Proteinele sunt substante esentiale pentru sanatatea organelor interne, a oaselor, a musculaturii si chiar pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic. Pielea, unghiile, parul, toate au nevoie de proteine pentru a fi sanatoase. Ei bine, nici silueta nu face exceptie, iar proteinele au rolul lor in cadrul unei diete echilibrate.
Daca doriti sa slabiti, proteinele ar trebui sa ocupe un loc important in dieta, mai ales daca practicati si activitati fizice, pentru ca va ajuta sa transformati grasimea in masa musculara. Atunci cand reduceti drastic numarul de calorii consumate pentru a pierde in greutate, caloriile ramase in meniu ar trebui sa provina din proteine, in detrimentul carbohidratilor sau al grasimilor.
Proteinele se gasesc in carne, peste, lactate si oua, insa este important ce alegeti sa cosumati, deoarece anumite tipuri de proteine sunt mai usor de asimilat de catre organism decat altele. De exemplu, legumele reprezinta o sursa valoaroasa (si gustoasa!) de proteine de origine vegetala, care ofera aceleasi beneficii nutritionale ca si proteinele de origine animala.
De cate proteine avem nevoie?
Spre deosebire de grasimi, proteinele au un continut caloric mai scazut, oferind energie organismului si senzatia de satietate, astfel incat pot fi consumate in cantitati mai mari. In general, se recomanda intre 45 si 90 grame de proteine zilnic in cazul femeilor, in functie de greutatea corporala si de alti factori. Sportivii, femeile insarcinate, persoanele aflata in convalescenta dupa o boala au nevoie de o cantitate mai mare de proteine. Proteinele ar trebui sa fie incluse in fiecare masa principala a zilei.
Cele mai bune surse de proteine
Dintre proteinele de origine animala, cele mai bune surse sunt carnea de pui sau de curcan, pestele, fructele de mare si branzeturile slabe. Exista destule surse vegetale care fac concurenta carnii din punct de vedere al calitatii si a cantitatii proteinelor pe care le contin. Printre acestea se numara leguminoasele, bogate in fibre si amidon si cu un continut foarte scazut de grasimi (soia, fasole, mazare, linte sau porumb), dar si nucile, semintele sau cerealele integrale. De altfel, despre soia se spune ca este singura proteina vegetala completa, adica are un continut proteic foarte ridicat.
Proteinele de origine animala ar trebui consumate cu moderatie, deoarece atunci cand acestea sunt ingerate in exces, pot duce la probleme ale rinichilor si reprezinta un factor de risc in aparitia osteoporozei.
In meniul zilnic, puteti integra carnea slaba, iaurtul degresat, branzeturile slabe, tofu, soia, migdale, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, fasole sau cereale integrale, pentru a obtine necesarul de proteine al organismului.
Cum se prepara corect alimentele bogate in proteine
Asa cum legumele si fructele isi pierd mare parte a continutului de vitamine si minerale daca nu sunt gatite corect, si valoarea nutritiva a alimentelor bogate in proteine poate varia in functie de modul de preparare al acestora. Iata cateva ponturi pe care le puteti folosi atunci cand pregatiti mancarea:
- Daca preparati carnea la aburi, inabusita sau fiarta, devine mai usor de digerat de catre organism;
- Pentru ca organismul sa asimileze mai mult fier, puteti folosi suc de rosii sau zeama de lamaie la prepararea pestelui sau a carnii;
- Atunci cand consumati ficat, bogat in vitaminele A si D, nu folositi ulei la gatit, ci preparati-l fie la cuptor, fie pe gratar, pentru ca aceste vitamine sa nu se piarda. In plus, este si mult mai sanatos;
- Ouale se pot consuma in cantitati moderate, insa este recomandat ca ouale fierte sa aiba galbenusul moale. Cu toate acestea, fiti atenti ca albusul sa fie complet coagulat, adica ouale sa nu fie inca crude.
Asadar, proteinele au un rol important in dieta zilnica, insa este important sa fiti atenti ce tip de proteine consumati si sa tineti cont de faptul ca o dieta echilibrata este una care ofera organismului toate substantele nutritive pentru buna functionare a acestuia. Nu in ultimul rand, modul in care preparati alimentele afecteaza valoarea lor nutritiva, asa ca nu trebuie sa neglijati nici acest aspect.