Una dintre principalele cauze pentru care unele persoane au o alimentație dezechilibrată îl reprezintă faptul că nu își fac cumpărăturile în mod inteligent. Este posibil să mănânci sănătos, fără ca acest lucru să îți împovăreze bugetul alocat pentru hrana zilnică. Trebuie doar să îți planifici cu mai multă atenție cumpărăturile, să elimini lucrurile care nu sunt absolut necesare și să cumperi alimente sănătoase.
În cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi utile, care te pot ajuta să îți planifici mai bine cumpărăturile chiar și atunci când nu ai un buget prea generos.
Cumpără legume și fructe de sezon
Deși acum majoritatea legumelor și fructelor pot fi găsite pe piață pe tot parcursul anului, acest lucru înseamnă că, atunci când acestea nu pot fi produse în plan local, sunt importate din alte țări sau cultivate în sere. Aceste alimente nu sunt neapărat mai puțin sănătoase, însă prețul pe care îl plătești este mai mare. De exemplu, roșiile sunt mai scumpe iarna, pe când vara, când este sezonul lor, găsești pe piață tot felul de soiuri de roșii la prețuri mult mai mici.
În plus, calitatea nutrienților este mai mare în cazul legumelor și fructelor proaspete. Cu cât acestea sunt depozitate pe o perioadă mai îndelungată, din momentul recoltării, până ajung pe rafturile magazinelor îți pierd din calități. De aceea, este recomandat să consumi cât mai multe legume și fructe proaspete, de sezon.
Dacă vrei să te bucuri de legume și fructe și în afara sezonului, poți să le congelezi, dacă ai această posibilitate. Astfel, ieși mult mai ieftin decât dacă ai cumpăra alimente gata congelate.
Nu pleca la cumpărături fără o listă
Atunci când îți faci cumpărături la supermarket sau chiar și la piață, ești tentat să mai adaugi în coș și lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie. Se întâmplă să vezi o promoție sau o reducere care îți face cu ochiul și să cumperi cantități prea mari sau alimente de care nici nu ai nevoie. Astfel, alimentele pe care nu le consumi cel mai probabil vor ajunge la gunoi, iar risipa de alimente este una dintre problemele cu care ne confruntăm la nivel mondial.
De asemenea, este un fapt cunoscut că, atunci când îți este foame, ești mult mai tentat să dai iama la raionul de dulciuri și snacks-uri, pentru că acționezi pe baza unui impuls. Adesea, nici nu ieși bine din magazin și ai și început o pungă de covrigei sau o ciocolată. Așadar, nu pleca la cumpărături pe stomacul gol, ia o gustare înainte: foamea nu este un bun sfătuitor într-un magazin alimentar.
Nu cădea în capcana ofertelor din supermarketuri
Oricât de mari ar fi tentațiile ambalajelor viu colorate sau ale prețurilor atrăgătoare, încearcă să eviți să cumperi produse pe care nu le cunoști și nu ești convins de siguranța acestora: termen de valabilitate, prospețime, modul de preparare. Citirea etichetelor alimentare este esențială pentru a face cumpărături în mod inteligent și a pune bazele unei alimentații sănătoase.
Pe de altă parte, când vine vorba despre alimentele perisabile (legume, fructe, lactate, carne), cumpără doar cantități mici, câte vei consuma în următoarele zile. Așa vei evita să faci o risipă inutilă de alimente și acest lucru nu te va afecta nici la portofel.
Cumpără alimente neprocesate
Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase, alimentele neprocesate sunt și mai ieftine. De exemplu, o bucată de telemea de vacă este mai ieftină cumpărată din piață, decât brânza telemea pe care o găsești gata ambalată în magazine. La fel și în cazul cerealelor integrale, atât de convenabile pentru micul dejun, cele pe care le poți cumpăra ”vărsate”, adică în ce cantitate dorești, sunt mai ieftine decât cele care sunt gata ambalate.
Înlocuiește carnea cu alte alimente bogate în proteine
Carnea este unul dintre cele mai scumpe alimente, în special carnea de calitate. Înlocuiește din când în când carnea (care ar trebui să fie oricum carne slabă) cu alimente care au un conținut ridicat de proteine, așa cum sunt leguminoasele sau semințele.
Prin urmare, chiar și atunci când ai un buget de care trebuie să ții cont, sau trebuie să planifici mesele zilnice pentru întreaga familie, există posibilitatea să adopți o alimentație sănătoasă. În plus, nu uita că alimentele nesănătoase sunt adesea mai scumpe și au o valoare nutrițională scăzută.
Noi trebuie să mergem spre aliment și să nu acceptăm să vină el spre noi, prin reclame.
Alimentația dezechilibrată este însoțită pe termen lung de numeroase probleme de sănătate, iar sănătatea nu are preț!