Dieta în cuplu, o soluție eficientă pentru problemele de greutate - Natur House
dieta în cuplu

Dieta în cuplu, o soluție eficientă pentru problemele de greutate

O situație frecventă în cazul cuplurilor este ca ambii parteneri să se confrunte cu kilogramele în plus sau cu obezitatea. Este oarecum firesc, având în vedere că, în general, membrii unui cuplu au același stil de viață. Iau mesele împreună, fac cumpărături împreună și au tendința să consume același tip de alimente.

Dacă stilul de viață nu este unul tocmai echilibrat, fiind vorba despre o alimentație bogată în grăsimi, zaharuri și preponderent alimente procesate intensiv și dacă mai intervine și sedentarismul, atunci nu ar trebui să fie o surpriză faptul că excesul de greutate vine tot la pachet – pentru ambii parteneri.

Slăbirea în cuplu

Partea bună a acestei probleme o constituie faptul că procesul de slăbire are trebui să fie mai ușor și asta pentru că există mai multă motivație. Pentru orice persoană este mai ușor să respecte un plan alimentar, să urmeze regulile pe care le impune o dietă de slăbire, dacă are parte nu numai de susținere, ci și de implicare directă din partea partenerului de cuplu. În plus, dacă sunteți genul de cuplu care de obicei face toate lucrurile împreună, este mult mai ușor să vă schimbați amândoi stilul de viață și alimentația, decât dacă doar unul dintre voi este la dietă, iar celălalt nu.

Pe lângă avantajul faptului că există mai multă motivație, poate fi chiar distractiv să slăbiți în cuplu. Puteți face din asta o competiție, să vedeți care dintre voi reușește să piardă mai multe kilograme, sau puteți să vă creați propriul sistem de recompense și  „pedepseʺ. De exemplu, cel care comite o mică abatere de la dietă, trebuie să spele vasele în ziua respectivă, sau cel care reușește să slăbească mai mult, alege destinația pentru următoarea vacanță.

Povocările dietelor în cuplu

Chiar dacă necesarul caloric al bărbaților este diferit de cel al femeilor, principiile de bază ale unei diete sănătoase sunt aceleași. Trebuie făcute alegerile corecte în materie de alimente, trebuie să existe un control al porțiilor și trebuie evitate obiceiurile alimentare nesănătoase, ca de exemplu ronțăitul între mese sau mâncatul pe fond nervos.

În ceea ce privește comportamentele alimentare, numeroase studii au arătat faptul că există anumite aspecte care îi diferențiază pe bărbați, deoarece ei au tendința să consume porții mai mari, adică să mănânce mai mult, chiar dacă intervine deja senzația de sațietate. De cealaltă parte, se pare că femeile sunt cele mai predispuse să ronțăie tot felul de gustări sărate sau dulci între mese.

La fel de important este să descoperiți care sunt punctele comune și care sunt diferențele în ceea ce privește alimentația. Cu toții avem anumite preferințe culinare și poate fi de ajutor ca partenerul de cuplu să știe care sunt acele tentații care trebuie evitate. În plus, pot exista și alți factori de care trebuie să țineți cont în dieta zilnică, așa cum sunt alergiile sau intoleranța la anumite alimente, de aceea este important să decideți împreună ce alimente să cumpărați și ce mâncăruri ar trebui să conțină meniul zilnic.

Recomandări pentru dieta în cuplu

Atunci când încercați să faceți schimbări în alimentație ca un cuplu, este important să limitați simultan introducerea alimentelor nesănătoase în dietă. Dacă aceste alimente nu vă sunt la îndemână, nici tentația nu va fi la fel de mare. Iar în locul prăjiturelelor și covrigeilor, aveți la dispoziție suficente opțiuni pentru a le înlocui cu gustări sănătoase.

Adesea, serile petrecute în oraș includ și mese la restaurant. Problema este că mâncărurile servite în restaurante pot avea calorii ascunse și de multe ori sunt servite în porții mai mari. O soluție excelentă este să deveniți creativi în bucătărie, chiar la voi acasă. Gătindu-vă mâncarea, veți avea control deplin asupra ingredientelor, limitând excesul de grăsimi și sare. Puteți, de asemenea, să faceți diferite activități într-o seară petrecută în doi, nu doar să luați cina împreună. O plimbare, un film, un atelier de creație, nu vă rămâne decât să alegeți activitatea preferată.

Nu vă rezumați la o cină rapidă luată în fața televizorului. Orice vă distrage atenția în timp ce mâncați, vă face să consumați porții mai mari fără să vă dați seama și fără să vă opriți din mâncat atunci când nu vă mai este foame. O soluție este să porționați întotdeauna alimentele, pentru orice masă a zilei și să savurați mâncarea în tihnă, alături de compania partenerului.

Dacă se întâmplă să vă abateți de la dietă, acest lucru nu trebuie să vă descurajeze, pentru că nu înseamnă că totul este pierdut. Iar dacă amândoi aveți o problemă cu menținerea motivației, reamintiți-vă reciproc de ce doriți să aveți un stil de viață sănătos și de ce este nevoie să scăpați de kilogramele în plus. Vă aveți unul pe altul pentru sprijin și aceasta este cheia succesului pentru dieta în cuplu.

Avantajele dietei în cuplu

Și dacă până acum nu v-ați convins, iată care sunt pe scurt principalele avantaje ale dietei în cuplu:

  1. Aveți tot timpul o persoană alături care să vă sprijine în acest demers, care vă îndeamnă să vă depășiți limitele și să faceți alegerile corecte;
  2. Având un obiectiv comun, acest lucru poate fi benefic pentru relația de cuplu, deoarece vă determină să colaborați permanent;
  3. Vă puteți crea noi obiceiuri sănătoase împreună, ca de exemplu planificarea meselor săptămânale sau faptul că nu mai săriți peste micul dejun;
  4. Puțină competiție chiar din partea partenerului poate fi bună, pentru că vă determină să depuneți mai mult efort;
  5. Schimbările pe care le faceți în alimentație vor avea efecte benefice pe termen lung, îmbunătățind calitatea vieții.

Dacă ideea unei diete în cuplu sună tentant, nu vă rămâne decât să decideți momentul în care începeți o nouă aventură în doi – cea a pierderii în greutate. Veți avea parte de o experiență cu atât mai plăcută cu cât veți descoperi sau redescoperi lucruri noi despre voi înșivă și despre partenerul de cuplu.