Dietele pe bază de sucuri naturale, supe sau ceaiuri pentru un anumit număr de zile sau utilizarea diferitelor ”remedii – minune”, ca de exemplu cărbunele negru, toate reprezintă măsuri drastice pe care foarte multe persoane le consideră potrivite pentru detoxifierea organismului. Din păcate, aceste diete – minune nu îmbunătățesc sănătatea organismului, ci, mai degrabă, pot declanșa probleme de sănătate.
De fiecare dată când ești tentat să apelezi la astfel de diete restrictive, pune-ți o singură întrebare: dacă aceste diete ar funcționa cu adevărat, nu le-ar urma toată lumea sau nu ar oferi rezultate pe termen lung?
Organismul nostru, în fiecare zi absoarbe, ingeră, respiră și vine în contact cu toxine din alimentație, diverse surse de poloare, stres, boli, tratamente medicamentoase sau toxine rezultate inclusiv din funcționarea metabolismului propriu. Dacă aceste toxine nu sunt evacuate eficient prin piele, urină sau scaun se produce o acumulare de toxine în organism, care pe termen lung, pot determina tulburări în funcționarea țesutului muscular, cutanat, adipos sau nervos.
Corpul uman, însă este dotat cu un sistem de detoxifiere extrem de performant. Ficatul, plămânii și rinichii sunt principalele organe responsabile cu detoxifierea organismului, prin procese metabolice.
Motivul pentru care trebuie să ne preocupe detoxifierea organismului este stilul de viață haotic care ne pune la încercare corpul. Deși, în condiții normale, organismul este capabil să se curețe singur, creșterea nivelului de stres, lipsa exercițiilor fizice, constipația, dieta necorespunzătoare, stilul de viață nesănătos și nivelul de toxine tot mai mare din mediul exterior pun mare presiune asupra organismului. De aceea este important să-ți ajuți corpul să scape de ele.
De ce dietele restrictive nu te ajută cu adevărat?
Majoritatea dietelor detoxifiante se bazează pe puține calorii, eliminând mai multe grupe de alimente din meniul zilnic, astfel încât organismul nu obține toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect.
În plus, dietele restictive îți afectează și starea de spirit, deoarece te vei simți tot timpul obosit, apare sentimentul de frustare cauzat de resticțiile pe care ți le impui și vei ajunge în punctul în care nu vei mai avea energia necesară pentru activitățile zilnice, iar metabolizarea alimentelor nu se mai realizează în parametrii normali în organism. Deoarece organismul nu obține suficiente calorii, va acționa funcția de ”conservare”, stocând grăsimile pentru a avea surse de energie.
Obiectivul perioadelor de detoxifiere este de a-ți regăsi vitalitatea și energia, de a mânca cu plăcere, de a restabili echilibrul psihic și starea de bine.
Cum îți poți detoxifia organismul în mod sănătos?
Pentru a-ți ajuta organismul să se detoxifieze, este important să te hidratezi corespunzător. Consumă apă plată și ceaiuri de plante pentru a susține eliminarea toxinelor.
Alimentația adecvată joacă, de asemenea un rol important în detoxifiere. Consumă produse simple, ușor de digerat și cât mai puțin preparate termic – pește, puțină carne, multe legume și câteva fructe. De asemenea, este important ca dieta zilnică să includă suficiente fibre, pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Leguminoasele, cerealele, legumele, fructele, semințele de in, etc sunt surse excelente de fibre.
Pentru o detoxifiere de succes, se recomandă eliminarea alimentelor bogate în zahăr și grăsimi, inclusiv brânzeturile fermentate, mezelurile, afumăturile și prăjeala de orice fel. Bazează-te, în schimb pe legume proaspete, de preferat cele de sezon și cumpărate din surse cât mai sigure.
Ca și mod de pregătire termică, gătește cât mai simplu, la vapor sau la cuptor.
Nu uita nici de plantele aromatice, ce sunt reccunoscute pentru proprietățile lor detoxifiante: cimbru, rozmarin, busuioc, ghimbir, piper de Cayenne.
Nici o cură de detoxifiere nu funcționează complet dacă nu este asociată, pe lângă regimul alimentar, cu mișcare și tratamente corporale. Pe lângă alimentație este nevoie și de relaxare fizică și psihică, ce se poate obține prin sport, yoga, streching, meditație, exerciții de respirație, masaj corporal, saună, tratamente cosmetice sau de exfoliere.
Activitatea fizică moderată, desfășurată de preferință în aer liber accelerează procesele de detoxifiere, deoarece contracțiile musculare stimulează circulația sistemului limfatic.
Masajul, pe lângă faptul că stimulează circulația sangvină și limfatică, are un aport important, relaxează sistemul nervos și destinde mușchii.
În principiu, dietele restrictive nu funcționează, inclusiv cele de detoxifiere, deoarece acest lucru presupune ca, la finalul lor, să te întorci la vechiurile obiceiuri alimentare. De fapt, pentru avea rezultate pe termen lung, este nevoie să îți schimbi obiceiurile alimentare permanent.
Învață să faci alegeri sănătoase și te vei bucura de rezultate pe termen lung, vei pierde în greutate, vei avea mai multă energie, un tonus mai bun și o stare generală de sănătate mult mai bună. Iar dacă se întâmplă să ”calci pe lături” și să faci alegeri alimentare mai puțin sănătoase, ține minte că nimic nu este pierdut. Un singur pas greșit nu înseamnă că nu merită să mergi mai departe pe drumul pe care l-ai ales.