Alimentatia sanatoasa este o preocupare pe care o avem cu totii, mai ales pentru ca stim ce rol important are o nutritie echilibrata pentru sanatatea noastra. Uneori, chiar si cele mai mici detalii conteaza atunci cand alegem alimentele pe care le includem in dieta noastra zilnica. Tocmai de aceea, este important sa cunoastem foarte bine care sunt alimentele cu adevarat sanatoase si pe care ar trebui sa le evitam. Atunci cand facem cumparaturi, este bine sa ne informam foarte bine asupra fiecarui aliment pe care il adaugam in cos si sa nu facem greseli de nutritie care ne pot costa scump mai tarziu.
Prin urmare, iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem atunci cand alegem alimentele necesare hranei zilnice sau cand preparam mancarea:
Oua maronii vs. oua albe
Exista conceptia gresita ca ouale maronii sunt mai sanatoase si, de multe ori, acestea sunt si mai scumpe in supermarketuri, pentru ca se considera ca provin de la ferme in care gainile sunt hranite mai sanatos si ca au albusul mai mare. De fapt, atat ouale maronii cat si ouale albe contin exact aceeasi cantitate de albus si de galbenus. Culoarea nu este data de alimentatia pasarilor, ci pur si simplu difera in functia de specia gainilor de la care provin ouale. Asa ca, in final nu este decat o alegere de ordin estetic.
Untul de arahide si continutul de Omega 3
Despre untul de arahide se spune ca este bogat in Omega 3, acele grasimi “bune”, care ajuta la buna functionare a organismului. De fapt, ar trebui sa consumam o cantitate destul de mare de unt de arahide, ca sa contina o doza semnificativa de Omega 3, dar care este foarte bogat in calorii. In schimb, aceleasi substante hranitoare le putem avea consumand carne de peste, care este mult mai saraca in calorii si mai bogata in Omega 3.
Nu trebuie sa renuntati la gustari
Din dorinta de a slabi, multe persoane prefera sa renunte cu totul la gustarile dintre mese, care au rolul lor. O dieta sanatoasa include una sau doua gustari sanatoase, care ne ajuta sa combatem senzatia de foame si ne ofera energie pe parcursul intregii zile. Numai ca in locul unor sandvisuri, snacks-uri sau altor produse din comert bogate in calorii, puteti consuma lactate degresate, nuci (care sunt bogate in fibre) sau fructe.
Consumati fructe cu moderatie
Fructele sunt foarte sanatoase, insa trebuie sa le luati in calcul in cadrul portiilor zilnice de mancare. Da, sunt in general sarace in calorii, dar ele exista, asa ca nu trebuie sa considerati ca puteti manca oricate fructe vreti, pentru ca „nu se pun la socoteala”. De aceea, multe asa-zise diete care permit consumul de fructe la discretie se soldeaza cu esecuri.
Masurati intotdeauna ingredientele
Nu este ceva neobisnuit sa gatim ”dupa ochi” atunci cand masuram ingredientele necesare pentru pregatirea unui fel de mancare. Insa chiar si retetele de mancaruri sanatoase, care contin foarte putina sare, ulei sau zahar nu mai sunt atat de eficiente daca nu respectati cantitatile indicate. Cele mai multe persoane au tendinta sa adauge mai multa cantitate dintr-un anume ingredient, daca lucreaza ”dupa ochi”. Si totusi, aceste mici diferente conteaza. De exemplu, diferenta dintre o lingurita si o lingura de ulei (indiferent de tip) este de 80 de calorii si 9 grame de grasime. Destul de mult, nu-i asa?
Consumati legume proaspete
In general, majoritatea persoanelor fac cumparaturi in weekend, pentru ca alimentele sa ajunga pentru intreaga saptamana. Insa in cazul legumelor proaspete, substantele nutritive incep sa ”dispara” dupa 3 – 4 zile. De exemplu, dupa o saptamana, fasolea verde pierde 77% din cantitatea de vitamina C pe care o contine, iar spanacul pierde 50% din cantitatea de fier. De asemenea, si fructele pe care le cumparati gata feliate trec prin acelasi proces. Asa ca e bine sa va programati macar inca un drum pe la piata, saptamanal, ca sa va aprovizionati cu produse proaspete.
Nu neglijati anumite legume
Se spune ca, cu cat e mai ”colorata” farfuria, cu atat e mai sanatoasa mancarea, adica este bine sa diversificam legumele pe care le consumam. Exista si anumite legume mai putin ”apetisante”, care au rolul lor in alimentatie. Conopida, ceapa alba sau usturoiul contin substante nutritive (antioxidanti, vitamine si minerale), care ajuta la buna functionare a organismului.
Nu inlocuiti fructele cu produse care contin fructe
Niciun produs procesat nu poate inlocui un aliment natural. Multe dintre sucurile din fructe, gemurile sau compoturile din comert contin un mic procent de fructe (in jur de 2%) sau contin concentrate din fructe, iar restul este completat cu apa, zahar si/sau indulcitori. Exista si produse 100% naturale, insa este foarte important sa verificati intotdeauna eticheta produsului inainte sa cumparati, sau sa consumati fructe proaspete in locul produselor procesate.
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frecvente greseli pe nutritie pe care este foarte usor sa le facem chiar fara sa ne dam seama. De retinut este faptul ca a avea o dieta echilibrata presupuna putina organizare si atentie pentru detalii, altfel toate eforturile pe care le faceti pot fi deturnate din cauza unor mici scapari.