Coloreaza-ti mesele cu alimente portocalii - Natur House

Coloreaza-ti mesele cu alimente portocalii

Alimente portocalii - beneficiiSe spune ca mesele colorate sunt mese sanatoase, deoarece sunt bogate in fructe si legume. Daca va plac legumele si fructele portocalii, precum morcovii, caisele, cartofii dulci, dovleacul sau piersicile, atunci e bine de stiut ca organismul vostru se poate bucura de multe vitamine si alte substante nutritive. Iar daca ocoliti aceste alimente de obicei, acum este momentul potrivit sa le includeti in alimentatia voastra.

Toate aceste fructe si legume mai au inca ceva in plus, fata de culoarea portocalie, si anume faptul ca sunt bogate in betacaroten. Betacarotenul este o substanta care se transforma in vitamina A atunci cand intra in sange, oferind protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. In plus, aceste alimente stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza vederea.

Pe langa betacaroten, aceste alimente mai contin si flavonoide, cu proprietati antivirale si antiinflamatoare, care grabesc vindecarea infectiilor din organism. Consumate cu moderatie, aceste legume si fructe sunt o componenta importanta a oricarei diete sanatoase.

Dovleacul

Miezul dovleacului este bogat in potasiu, calciu, magneziu, fier, vitaminele A, C si E. Aceasta leguma delicioasa este si un aliat al siluetei, deoarece este bogata in fibre si are un continut redus de calorii.

Sucul de dovleac este de asemenea bun pentru a combate insomniile, insa in general dovleacul se consuma fiert sau copt.

Datorita continutului de vitamina E, ajuta la prevenirea aparitiei ridurilor si a imbatranirii premature a tenului, este util in tratarea afectiunilor hepatice si biliare sau in tratamentul gutei.

Morcovii

Aceste legume contin o cantitate ridicata de betacaroten. Sucul de morcovi este indicat pentru a reduce colesterolul ”rau” din organism si ofera protectie impotriva afectiunilor cardiace. Puteti consuma o cana de suc proaspat de morcov de 3 – 4 ori pe saptamana, insa bineinteles ca se poate consuma si crud sau fiert in diferite mancaruri.

Morcovii mai contin luteina si zeaxantina, substante care previn aparitia cataractei sau degenerescenta maculara.

Nu in ultimul rand, morcovii sunt indicati in curele de slabire, deoarece 100 de grame de morcovi contin mai putin de 50 de calorii.

Cu toate acestea, consumul exagerat de morcovi poate fi daunator, deoarece poate provoca greturi, ameteli, dar si o nuanta usor portocalie a tenului.

Cartofii dulci

Cartofii dulci nu se consuma atat de des la noi in tara, insa este bine de stiut ca sunt legume potrivite pentru a usura digestia. Aceste legume sunt indicate celor care sufera de diabet, pentru ca ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

De asemenea, substantele nutritive continute de cartofii dulci ajuta la prevenirea unor boli precum cancerul la san, maladia Alzheimer sau cataracta.

Avand un continut ridicat de fibre, sunt utili persoanelor care sufera de constipatie, sau in curele de slabire.

Piersicile

Aceste fructe sunt sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale, astfel incat sunt adesea incluse in dietele de slabire. Stimuleaza tranzitul intenstinal si sunt un excelent detoxifiant.

Datorita fibrelor pe care le contin, cresc senzatia de satietate, asa ca puteti consuma una sau doua piersici cu o jumatate de ora inainte de masa.

Consumul de piersici micsoreaza riscul de boli de inima, deoarece mentin elasticitatea vaselor de sange. In plus, ofera protectie impotriva cancerului la colon, de prostata si a celui de col uterin.

Portocalele

Portocalele contin o multime de substante nutritive, inclusiv vitamina C, vitamina A, calciu si potasiu. Aceste fructe contin foarte putine calorii, fiind indicate in dietele de slabire, iar printre principalele efecte pozitive ale consumului de portocale se numara energizarea organismului.

Alte beneficii ale consumului de portocale includ reducerea colesterolului, prevenirea afectiunilor renale, cresterea imunitatii si imbunatatirea aspectului pielii.

Iata cum includerea unor alimente ”colorate” in dieta zilnica poate aduce putina varietate si mai multa culoare in farfurie, astfel incat puteti pregati mese diversificate, pentru a preveni rutina.

Tineti cont de faptul ca orice aliment trebuie consumat cu masura, chiar daca este vorba de legume sau de fructe, pentru ca excesele nu sunt niciodata indicate, daca vreti sa mentineti o nutritie echilibrata.