Nevoile nutriționale ale adolescenților - Natur House

Nevoile nutriționale ale adolescenților

Având în vedere că adolescenții se află în plin proces de creșetere, este important ca aceștia să să consume alimentele corecte, care să le ofere nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase.

La vârsta adolescenței, adesea forma corpului se schimbă, ceea ce este destul de dificil, însă când mai apar și presiunile celor din jur, pentru a arăta într-un anume fel, acest lucru poate influența și alegerile alimentare ale tinerilor. Adolescența nu este momentul potrivit pentru dietele – fulger, deoarece corpul nu primește suficiente substanțe nutritive și acest lucru îi poate împiedica pe tineri să își atingă potențialul. O alimentație echilibrată este o alegere mult mai sănătosă, nu numai la vârsta adolescenței, ci  pe tot parcursul vieții.
 

Ce trebuie să mănânce un adolescent?

 
Adolescenții pot obține nutrienții necesari dacă respectă un plan alimentar echilibrat, compus din 3 mese principale și 2 gustări. Dacă aceștia sar peste mese, corpul va fi lipsit de nutrienții necesari unei bune funcționări, ceea ce poate duce la dereglări multiple în organism  ce pot afecta dezvoltarea organismului, nivelul de energie sau puterea de concentrare.

Cerealele integrale conțin carbohidrați care oferă energie creierului și mușchilor. Ele sunt și o sursă bună de fibre și vitamine din complexul B. Fără carbohidrați, te simți obosit și lipsit de enrgie tot timpul.

Legumele și fructele conțin multe vitamine și minerale, care stimulează sistemul imunitar și te ajută să previi apariția bolilor. Sunt importante și pentru sănătatea pielii și a ochilor.

Carnea slabă de pui sau pește, ouăle, nucile și leguminoasele sunt surse foarte bune de fier și proteine. Fierul este necesar pentru crearea celulelor roșii, care transportă oxigenul în tot corpul. Dacă îți lipsește fier din organism, te vei simți mereu obosit, amețit și rezistența la efort va scădea. Proteinele sunt importante pentru creșterea și întreținerea corpului, cresc rezistența sitemului imunitar în lupta cu infecțiile și bolile. De asemenea, acizii grași din carnea de pește contribuie la sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului nervos.

Fierul mai poate fi obținut și din alte alimente, ca de exemplu din boabele de fasole, linte, nuci sau semințe.

Lactatele ajută la dezvoltarea sistemului osos, la sănătatea dinților și contribuie la buna funcționare a inimii, mușchilor și a sistemului nervos, deoarece sunt bogate în calciu.

Grăsimile și uleiurile trebuie consumate doar în cantități moderate. De asemenea, alte alimente bogate în grăsimi, ca prăjelile și dulciurile nu fac decât să îngrașe, fără să ofere prea multe substanțe nutritive organismului.

Lichidele sunt o componentă importantă a dietei zilnice. Apa este vitală, pentru că asigură o funcționare normală a organelor, te ajută să te hidratezi și contribuie la reglarea tranzitului intestinal. Sucurile cabogazoase și băuturile energizante conțin foarte multe zaharuri, care determină creșterea în greutate.
 

Importanța micului dejun

 
Micul dejun este principala masă a zilei. Acesta furnizează energie pentru revigorarea organismului, îmbunătățește procesul de învățare, puterea de concentrare și performanțele intelectuale. Persoanele care mănâncă regulat la micul dejun, tind să aibă o greutate mai sănătoasă decât cele care sar peste această masă.

Alege cereale integrale pentru micul dejun, cu un conținut ridicat de fibre, puține grăsimi și fără alte adaosuri (zahăr, sare, conservanți, arome, aditivi). Iată alte câteva opțiuni de mic dejun sănătos pentru adolescenți:fulgi de ovăz și scorțișoară, salată de vinete fără maioneză cu pâine integrală și roșii, fructe proaspete și iaurt, cereale integrale cu iaurt sau pâine integrală prăjită cu un ou fiert și legume.
 

Gustări sănătoase pentru școală

 
Gustările sănătoase pentru școală nu trebuie să fie neapărat plictisitoare. Dacă părinții sunt cei care îți pregătesc gustarea pentru școală, discută cu ei, spune-le ce îți place și ce nu, și împreună puteți găsi cele mai bune soluții. De asemenea, este bine să înveți să îți pregătești singur gustarea, pentru că astfel deprinzi obiceiuri alimentare sănătoase.

Iată câteva sugestii pentru sandvișul de la școală, care ar trebui să conțină felii de pâine din făină integrală: piept de pui, morcov ras și castraveți; curcan, brânză  și salată verde; somon afumat și salată verde sau alte legume.
 

Alimentația și concentrarea

 
Atunci când ești la școală sau studiezi, creierul tău are nevoie de energie suplimentară. Consumul de alimente sănătoase este, de asemenea, legat de o concentrare mai bună. Iată câteva sfaturi pentru a mânca sănătos atunci când studiezi sau în timpul examenelor.

Mânâncă porții mici și dese. Evită snacks-urile și mâncarea tip fast food, deoarece nu îți este de ajutor și te va face să te simți morocănos, iritabil și obosit. Alege gustări sănătoase, ca de exemplu fructe proaspete, legume, nuci sau semințe.

Adolescenții nu ar trebui să consume deloc băuturi cofeinizate, pentru că acestea afecteză calitatea somnului și, implicit, capacitatea de concentrare. Ceaiurile din plante sau fructe sunt o opțiune mult mai sănătoasă atunci când vrei o băutură care să te energizeze.

Dacă iei o pauză de la învățat, nu trebuie să te apuci imediat de mâncat, decât dacă îți este cu adevărat foame. Bea un pahar cu apă sau niște ceai, sau pur și simplu fă o plimbare, ca să îți oxigenezi creierul.

Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc circulația sângelui, ceea ce ajută oxigenul și substanțele nutritive să circule în sânge și să îți îmbunătățești capacitatea de concentrare.

nevoi nutriționale adolescenți
 

Menținerea greutății normale

 
Este ușor să mănânci alimente nesănătoase: biscuiți, chipsuri de cartofi, prăjituri, plăcinte, gogoși sau batoane de ciocolată atunci când ți-e foame, dar alegând în mod regulat aceste alimente nu vei reuși să îți menții greutatea.

Alte lucruri care ar trebui evitate în alimentația zilnică sunt băuturile cu o mulțime de zahăr, de exemplu, băuturile răcoritoare sau băuturile energizante.

Alimentația adolescenților nu se diferențiază prea mult de cea a adulților care doresc să abordeze un stil de viață sănătos, fără excese și fără obiceiuri alimentare proaste. Însă, mai important chiar decât în cazul adulților este ca adolescenții supraponderali să piardă în greutate fără să se înfometeze.

Dietele drastice pot afecta grav dezvoltarea organismului și pot avea efecte neplăcute pe termen lung. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată sunt cei mai importanți factori care te ajută să slăbești și să îți menții greutatea.