Cum să pregătești o gustare sănătoasă pentru școală? - Natur House
gustare sănătoasă

Cum să pregătești o gustare sănătoasă pentru școală?

Pentru o dezvoltare sănătoasă, copiii au nevoie, în afara celor trei mese principale, și de gustări care să-i ajute să-și mențină energia pe parcursul zilei.

Ca părinți, trebuie să ne asigurăm că gustarea școlarul nostru conține toți nutrienții de care are nevoie organismul copilului, pentru a se dezvolta armonios, atât fizic, cât și intelectual. De asemenea, gustarea trebuie să fie sănătoasă și hrănitoare, astfel încât să îi ofere energia de care are nevoie în acel moment al zilei.

Pentru părinți, poate fi destul de dificil să îmbine cu succes alimentele sănătoase, bogate în nutrienți astfel încât pachețelul de la școală să aibă un aspect atrăgător, pentru ca micuții să nu fie tentați să cumpere dulciuri sau alte alimente nesănătoase. În plus, nu trebuie neglijat nici faptul că părinții trebuie să aleagă gustări cât mai ușor de transportat și de consumat, pentru că, evident, copilul nu va merge în ghiozdan cu o mulțime de caserole sau cu diferite tacâmuri pentru a putea mânca gustarea.

Toate preparatele de tip fast food sunt, probabil, cea mai mare ispită cu care se confruntă copiii în timpul școlii. Multe localuri și chioșcuri de acest tip sunt amplasate ”strategic” în apropierea școlilor și liceelor, oferind sandvișuri, covrigei, plăcinte și alte mâncăruri ieftine, care arată foarte apetisant. Prin urmare, primul pas este ca părinții să îi învețe pe cei mici că nu tot ceea ce arată apetisant este și sănătos, la fel cum mâncărurile ”plictisitoare” sunt de fapt foarte sănătoase.

Sandvișul pentru școală

O gustare hrănitoare trebuie să fie compusă din alimente care se pot consuma ușor, care sunt proaspete și care potolesc foamea. Cel mai bine este ca gustarea să varieze, astfel încât copiii să nu se plictisească, dar și pentru a le oferi nutrienți pe care îi regăsim în toate grupele de alimente.

Cea mai la îndemână opțiune este sandvișul, pentru că este ușor de transportat și de consumat, însă există câteva lucruri de care părinții trebuie să țină cont. Părinții trebuie să fie atenți la etichetele alimentelor, deoarece unele produse care par sănătoase conțin multă sare, zahăr, conservanți sau coloranți, iar acest lucru este valabil chiar și pentru pâine.

Sandvișul poate conține o feliuță de brânză, de exemplu brânză telemea desărată. Brânza topită și cașcavalul trebuie evitate, deoarece conțin foarte multe grăsimi, aditivi și fosfați care blochează asimilarea calciului. Se mai poate adăuga o felie de piept de pui preparat la grătar, fără grăsimi, sau altă carne slabă.

Este bine ca sandvișul să conțină și legume, deoarece legumele nu trebuie să lipsească de la nici o masă zilnică. O frunză de salată verde, câteva rondele de castraveți sau de ridichi, câteva bucățele de morcov sau de ardei pot completa gustarea de la școală.

Trebuie evitate mezelurile și sandvișurile cumpărate de la fast food, maioneza, sosurile din comerț (conțin mult zahăr și sare), brânzeturile grase, cremele tartinabile pe bază de unt sau brânză, pateurile.

Ce mai poate conține gustarea pentru școală?

La gustarea pentru școală se mai poate adăuga un iaurt simplu sau amestecat cu câteva bucățele de fructe, cereale integrale sau nuci. Iaurturile cu fructe din comerț conțin foarte multe zaharuri și aditivi, așa că nu sunt recomandate. Dacă gustarea conține și iaurt, nu uita să adaugi și o linguriță în pachețelul cu mâncare.

Pe lângă sandvișuri și iaurt, gustarea poate conține și fructe. Mere, banane, pere sau alte fructe de sezon pot fi puse într-o cutiuță de plastic cu capac. Nu sunt indicate fructele prea moi sau cele care conțin multe semințe, deoarece există riscul ca micuții să se păteze atunci când le mănâncă. Ocazional fructele pot fi consumate și sub formă de suc, dar ai grijă la cantitate. Sucurile de fructe nu se consumă niciodată în loc de apă!

Ce nu trebuie să conțină gustarea pentru școală

Gustarea nu ar trebui să conțină mâncăruri gătite ca de exemplu supe, ciorbe sau mâncăruri cu sos, deoarece sunt dificil de consumat și de transportat. De asemenea, alimentele și condimentele care au un miros mai puternic (ceapă, usturoi) ar trebui evitate.

Băuturile recomandate pentru școală

Apa plată sau ceaiurile pot însoți gustarea pentru școală. Sunt excluse băuturile carbogazoase bogate în zahăr sau cele pe bază de cofeină. Chiar dacă vorbim despre adolescenți, aceștia nu ar trebui îndemnați să consume cofeină, deoarece îi agită și nu se vor mai putea concentra în timpul orelor.

Așadar, nu este greu să pregătești o gustare sănătoasă pentru copii. Există o mulțime de recipiente pe piață, practice și colorate, numai bune pentru transportarea alimentelor care pot fi consumate la școală. Dacă nu ai timp să prepari gustarea de dimineață, pregătește totul seara și depozitează alimentele în frigider sau la loc răcoros. În cazul copiilor mai mari, îi poți învăța să își prepare singuri gustarea, dimineața.

Principiile unei alimentații sănătoase se învață în primul rând în familie, așa că părinții sunt primii care ar trebui să ofere un exemplu pozitiv copiilor. Odată ce aceste principii sunt învățate și intră în rutina zilnică a copilului, îi va fi mult mai ușor să facă singur alegeri sănătoase în ceea ce privește alimentația.