9 reguli de nutriție în dieta de slăbire - Natur House

9 reguli de nutriție în dieta de slăbire

Există atât de multe informații despre dietele alimentare și nutriție, încât este foarte ușor să apară confuzii în rândul persoanelor care doresc să adopte o dietă echilibrată, pentu slăbire sau pentru menținerea siluetei. Cel mai adesea, anumite reguli de nutriție pe care toată lumea le cunoaște sunt interpretate în mod eronat, chiar dacă au la bază principii corecte. În cele ce urmează, vom vorbi despre câteva dintre acestea.

1.Carbohidrații nu îngrașă

Carbohidrații nu sunt cei care îngrașă, ci alegerile nepotrivite. Realitatea este că avem nevoie de cabohidrați pentru a supraviețui. Este important, însă să alegem carbohidrați ”buni”, care provin din fructe, leguminoase, legume verzi și cereale integrale. Aceștia oferă corpului energia de care are nevoie, elimină senzația de foame și te ajută să  și slăbești. În caz contrar, te vei simți mereu slăbit, obosit și apatic.

2.Pofta de dulce poate fi controlată

Deficitul de calorii este cel care te face să îți fie poftă de dulcuri, de cele mai multe ori pentru că nu te alimentezi în mod corespunzător. Atunci când sari peste mese sau când nu mănânci o gustare sănătoasă care să îți potolească foamea între mesele principale, ești tentat să mănânci o ciocolată sau altceva dulce. Dacă ai o alimentație echilibrată, care să conțină toți nutrienții de care are nevoie corpul, nu vei mai simți nici pofta de dulce.

3.Nu trebuie să mănânci numai alimente ”exotice”

Alimentele care conțin substanțele nutritive de care ai nevoie nu trebuie să fie greu accesibile. Toată lumea vorbește despre beneficiile unor superalimente ca varza kale, avocado sau quinoa, însă aceste alimente nu sunt la îndemâna oricui. Hrana zilnică trebuie să se bazeze pe alimente care se găsesc pe piață, în funcție de sezon. Dacă ai posibilitatea să consumi afine proaspete, de exemplu, oricând ți-e poftă, atunci este foarte bine să faci acest lucru. Dar dacă acest lucru nu este posibil, legumele și fructele de sezon au aceleași calități nutriționale, ba sunt chiar mai sănătoase, dacă sunt obținute de la producători locali, pentru că sunt mult mai proaspete.

4.Dieta nu presupune înfometare

Dieta echilibrată trebuie să conțină toate grupele de nutrienți: carbohidrați, proteine, grăsimi bune, vitamine și minerale. Din toate aceste grupe de alimente poți face alegeri sănătoase în ceea ce privește mesele și gustările zilnice. Dacă te înfometezi, corpul tău nu are acces la toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa normal, iar acest lucru reprezintă un risc major pentru starea de sănătate. Trebuie să existe mereu un echilibru în planul alimentar pe care îl urmezi, de aceea nici dietele care se bazează doar pe unul sau câteva alimente nu sunt indicate, fiindcă diversificarea alimentelor este importantă în cadrul dietelor sănătoase.

5.Detoxifierea nu este suficientă

Organismul uman este capabil să desfășoare propriile sale procese de detoxifiere, care pot fi susținute cu ajutorul dietei. Dietele de detoxifiere, cele care se realizează pe termen scurt și sunt foarte restrictive, nu sunt suficiente pentru a contracara efectele unei diete dezechilibrate în rest.  Dacă adopți o alimentație echilibrată pe termen lung, organismul va putea să își realizeze zilnic propriile procese de detoxifiere.

fructele în alimentație

6.Este important când și cum consumi fructele

Deși fructele sunt sănătoase, acestea conțin și zaharuri, ceea ce înseamnă că nu trebuie să depăsești porția zilnică. Fructele se pot consuma la micul dejun, pentru un plus de energie la începutul zilei, sau ca gustare între mese. Acest lucru nu înseamnă că poți consuma fructe la discreție. Același lucru este valabil și pentru sucurile din fructe, care sunt și mai concentrate, așadar au un conținut mai ridicat de zaharuri.

7.Ai grijă ce consumi la micul dejun

Știi deja că este important să nu sari peste micul dejun, pentru că nu vei face decât să mănânci mai mult la următoarele mese. Însă este la fel de important și ce consumi la prima masă a zilei. Pregătirea micului dejun nu trebuie să îți ia mult timp, așa că nu ai de ce să apelezi la tot felul de soluții rapide, dar nesănătoase, ca de exemplu sandvișurile de la fast food sau cerealele cu mult zahăr. Ideea de bază este să consumi alimente sănătoase, care îți oferă senzația de sațietate pentru mai mult timp.

8.Nu bea cafea pe stomacul gol

Chiar dacă îți place să savurezi ceașca de cafea de dimineață, nu este recomandat să consumi alimente pe bază de cafeină înainte să mănânci. Cafeina consumată pe stomacul gol declanșează producerea acidului stomacal, care poate afecta digestia pe parcusul întregii zile. Așadar, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să mănânci ceva și abia apoi să îți bei cafeaua.

9.Mănâncă pentru a slăbi

Dacă vrei să slăbești, soluția nu este să te înfometezi, ci să mănânci, dar să mănânci alimentele corecte. Porțiile mici și dese sprijină procesul de ardere al caloriilor. În locul unor mese bogate în calorii, dar rare, este recomandat consumul de mese mai mici cantitativ, dar echilibrate nutrițional și mai dese, astfel încât  organismul să beneficieze constant de substanțele nutritive de care are nevoie.

Prin urmare, nu există ”scurtături” dacă vrei să slăbești și să obții rezultate de durată, ci trebuie să îți schimbi obiceiurile alimentare și să acorzi atenție alimentației zilnice, indiferent dacă urmezi o dietă anume sau nu.