoanelor vegetariene. Cu toate acestea, ele pot provoca un usor disconfort digestiv, de care este bine sa se tina cont.

Tot in aceasta categorie, gasim lactatele de origine animala, sau cele de origine vegetala, cum este laptele de soia, de cocos sau de migdale. Toate acestea sunt surse de proteine din care putem consuma cu moderatie, pentru a echilibra nutrientii din organism.

Categoria proteinelor asigura si aportul de calciu necesar pentru buna functionare a organismului, precum si minerale, vitamina B12 si grasimi.

Nivelul 4 – Grasimi ”bune”

In piramida clasica, ultimul nivel cuprindea grasimi, zaharuri si sare. Noua piramida propune o schimbare radicala la varf, ce-i drept tot in cazul alimentelor care trebuie consumate cat mai rar si in cantitati reduse. Zaharurile si sarea au fost eliminate, iar grasimile de toate tipurile au fost inlocuite cu grasimi ”bune”.

Pentru sanatatea creierului, a membranelor si pentru functionarea optima a intregului organism este necesara putina grasime. Precautia insa este absolut necesara in cazul consumarii acestor alimente, mai ales in privinta carnurilor procesate, iar grasimile din alimentele industriale trebuie evitate.

Sunt recomandate grasimile provenite din uleiuri vegetale, cele din nuci sau seminte. Acizi grasi sanatosi se regasesc si in avocado, peste sau crustacee.

Prin urmare, noua piramida alimentara stabileste o pondere ridicata a legumelor, fructelor si cerealelor integrale in dieta zilnica, lactate si carne slaba consumata cu moderatie, iar grasimile de provenienta vegetala trebuie consumate in cantitati foarte mici.