Alimentația sănătoasă pentru sportivi - Natur House
așimentația sportivilor

Alimentația sănătoasă pentru sportivi

Sportivii au o mulțime de lucruri pentru care să își facă probleme. În primul rand, este vorba despre performanțele lor sportive. Aceștia trebuie să se antreneze, să practice sportul pentru care se pregătesc, să treaca prin perioade de recuperare și să facă față multor provocari. Dieta face parte din schema generală a lucrurilor, pentru că un sportiv nu trebuie numai să își mențină greutatea, să piarda din greutate atunci când este nevoie, ci și să fie atent la aportul nutrienților.

Principalul ingredient este echilibrul

Fiecare persoană are o structură genetică diferită, un țel sportiv, o abordare diferită a sesiunilor de antrenament și anumite obiceiuri alimentare. Astfel, un plan alimentar care funcționează pentru un sportiv, nu va funcționa neapărat și pentru altul. Întotdeauna va exista o nouă dietă sau un superaliment pe care toata lumea îl recomandă, însă sportivii nu trebuie să se lase prinși de aceste strategii, pentru că nu există ingrediente secrete sau diete minune care să le crească performanțele peste noapte.

Cea mai bună abordare este aceea de a lua decizii bazate pe informații concrete și de a nu aștepta rezultate rapide și temporare. Multe diete rapide pot avea consecințe grave asupra sănătății pe termen lung, lucru care poate fi evitat printr-o abordare realistă.

Evită alimentele procesate și mâncărurile nesănătoase

Pune-ți această întrebare: dacă ai avea o mașină nouă, scumpă, ai folosi cea mai ieftină benzină? Nu, nu-i așa? Atunci, nu consuma alimente care nu au nici o valoare nutrițională, dacă vrei ca organismul tău, ”motorul” din spatele performanțelor tale sportive, să funcționeze la parametrii optimi.

Alimentele pe care le găsim astăzi în magazine nu sunt la fel ca alimentele pe care le consumau oamenii acum 200 de ani. Pâinea nu este la fel, laptele nu este la fel, totul este procesat, conține conservanți sau diferite alte substanțe chimice. Uită-te cu atenție la ingredientele de pe etichetele produselor și cumpără, pe cât posibil, legume și fructe proaspete, sau alimente neprocesate.

Iată câteva ponturi utile când îți faci cumpărăturile: evită cât mai mult alimentele procesate, dacă nu poți pronunța lista de ingrediente poate ar fi mai bine să eviți produsul respectiv, iar dacă nu știi ce sunt anumite ingrediente sau care este rolul lor, informează-te întâi.

Păstrează un echilibru între carbohidrați, proteine și grăsimi

Proteinele ar trebui să reprezinte baza alimentației pentru un sportiv. Ai nevoie de proteine pentru buna funcționare a organismului, așa că ai grijă să ai destule proteine în alimentație, însă acestea trebuie să fie proteine de calitate.

Grăsimile nu trebuie evitate cu totul, deoarece acestea sunt transformate de către organism în energie. Cu toate acestea, ai nevoie de grăsimi ”bune” , pe care le poți găsi în nuci, alune, semințe, pește, avocado sau ulei de măsline. Toate aceste alimente conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate.

Carbohidrații nu trebuie eliminați cu totul din dietă, pentru că este greu pentru sportivi să își mențină altfel masa musculară. Alege fructe și legume bogate în carbohidrați, pe care să le consumi împreună cu alimente bogate în fibre.

Mănâncă mai des

Ca să îți stimulezi metabolismul, dar și pentru ca organismul să aibă energie pe parcursul întregii zile, evită mesele rare și grele, ci optează pentru mese dese și echilibrate din punct de vedere caloric. Nu este deloc greu să te asiguri că dieta zilnică include 3 mese principale și 2 gustări, pentru că ai la dispoziție destule opțiuni sănătoase. Astfel, poți avea mereu o gustare sănătoasă la dispoziție, chiar și atunci când ești mereu în mișcare și nu ai timp să îți pregătești mâncăruri elaborate.

Nu în ultimul rând, ține cont că sportivii și persoanele cu un stil de viață activ, care se antrenează în mod consecvent de cel puțin 3-4 ori pe săptămână, au nevoie de un aport caloric mai mare decât persoanele care practică activități fizice moderate sau au un stil de viață sedentar.

Dacă apelezi la un nutriționist care să te ajute la crearea unui plan alimentar personalizat, este important să menționezi faptul că practici un sport, fie la nivel de performanță sau de hobby, intensitatea și durata sesiunilor de antrenament, precum și țelurile sportive pe care ți le-ai fixat.