Cât de sănătoasă este cafeaua? - Natur House
beneficiile cafelei

Cât de sănătoasă este cafeaua?

O ceașcă de cafea aburindă și fierbinte este băutura pe care mulți dintre noi o savurăm dimineața și fără de care parcă nici nu ne putem începe ziua. Dacă unele studii condamnă consumul de cafea, altele îl recomandă, în cantități moderate (2-4 cești pe zi), e drept. Așadar, cât de sănătoasă este cafeaua? Ar trebui să o eviți sau din contră, poți să te răsefeți din când în când cu o ceașcă de cafea?

Tipuri de cafea

Poate te va surprinde să afli că există peste 25 de tipuri de cafea, care provin de la mai multe specii de arbori de cafea. Cele mai populare tipuri de cafea, cele pe care le găsești foarte ușor oriunde, sunt cafeaua arabică și cafeaua robusta. Acestea sunt cultivate în America Centrală și de Sud, în Africa și în India. Peste 75% din cafeaua consumată în întreaga lume este cafea arabică.

Cafeaua arabică la rândul său se găsește în mai mutle variante, cu arome diferite, diferența de gust fiind dată de regiunea în care au fost cultivate boabele. Solul în care cresc arborii de cafea și schimbările climatice influențează foarte mult gustul cafelei. De exemplu, cafeaua arabică ce se cultivă în Etiopia are o aromă fină, cu anumite note florale, pe când boabele de cafea din Kenya au un gust amar și puternic, iar cele cultivate în America de Sud au o aromă de cacao sau de alune. Cea mai cunoscută cafea arabică este cea de proveniență columbiană, având o aromă puternică, cu note subtile de cacao și de nucă.

Cafeaua robusta și-a primit denumirea datorită faptului că este mai ușor de cultivat, fiind rezistentă la condiții climatice dure. Cafeaua robusta are un conținut mai scăzut de cofeină, nu este atât de aromată și se utilizează în general pentru fabricarea cafelei solubile, pentru că are o textură mai ușoară. Se cultivă în special în Congo.

Alte tipuri populare de cafea sunt cafeaua Liberica și cafeaua Maragogype, care este recunoscută ușor prin boabele de dimensiuni considerabile.

Ce este cafeaua verde?

Cafeaua verde nu este o specie diferită de cafea. Aceasta provine de fapt din boabe de cafea crude, neprăjite și neprocesate. Are același gust de cafea, însă aroma este mult mai intensă. Băutura preparată din cafea verde în stare pură se aseamănă foarte mult cu un ceai, acesta fiind și motivul pentru care se consumă în general în combinație cu cafea arabică sau robusta.

Boabele de cafea crudă sunt bogate în antioxidanați și acid clorogenic, substanță care limitează absorția zahărului de către corp, ajutând astfel la menținerea unui corp suplu, în formă.

Cafeaua fără cofeină

În general, suntem tentați să consumăm prea multă cafea zilnic, ceea ce duce la exces de cofeină. Excesul de cofeină se manifestă în special prin tulburări de somn și prin faptul că persoanele care consumă prea multă cafea nu se mai pot odihni corespunzător. De asemenea, cu timpul, se poate dezvolta o toleranță la cofeină, ceea ce înseamnă că organismul nu mai simte efectele benefice ale cafelei, ci din contră, pot apărea alte efecte neplăcute.

Cafeaua fără cofeină este soluția de compromis prin care te poți bucura de beneficiile boabelor de cafea, însă fără excesul de cofeină.

Beneficiile cafelei pentru sănătate

Cafeaua are într-adevăr un efect revigorant și energizant, prevenind apariția oboselii musculare atunci când faci o activitate fizică. Este indicat să bei o ceașcă de cafea cu 30 de minute înaintea unui antrenament, pentru a putea profita din plin de efectul energizant al cafelei.

Cafeaua nu conține multe calorii, atunci când este consumată neagră, fără zahăr, lapte sau frișcă. În caz contrar, cafeaua cu tot felul de siropuri dulci și topping-uri este o adevărată bombă calorică. Dacă vrei să savurezi o cafea, alege o cafea ”clasică” și nu ceda impulsului de a consuma tot felul de băuturi pe bază de cafea.

Polifenolii, niște compuși bioactivi din cafea au proprietăți antioxidante și au un aport important în lupta împotriva radicalilor liberi, protejând astfel țesuturile.

Cafeaua, prin conținutul de cafeină, ajută la menținerea concentrării în momentele solicitante. Mai mult, îmbunătățește memoria pe termen scurt și alungă oboseala care intervine în a doua parte a zilei.

Când nu este indicat să consumi cafea?

Dacă este consumată cu moderație, cafeaua nu este dăunătoare pentru organism. Ce este cu adevărat periculos este consumul excesiv, care poate duce la apariția afecțiunilor cardio – vasculare. De asemenea, persoanele hipertensive trebuie să elimine cafeaua sau să consume cafea decofeinizată, cu moderație.

Prin urmare, în cazul cafelei, cel mai important este consumul echilibrat, fără excese. Cafeaua poate fi înlocuită cu alte ceaiuri bogate în antioxidanți, care au efect energizant, cum este de exemplu ceaiul verde sau ceaiul negru (acesta din urmă conține și el cofeină!), însă atunci când este consumată cu moderație, cafeaua aduce o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, parcă orice zi începe mai bine cu o ceașcă de cafea aromată, nu-i asa?