Tot ce trebuie să știi despre soia - Natur House
lapte soia

Tot ce trebuie să știi despre soia

La momentul de față toată lumea a auzit despre această leguminoasă, unele persoane o consumă frecvent, pe când alte persoane o ignoră cu desăvârșire sau evită să o consume din cauza controverselor legate de acest aliment.

Tipuri de soia

Soia este cultivată și consumată în alimentația zilnică de peste 4.000 de ani în Asia, iar la momentul de față este plantată în multe alte țări din întreaga lume, inclusiv pe teritoriul României. Soia face parte din categoria leguminoaselor, dar se deosebește de mazăre, fasole sau linte, datorită conținutului excepțional de proteine și grăsimi bune, conține foarte puține glucide și este o bună sursă de lecitină.

Pe lângă beneficiile sale nutriționale, soia este și o plantă prietenoasă cu mediul. Se hrănește cu azotul din sol și din atmosferă, este rezistentă la paraziți și boli, și nu are nevoie de multă apă pentru a supraviețui.

Soia se găsește în trei varietăți. Soia verde se prezintă sub forma unor boabe care se aseamănă cu lintea și conțin mai puține proteine. Boabele se pot consuma ca atare, fierte, însă se pot folosi și germenii de soia verde, pentru salate. Boabele de soia roșie se consumă fie gătite, fie germinate. Cea mai răspândită varietate de soia este soia galbenă, din care se face laptele de soia, tofu sau deserturi delicioase și sărace în calorii.

Calitățile nutritive ale boabelor de soia

Datorită calităților sale nutritive relevate de numeroase studii științifice, soia se află pe lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din alimentația echilibrată. Se poate consuma sub formă de boabe integrale de soia, lapte de soia sau tofu. Este bogată în vitamine și minerale, iar conținutul ridicat de proteine de calitate o face să fie una dintre puținele surse vegetale care conțin toți cei 8 aminoacizi esențiali pentru buna funcționare a organismului. Este unul dintre motivele pentru care soia este de nelipsit din dieta vegetariană. O porție de 100 grame de soia fiartă conține 173 calorii, 9 grame grăsimi, 10 grame cabohidrați (din care 6 grame sunt fibre) și 17 grame proteine.

soia în alimentație

Beneficiile consumului de soia

Femeile care se apropie sau se află în perioada de menopauză ar trebui să includă soia în mod frecvent în alimentația zilnică. Soia conține anumiți hormoni vegetali, mai exact fitoestrogeni, care previn tulburările legate de menopauză (insomnii, iritabilitate, bufeuri). Porția zilnică ar trebui să fie de aproximativ 25 grame boabe de soia.

Soia ajută și la prevenirea maladiilor cardiovasculare și a cancerului de colon, stomac, prostată sau a cancerului de sân, mulțumită conținutului de grăsimi polinesaturate, fibre, vitaminele B1, B2, B6, vitamina K, magneziu, calciu, fier, potasiu, seleniu și fosfor.

Soia este recunoscută și pentru proprietățile sale antiîmbătrânire, fiind unul din motivele pentru care femeile asiatice o apreciază atât de mult. Izoflavonele din soia limitează efectele negative ale radicalilor liberi, ajută la menținerea elasticității pielii și încetinesc procesul îmbătrânirii cutanate.

În legătură cu această leguminoasă există și anumite controverse, din cauza conținutului de izoflavone, care sunt niște substanțe cu un efect similar al estrogenului. Totuși, este bine de știut că nu există suficiente studii care să sprijine faptul că aceste substanțe ar dăuna într-adevăr sănătății, iar un consum moderat de soia nu are efecte adverse. Ca orice alt aliment, trebuie să existe un consum echilibrat, deoarece nu trebuie să existe excese nici în cazul alimentelor sănătoase.

Alimente produse din boabele de soia

Laptele de soia este o băutură care, de multe ori, poate înlocui laptele din sursă animală. Se poate consuma ca atare, sau ”îmbunătățit” cu puțină miere sau cu scorțișoară. Dacă vrei să consumi lapte de soia, alege sortimentele obținute din boabe de soia integrale, nu cele pe bază de praf de soia. Din punct de vedere nutrițional, laptele de soia este bogat în proteine vegetale și acizi grași nesaturați și poate fi utilizat în alimentația persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.

Tofu este de fapt o brânză de soia, care se face prin coagularea laptelui de soia, în mod similar cu brânza tradițională. Are un gust neutru, motiv pentru care se poate folosi în foarte multe rețete culinare, fie ele sărate sau dulci. Tofu nu conține colesterol și este bogat în proteine vegetale.