Fitonutrienții – ce sunt și în ce alimente îi găsim? - Natur House
alimente bogate în fitonutrienți

Fitonutrienții – ce sunt și în ce alimente îi găsim?

Adesea am auzit vorbindu-se despe fitonutrienți, însă nu întotdeauna acest termen este însoțit și de explicații detaliate despre ceea ce reprezintă, de fapt, acești compuși vegetali. Prin fitonutrienți se face referire la nutrienții produși de plante, dar care nu sunt considerați esențiali pentru procesele care au loc în organismul uman, spre deosebire de vitamine, minerale, proteine sau grăsimi.

Dar chiar și așa, acești compuși naturali aduc o mulțime de beneficii sănătății și sunt tot mai des utilizați în industria farmacologică.

Beneficiile fitonutrienților pentru sănătate

În primul rând, este bine de știut că fitonutrienții sunt produși de plante pentru propriul lor beneficiu, așa că nu este deloc surprinzător că proprietățile acestora sunt benefice și pentru organismul uman, atunci când sunt consumate prin intermediul fructelor, legumelor sau a ierburilor aromatice.

Deși acest grup de substanțe nutritive este compus din mai multe tipuri de fitonutrienți, dintre care doar o mică parte au fost studiate în profunzime, acestea au fost clasificate în trei categorii, care, la rândul lor, sunt clasificate în mai multe subcategorii. Acestea sunt: fitochimicalele, ierburi și condimente și plante medicinale, despre care se știe că au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate.

Proprietățile antioxidante ale fitonutrienților

Propietatea antioxidantă este prezentă în practic toți fitonutrienții, ceea ce le permite să protejeze celulele din organism împotriva acțiunii radicalilor liberi și a peroxidelor.

Proprietăți hormonale

În acest caz, fitoestrogenii sunt cei care ies în evidență, deoarece au o structură asemănătoare cu cea a estrogenilor umani, astfel încât îi pot substitui pe aceștia din urmă pentru a trata diferite probleme de sănătate, ca de exemplu osteoporoza și menopauza.

Proprietățile anti-cancerigene ale fitonutienților

Unii fitonutrienți, așa cum sunt capsaicina și saponina, au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celuelor canceroase și de a proteja ADN-ul împotriva agenților care atacă țesuturile, cauzând diferite tipuri de cancer.

Proprietăți antibacteriene

Fitonutrienții posedă în special proprietăți antibacteriene, pentru a proteja și susține sănătatea orală, precum și pentru a reduce riscul apariției infecțiilor.

surse de licopen

 

Categorii de fitonutrienți

După cum am amintit, există mai multe categorii și subcategorii de fitonutrienți, iar mulți dintre ei încă nu au fost descoperiți sau cercetați pentru a afla exact ce beneficii pot aduce organismului. Însă există deja anumite categorii de fitonutrienți ale căror proprietăți sunt cunoscute și chiar utilizate inclusiv în industria farmacologică. Printre aceștia se numără următorii:

Resveratrolul – are un rol important în prevenirea cancerului și se găsește în fructele închise la culoare, ca de exemplu în strugurii negri. De asemena, reduce inflamațiile și previne apariția bolilor inflamatorii.

Licopenul – este recomandat în prevenția bolilor cardiovasculare și a bolilor de piele. Se găsește în cantități mari în roșii. Consumul de licopen, care dă și culoarea roșilor este asociat și cu reducerea apariției cancerului de prostată.

Fitoestrogenii – se găsesc în special în soia, nuci sau semințe de in. Ameliorează simptomele menopauzei la femei, îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare. Au efecte pozitive asupra metabolismului lipidic, au proprietăți antidepresive, antivirale și antibacteriene.

Fitosterolii – se găsesc în susan, dovleac, șofran, soia și în majoritatea uleiurilor vegetale. Aceștia reduc nivelul de colesteror din sânge și blochează acțiunea hormonilor în dezvoltarea tumorilor canceroase. În plus, contribuie la reducerea numărului de trigliceride și la întărirea sistemului imunitar.

Luteina – este un carotenoid natural, pe care organismul îl transformă în antioxidant. Este foarte important pentru sănătatea retinei și, implicit, pentru menținerea acuității vizuale. Principala sa funcție este de a proteja ochiul de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Saponinele – reglează colesterolul, glicemia și tensiunea arterială. Sunt utilizate în industria farmacologică pentru a sintetiza cortizonul. Saponinele contribuie la eliminarea secrețiilor bronșice și la ameliorarea spasmelor musculare. Se găsesc în vinete, sparanghel, soia, fasole, mazăre, ardei și quinoa.

Terpene – în cazul alimentelor, aceste substanțe sunt cele care dau aromă, ca de exemplu limonenul pentru lămâi sau eugenolul pentru usturoi. Se găsesc în morcovi și spanac și sunt importante pentru a proteja sănătatea sistemului osos, precum și pentru a proteja vederea.

Aceștia sunt fitonutrienții mai des întâlniți, iar aceste substanțe au diferite roluri în menținerea sănătății pielii și a ochilor, în prevenirea și tratarea infecțiilor,în eliminarea toxinelor din organism și luptă împotriva germenilor, infecțiilor și paraziților.

Cum să consumi suficienți nutrienți?

Se estimează că numai 2% din speciile de plante existente în lume au fost cercetate în anumite scopuri științifice, așa că foarte mulți fitonutrienți sunt încă nedescoperiți, împreună cu beneficiile pe care le aduc sănătății.

Cu toate acestea, anumiți fitonutrienți au fost identificați în alimente care au fost clasificate ca fiind benefice pentru a trata diferite probleme de sănătate. Usturoiul are proprietăți antibacteriene, ardeiul iute previne acțiunea agenților cancerigeni, dovleacul conține fitosteroli, mușețelul conține flavonoide, iar soia conține izoflavone.

Cea mai bună modalitate de a consuma fitonutrienți este prin adăugarea cât mai multor legume și fructe în dieta zilnică, precum și prin utilizarea ierburilor aromatice și a plantelor medicinale.

Prin urmare, o alimentație echilibrată, diversificată și compusă din alimente cât mai puțin procesate oferă organismului cantitatea de fitonutrienți de care are nevoie pentru a preveni apariția diferitelor probleme de sănătate.