Din dorinta de a slabi rapid, foarte multe persoane apeleaza la diete extreme care fac mai mult rau decat bine organismului. Astfel de diete nu au efecte de durata si, de multe ori, greutatea este pusa la loc, ceea ce duce la un cerc vicios. De altfel, slabirile repetate supun organismul la un efort si cauzeaza dezechilibre, ceea ce provoaca apoi acumularea kilogramelor in exces.
Dietele extreme aduc pe termen scurt rezultatul dorit, adica silueta dorita, insa pe termen lung sunt daunatoare sanatatii si uneori chiar pun viata in pericol. Astfel de diete cresc riscul de atac de cord si diabet, pecum si aparitia altor afectiuni. In plus, nu exista garantia ca greutatea pierduta nu va fi acumulata la loc, deoarece nu este adoptat un stil de viata sanatos pe termen lung, iar efectele imediate nu se vor observa si in timp. Organismul sufera un soc atunci cand slabeste brusc, ceea ce il determina sa faca ”depozite” de grasimi si astfel kilogramele se vor intoarce imediat ce dieta este intrerupta.
Caracteristicile dietelor extreme
Aceste diete extreme se adreseaza persoanelor care cred ca pot slabi practic peste noapte si fara nici un fel de efort. Sunt adesea limitate la anumite alimente, devenind la un moment dat plictisitoare. Sunt restrictive din punct de vedere caloric, iar organismul are nevoie de un anumit numar de calorii pentru a avea energia necesara activitatilor zilnice.
Insa dintre toate caracteristicile dietelor extreme, cea mai periculoasa o reprezinta faptul ca, in general, nu sunt prezentate si riscurile.
In cele ce urmeaza, vom aborda cateva tipuri de diete ce pot fi considerate extreme si motivele pentru care ar trebui evitate.
Dieta hiperproteica
Este o dieta bogata in proteine provenite din oua sau din carne, cu scopul de a dezvolta in mod special musculatura. Insa muschii puternici se obtin numai prin activitate fizica regulata si consumand produse din toate grupele alimentare. Atunci cand necesarul zilnic de proteine este depasit, se pune presiune pe ficat si pe rinichi. De obicei, slabirea este datorata pierderii apei din organism si mai putin a pierderii tesutului adipos. Aceasta dieta presupune consumarea prea multor grasimi si calorii.
Dieta cu lichide
O alta dieta extrema este dieta lichida, bazata numai pe apa, sucuri de fructe naturale si supe de legume. Este adevarat ca aceste alimente ofera organismului substante nutritive, insa efectul de slabire este unul doar temporar. Kilogramele in plus revin de indata ce aceasta dieta este intrerupta. In plus, absenta hranei solide cauzeaza starile de oboseala accentuata. Corpul reactioneaza la aceasta dieta extrem de saraca in calorii prin incetinirea metabolismului, astfel incat arderea grasimilor se face mai lent decat de obicei. In general, dieta cu lichide se foloseste numai pe termen scurt, in urma consultarii unui medic si/sau a unui nutritionist si este destinata detoxifierii organismului, nu pentru slabire.
Dietele monoalimentare
Exista tot felul de diete care se bazeaza pe un singur aliment, cum ar fi dieta cu supa de varza. Este de prisos de amintit faptul ca, aceste diete nu au cum sa ofere toate substantele nutritive de care organismul are nevoie. Pe langa asta, dietele monoalimentare nu ofera deloc variatiune, astfel incat persoanele care le urmeaza ajung sa nu mai doreasca sa consume deloc alimentul respectiv in urma unei astfel de diete.
Riscurile dietelor extreme
Slabirea intr-un timp scurt poate duce la diaree acuta, urmata de constipatie. Pierderea apei din organism pe perioade lungi duce la deshidratare si chiar la alte tulburari digestive.
Dietele extreme promit o slabire rapida, insa nu ofera solutii pentru alcatuirea unui meniu sanatos. Sunt restrictive si greu de urmat pe termen lung. Odata ce greutatea este pierduta, cel mai probabil persoanele aflate la dieta se intorc la vechile obiceiuri alimentare.
Daca se urmeaza o dieta bogata in proteine, acest lucru poate determina formarea acidului uric si a oxalatilor de calciu, care favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi si a gutei.
Dietele care interzic cu totul carbohidratii duc la pierderea rezervelor energetice si a rezistentei fizice. De asemenea, antreneaza dezechilibrul electrolitic, ceea ce duce la scaderea presiunii arteriale si la performante fizice scazute.
Alternativa sanatoasa
Cheia pentru meninerea sanatatii este un proces gradual, care implica schimbari in timp. Evitati sa periclitati sanatatea organismului prin tot felul de diete – fulger. Pentru a da jos din kilograme, trebuie sa invatati sa mancati echilibrat, sa consumati alimente din toate grupele alimentare, sa evitati produsele rafinate, grasimile si zaharurile si sa faceti miscare in mod sustinut.
Acest proces va dura mai mult, insa beneficiile pentru sanatate vor fi pe termen lung. Daca doriti sa va mentineti greutatea optima, acest lucru nu se realizeaza prin tot felul de diete pe termen scurt, ci prin adoptarea unor obiceiuri care sa produca schimbari in alimentatie pe viata.
Nu in ultimul rand, inainte sa incepeti orice fel de dieta, consultati-va cu medicul in cazul in care suferiti de anumite afectiuni si cu un nutritionist, care sa va poata consilia pentru a alege o dieta ce se potriveste stilului vostru de viata.