Vanilia este mult mai mult decât un ingredient delicios care dă o aromă deosebită diferitelor alimente, ci oferă și o serie de beneficii importante, inclusiv capacitatea de a trata acneea, stimularea creșterii rapide a părului, reducerea inflamației, prevenirea bolilor cronice, protejarea sănătății inimii și multe altele.
Bine de știut despre vanilie
Vanilia este un ingredient extrem de popular în multe preparate culinare din întreaga lume, iar mirosul de vanilie este inconfundabil pentru majoritatea oamenilor. Această aromă este derivată din orhideele din genul Vanilla, care au fructe sub formă de păstăi. Aceste păstăi pot varia în dimensiune de la 5 la 22 cm în lungime și sunt considerate de o calitate superioară când sunt mai mari. Cu toate acestea, aceste păstăi trebuie să fie culese manual doar la momentul potrivit, pentru ca semințele să nu sară din păstăi și să fie coapte corespunzător. Recoltarea păstăilor este un proces dificil, dar există o cerere mare de vanilie în diferite forme, nu numai pentru utilizarea în prepararea alimentelor, ci și pentru diferite produse, ca de exemplu suplimente alimentare sau medicamente.
Extractul, pulberea, păstăile întregi și zahărul vanilinat sunt cele mai comune forme sub care se găsește vanilia și acestea pot fi adăugate la nenumărate preparate culinare sau în diferite remedii naturiste.Vanilia este bogată în nutrienți, compuși organici unici și antioxidanți. Acest ingredient a fost și va rămâne unul dintre cele mai populare pentru a da aromă mâncărurilor, dar oferă și o mulțime de beneficii, fiind unul din motivele pentru care ar trebui să facă parte din alimentație.
Sănătatea inimii
Cercetările privind impactul asupra sistemului cardiovascular al vaniliei, în special asupra ingredientului activ, vanilinei, au arătat că aceasta poate reduce în mod semnificativ nivelurile de colesterol din organism. Acest lucru este foarte important pentru persoanele cu risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, deoarece nivelul optim al colesterolului poate preveni ateroscleroza, inflamația arterelor și cheagurile de sânge.
Proprietăți de vindecare
Vanilia este bogată în antioxidanți, care ajută la prevenirea descompunerii celulelor și țesuturilor în interiorul corpului și la stimularea regenerării naturale a organismului. În plus, calitatea antibacteriană a vaniliei protejează sistemul imunitar și reduce stresul asupra organismului, stimulând vindecarea și recuperarea rapidă în cazul persoanelor care se află în convalescență după o boală.
Reduce inflamația
Timp de secole, vanilia în numeroase forme a fost utilizată pentru a reduce inflamația în tot corpul. Acest lucru este deosebit de eficient pentru inflamația ficatului, care poate apărea din numeroase motive, mai ales în cazul persoanelor supraponderale. Vanilina este cea care îi conferă proprietățile deosebit vaniliei, printre care se numără ameliorarea simptomelor artritei, gutei și a altor afecțiuni inflamatorii.
Previne acneea
Pentru persoanele care se luptă în mod regulat cu acneea, veste bună este că vanilia poate fi de ajutor. Proprietățile antibiotice ale vaniliei o fac un aliat puternic împotriva acneei, deoarece poate elimina infecția care stă la baza acestei probleme de piele și poate accelera procesul de vindecare al pielii. De asemenea, poate să reducă aspectul cicatricilor rezultate în urma acneei deosebit de severe.
Calmează anxietatea
Deși unii oameni rămân sceptici în privința aromoterapiei, unele dintre cele mai bune remedii naturale pot avea un efect benefic prin simțul nostru olfactiv. Mirosul de vanilie, de fapt, este cunoscut pentru influența directă asupra creierul și pentru inducerea stării de calm. Prin urmare, extractul de vanilie poate fi unul dintre cele mai bune și mai accesibile remedii pentru anxietate și stres cronic.
Ajută la scăderea în greutate
Unele studii au indicat că vanilia este de ajutor pentru pierderea în greutate, datorită proprietăților sale de reducere a apetitului. Extractul acestei plante este, de asemenea, cunoscut pentru faptul că ajută la scăderea nivelului de colesterol, stimulând metabolismul și sprijinind în mod eficient obiectivele de scădere în greutate.
Tratează afecțiunile respiratorii
Atunci când trebuie să te lupți cu o tuse, o răceală sau o infecție respiratorie, orice fel de substanță analgezică sau antiinflamatoare poate fi de ajutor. Extractul de vanilie poate ajuta la calmarea durerilor de gât atunci când este amestecat cu apă caldă și asigură un efect anestezic asupra acestuia. Proprietățile antibacteriene pot, de asemenea, ajuta la eliminarea infecției, în timp ce tratează tusea și durerile de gât.
Favorizează digestia sănătoasă
Există o serie de moduri în care vanilia a fost folosită de-a lungul timpului pentru a optimiza funcția digestivă. Mirosul acestei plante este cunoscut pentru calmarea senzației de greață, în timp ce ceaiul din plante infuzat cu vanilie poate atenua inflamația în intestin și poate preveni vărsăturile, diareea, crampele și problemele digestive.
Vanilia nu se adaugă neapărat doar în deserturi, ci poate fi consumată și împreună cu alte alimente, ca de exemplu iaurtul simplu (îi dă o aromă deosebită), se poate adăuga în smoothie-urile de legume și fructe sau se poate adăuga în ceașca de cafea băută dimineața.