10 gustări sănătoase care te ajută să arzi calorii - Natur House
Gustare sănătoasă fructe

10 gustări sănătoase care te ajută să arzi calorii

Ți s-a întâmplat adesea să vrei să mănânci ceva între mese? Gustările dintre mese, dacă nu sunt alese cu atenție, adaugă prea multe calorii și prea puțini nutrienți la dieta zilnică. Însă, dacă alegi gustări sănătoase, acestea te vor ajuta să îți menții energia pe tot parcursul zilei și îți vor oferi substanțele nutritive de care organismul are nevoie cu adevărat.

Dacă organismul are destulă energie, gustările dintre mesele principale ale zilei te pot ajuta chiar să pierzi în greutate. Proteinele ajută la creșterea masei musculare, la creșterea metabolismului și, implicit, la arderea caloriilor. Fibrele, pe de altă parte, ajută la îmbunătățirea digestiei și te ajută să nu fii tentat să mănânci alimente bogate în grăsimi și zaharuri. Carbohidrații vin să-ți dea un plus de energie, atunci când rezervele s-au epuizat, iar vitaminele și minerale completează o gustare sănătoasă pentru a ne asigura un corp sănătos și rezistent.

Gustările trebuie planificate cu cea mai mare seriozitate, ele având rol esențial în prevenirea senzației de foame intensă, care poate să apară înaintea mesei următoare și, implicit, ne ajută să nu înfulecăm prânzul sau cina, fără a putea controla cantitatea de alimente ingerate. Planificarea gustărilor presupune atât stabilirea conținutului acestora, cât și a posibilității concrete de a le consuma – la birou, în mașină, la școală, în parc, etc.

Așadar, deși nu alimentele propriu- zise te ajută să arzi grăsimile, dacă alegi gustări sănătoase, organismul tău va beneficia de  substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi.  Ca și conținut caloric, fiecare gustare ar trebui să conțină între 100 și 200 de calorii.

Iată câteva sugestii de gustări sănătoase ce te pot ajuta să îți stimulezi metabolismul și să te menți în formă.

gustări sănătoase semințe

Semințe crude, ieftine și sănătoase

Acum le găsești peste tot, în amestecuri de in, susan, mac, floarea soarelui și lista poate continua. Conțin fibre de calitate care absorb toxinele din intestin, dar și grăsimi sănătoase care mențin echilibrul dintre colesterolul bun și cel rău din organism.

Le poți consuma ca atare – dar nu mai mult de un pumn sau le poți combina cu câteva lingurițe de fulgi sau musli.

Ton și biscuiți din făină intregrală

Dacă ai intoleranță la lactoză sau nu vrei să incluzi produsele lactate la gustare, o porție de ton în suc propriu (fără ulei) conține multe proteine și acizi grași omega 3.  2-3 biscuți din făină integrală de grâu completează gustarea cu carbohidrații și fibrele necesare.

 Salatele sau supele de legume

Legumele trebuie să predomine în orice dietă echilibrată, de aceea sunt binevenite și la gustări. Ai putea să le consumi sub formă de salată, cu puțin ulei de măsline și lămâie. Sau ai putea să-ți faci supe de roșii sau de broccoli și să le bei reci sau calde, după preferințe. Au puține calorii și sunt bogate în vitamine, minerale și fibre.

Smoothie din fructe de pădure

Fructele de pădure sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Poți prepara un smoothie delicios, la care să adaugi apă și puțin iaurt degresat, în special când ai poftă de ceva dulce. O porție de fructe de pădure proaspete sau congelate conține 4 grame de fibre.

Edamame

Denumirea aceasta exotică se referă de fapt la păstăile de soia verde, care sunt fierte sau preparate la abur. Se servesc calde sau reci, asezonate cu un praf de sare și vei avea o gustare ce se prepară rapid, bogată în nutrienți.

Salată de linte și roșii

Salatele nu se servesc doar la mesele principale, ci pot fi foarte bune și atunci când vrei o gustare rapidă. Pentru a prepara o salată delicioasă nu ai nevoie decât de linte, care sunt o sursă foarte bună de proteine, sărace în grăsimi și cu un conținut mare în fibre, la care adaugi roșii și câteva frunze de năsturel. Năsturelul – bogat în fitonutrienți și antioxidanți, este o plantă din care se prepară adesea ceaiuri, însă poate fi adăugată și în mâncăruri, întocmai ca și plantele aromatice.

Iaurtul

Dacă îți plac lactatele, nu rata iaurtul. Este o sursă bună de proteine, cele care induc senzația de sațietate, dar și un furnizor excelent de calciu și bacterii probiotice. Se poate consuma simplu sau în diverse combinații cu cereale integrale sau cu câteva fructe oleaginoase.

Batoanele de cereale, fructe și nuci

Sunt foarte practice atunci când trebuie să mănânci o gustare la serviciu sau la școală. De regulă, un singur baton este suficient pentru o gustare, iar regulile pentru a alege cele mai sănătoase variante sunt aceleași: să conțină între 100 și  200 de calorii și să nu conțină prea multe zaharuri.

Fructe proaspete

Fructele proaspete pot fi consumate ca o gustare sănătoasă sau înainte de efortul fizic, ca sursă de energie.

Alege fructele de sezon, coapte la lumina soarelui și ținute cât mai puțin timp în cămară sau în frigider, dacă nu vrei să piardă din vitamine. Și nu uita, când e posibil, să le consumi cu tot cu coajă!

Pe lângă vitamine, minerale, fibre  și fitonutrienți, fructele conțin și zahăr. Faptul că zahărul din fructe e diluat într-o cantitate mare de apă și amestecat cu multe fibre duce la concluzia că nu există un produs dulce mai sănătos decât fructele!

Ceai verde cu mentă

O băutură răcoritoare cu puține calorii nu este tocmai o gustare, dar dacă te trezești că vrei să cauți ceva de ronțăit mai mult din plictiseală decât pentru că îți este foame, această băutură delicioasă este exact ceea ce ai nevoie. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și ajută la intensificarea procesului de ardere a grăsimilor. Combinația ceai verde – mentă este excelentă atunci când vrei să te simți energizat. Ceaiul poate fi băut cald sau rece!

Acestea sunt doar câteva idei de gustări rapide și sărace în calorii pe care le poți integra în alimentația zilnică, însă există o mulțime de alte combinații alimentare pe care le poți încerca. Alimentația echilibrată și obiceiurile alimentare sănătoase te vor ajuta să pierzi în greutate fără să te înfometezi, iar apoi, pe termen lung, îți vei putea menține greutatea.