Se spune că hainele tale preferate nu mint niciodată. Atunci când îți este tot mai greu să tragi fermoarul pantalonilor sau a fustei preferate sau atunci când jacheta preferată te strânge, este cazul să îți pui întrebarea dacă nu ai luat în greutate mai mult decât credeai. La fel cum nici hainele nu mint, și cântarul îți va arăta că este nevoie să dai câteva kilograme jos dacă vrei să îți recapeți silueta. Așadar, dacă nu știi cu ce să începi, pașii următori te vor ghida în direcția potrivită pentru a ajunge la greutatea ta ideală.
1.Ține cont de numărul de calorii
Ca să pierzi în greutate, este nevoie să creezi un deficit de calorii. Majoritatea persoanelor au o dietă cu un conținut caloric prea ridicat în raport cu nevoile reale ale corpului. Un specialist în nutriție îți poate indica un plan alimentar potrivit și este bine de știut că, în general, numărul caloriilor nu ar trebui să scadă la mai puțin de 1200, deoarece acest lucru poate încetini metabolismul. Nu este însă o regulă generală, tocmai de aceea este recomandat să stabilești un plan alimentar cu un specialist.
2.Monitorizează consumul de calorii
Nu ajunge doar să știi câte calorii ar trebui să consumi, ci trebuie și să monitorizezi câte calorii consumi în mod real. Obișnuiește-te să verifici numărul de calorii pe care îl conține fiecare aliment și notează totul într-un jurnal, sau te poți folosi de diferitele aplicații care pot face acest lucru pentru tine. Important este să notezi absolut tot ce mănânci, chiar și un covrigel sau un fursec pe care l-ai ronțăit în grabă la birou, pentru că toate aceste mici „scăpări” se adună. De asemenea, cântărește-te săptămânal ca să monitorizezi progesul pe care îl faci.
3.Cântărește toate cantitățile
Ține la îndemână un cântar de bucătărie, pahare gradate sau linguri speciale pentru a cântări exact toate ingredientele pe care le folosești atunci când gătești. De exemplu, nu este indicat să îți pui după ochi porția de cereale integrale, pentru că este foarte ușor să subestimezi porțiile atunci când îți este foame. Dacă vei cântări toate alimentele pe care le consumi, te vei obișnui în timp să apreciezi corect porțiile.
4.Mânâncă cinci mese pe zi
Porțiile mici și dese te ajută să elimini senzația de foame și nu vei mai avea tendința să consumi porții prea mari la fiecare masă. Planifică-ți trei mese principale și două gustări între mese. Nu sări peste mese pentru a reduce numărul de calorii, deoarece acest lucru nu va face decât să îți încetinească metabolismul și va provoca luarea în greutate. Ultima masă ar trebui luată cu cel puțin două ore înainte de culcare, ca să eviți problemele digestive.
5.Ce și când mănânci
Mesele tale zilnice ar trebui să includă proteine, care potolesc senzația de foame, fibre care oferă senzația de sațietate, carbohidrați buni, care îți oferă energie, dar și lipide, într-o cantitate mai mică. Mesele principale ar trebui să conțină mai multe calorii decât gustările, iar masa de prânz ar trebui să fie cea mai consistentă, pentru ca organismul să aibă timpul necesar să ardă caloriile.
6.Fă alegeri sănătoase
E foarte ușor să reduci numărul de calorii consumate prin simplul fapt că faci alegeri alimentare mai sănătăoase. Doar înlocuind sucurile carbogazoase cu apă sau carnea de vită cu cea de pasăre sau cu pește, deja faci alegeri mai bune și cu un conținut mai scăzut de calorii, iar acest lucru se va observa pe parcurs în dieta ta zilnică.
7.Planifică-ți mesele din timp
Cel mai mare factor negativ cu care se confruntă persoanele care urmează o dietă îl reprezintă senzația de foame. Ca să eviți să te arunci asupra unei prăjituri sau a unui sandviș cumpărat la colț de stradă, ai grijă să ai la îndemână o gustare sănătoasă. Ai putea să îți planifici mesele pe o săptămână și să ai grijă să ai pregătite alimentele necesare pentru fiecare zi. Astfel, îți va fi mult mai ușor să reziști tentațiilor.
8.Fă mai multă mișcare
Dieta alimentară este o componentă a unui stil de viață sănătos, iar cealaltă componentă o reprezintă activitatea fizică. Pentru a arde calorii rapid, ar trebui să ai o oră de activități fizice intensive de mai multe ori pe săptămână. O plimbare în jurul blocului este un început bun, dar nu este suficientă. Cel mai bine este să începi să practici un sport, fie că este alergare, ciclism, înot sau ore de fitness. Astfel, îți vei crește masa musculară, iar acest lucru intensifică arderile de grăsimi.
9.Fixeză-ți obiective intermediare
Nu ai cum să slăbești peste noapte, deci este util să îți stabilești obiective mai mici până când ajungi la greutatea ideală. Găsește modalități să sărbătorești micile progrese pe care le faci, cum ar fi să îți programezi o zi numai pentru tine în care să te relaxezi sau să faci o scurtă excursie într-un weekend.
10.Păstrează-ți obiectivitatea
Nu există diete magice ca să slăbești în câteva zile și nici alimente pe care să le consumi sau nu pentru că au efecte deosebite în procesul de slăbire. Orice este prea restrictiv sau nu este sănătos din punct de vedere nutrițional nu reprezintă calea pe care ar trebui să o urmezi. Trebuie să adopți un stil de viață sănătos, să ai o alimentație diversificată și echilibrată și să îți îngădui câte o mică abatere doar ocazional. Apoi, trebuie să fii conștient de faptul că nu te poți întoarce la vechile obiceiuri după ce ai slăbit. Dacă vei începe să te înfrupți iarăși cu câteva gogoși dimineața, cu friptură și cartofi prăjiți la prânz și cu o cină copioasă în fiecare zi, este firesc să pui la loc toate kilogramele pierdute sau să te îngrași și mai mult.
11.Ai răbdare și amintește-ți care este obiectivul final
Așa cum toate kilogramele în plus s-au adunat, tot așa îți va lua ceva timp să le dai jos. Bucură-te de fiecare kilogram pe care îl pierzi și atunci când vrei să te mai servești cu încă o felie de tort la aniversarea unui prieten, amintește-ti care este motivația pentru care nu vrei să faci acest lucru. Gândește-te că supraponderabilitatea este una dintre cauzele a numeroase afecțiuni ce îți pot pune sănătatea în pericol și cât de bine te simți atunci când nu ai de-a face cu povara kilogramelor în plus.