Evită aceste 5 greșeli de nutriție în perioada postului - Natur House
greșeli de nutriție în perioada postului

Evită aceste 5 greșeli de nutriție în perioada postului

Perioada postului reprezintă o provocare pentru organism. Atunci când ții post, îți privezi organismul de anumite alimente pe care le-ai consuma în mod obișnuit și ai tendința să compensezi fie prin consumarea unor porții mai mari de mâncare, fie prin consumarea unor alimente bogate în calorii.

Indiferent care este motivul pentru care te-ai decis să ții post – din motive spirituale, sau pentru că dorești să utilizezi postul ca o perioadă propice pentru detoxifierea organismului – ai grijă să eviți anumite greșeli de nutriție pe care le favorizează alimentația specifică acestei perioade.

1.Consumi porții prea mari

În perioada postului, nu se consumă carne și grăsimi de origine animală. Chiar dacă anumite alimente ce fac parte din această categorie nu fac parte dintr-o alimentație sănătoasă în mod obișnuit, renunțarea la orice tip de carne creează o deficiență de proteine. Prin urmare, s-ar putea să simți mai acut senzația de foame și să consumi mai multe alimente permise în post, dar care, din păcate, pot duce la apariția kilogramelor în plus. Soluția este să suplimentezi dieta zilnică cu surse de proteine vegetale, dar fără să neglijezi porțiile pe care le consumi.

2.Consumi alimente de post procesate excesiv

Multor persoane le este dificil să se adapteze la perioada postului, pentru că au impresia greșită că nu au prea multe opțiuni culinare la dispoziție. Alimentele „de postʺ din comerț, ca de exemplu pateurile vegetale, mezelurile pe bază de soia și alte astfel de produse sunt bogate în aditivi și au o valoare nutritivă scăzută. În locul acestor produse, consumă preparate de post pe care le pregătești în casă și care știi exact ce ingrediente conțin. Chiar dacă nu ai prea mult timp de gătit, legumele pregătite la abur sau la cuptor, cu ierburi aromatice și condimente, sunt întotdeauna o opțiune bună pentru un prânz sau o cină gustoasă.

3.Consumi prea mulți carbohidrați

Carbohidrații au rolul lor în alimentație, însă contează ce și cât mănânci. Pâinea, pastele făinoase, produsele de patiserie de post, covrigeii și alte produse de panificație ce sunt, de obicei, consumate în exces în perioada postului, cresc cu mult cantitatea zilnică de calorii ingerate. De asemenea, nucile și semințele consumate în exces în această perioadă, contribuie și ele la aportul caloric ridicat. Rezistă tentației de a consuma mai multe nuci și semințe în perioda postului și nu te lăsa amăgit de produsele de panificație de post. Alege pâinea și cerealele din făină integrală și nu depăși cantitățile recomandate. Pentru mai multe detalii despre aportul carbohidraților în dietă, nu ezita să ceri sfatul unui specialist în nutriție.

4.Nu consumi suficiente legume și fructe

Dacă în post se renunță la alimentele de origine animală, nu înseamnă că trebuie să renunți și la legume și fructe. Alimentația în această perioadă nu trebuie să fie fadă și lipsită de gust. Legumele și fructele sunt surse importante de vitamine și minerale, care ajută organismul să facă față acestei schimbări în alimentație, care poate fi foarte stresantă. Fructele sunt bune ca gustări între mese – consumate în cantități moderate, ca să eviți aportul ridicat de zaharuri – iar legumele pot fi consumate în diferite combinații, care să îți ofere senzația de sațietate.

5.Postul nu reprezintă o dietă pentru slăbire

Este una din cele mai mari greșeli pe care o poți face. Postul nu trebuie să țină locul unei diete de slăbire, deoarece presupune doar eliminarea anumitor alimente, care apoi vor fi introduse din nou în alimentație. Dietele de slăbire presupun de la bun început o alimentație echilibrată, iar pentru menținerea unei greutăți sănătoase este necesară adoptarea unei alimentații sănătoase pe termen lung, nu doar pe perioada dietei. Faptul că îți impui anumite restricții alimentare în perioada postului, iar apoi mănânci din nou tot ce îți este poftă, fără să ții cont de cantitățile consumate sau de aportul caloric al alimentelor, nu va face decât să ducă la apariția kilogramelor în plus.

Nu în ultimul rând, nu uita care este rolul principal al postului. Nu este o dietă de slăbire și nici nu reprezintă un mijloc de a scăpa de excesul de greutate prin restricții alimentare duse la extrem, așa cum se întâmplă în cazul anumitor diete care pot provoca probleme grave de sănătate. În cazul în care dorești să ții post, comunică-i acest lucru nutriționistului tău, pentru a-ți putea adapta planul alimentar în mod corespunzător.