7 obiceiuri sănătoase pe care le neglijezi - Natur House
obiceiuri sănătoase

7 obiceiuri sănătoase pe care le neglijezi

Adoptarea unui stil de viață sănătos este adesea considerată o provocare dificilă, care este foarte greu de depășit. De fapt, ca în cazul oricărui lucru pe care vrei să îl duci la bun sfârșit cu bine, trebuie să abordezi strategia pașilor mici. Ce presupune acest lucru? În primul rând, să identifici lucrurile prin care te autosabotezi, pentru a le elimina și să îți îndrepți atenția spre lucrurile care te ajută să trăiești mai sănătos.

1.Înlocuiește băuturile alcoolice și nealcoolice cu apă

Printre cele mai frecvente motive invocate de persoanele care nu consumă suficientă apă se numără faptul că apa este adesea înlocuită cu sucuri (naturale sau nu), cafea, băuturi energizante sau băuturi alcoolice. Însă apa nu poate fi înlocuită cu nimic pentru a asigura hidratarea de care are nevoie întregul corp. Unele studii promovează ideea că avem nevoie de 38 ml e apă pentru fiecare kilogram al corpului, astfel încât ne putem stabilit cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic. Dar, ca să nu ai de-a face cu formule matematice, raportează-te la cantitatea de apă recomandată în general, anume de 1,5 – 2 litri apă zilnic.

Deshidratarea se poate manifesta sub diferite forme, de la lipsa bunei dispoziții, oboseală, dureri de cap, dificultăți de concentrare și supraponderabilitate. Într-adevăr deshidratarea poate fi unul din factorii care cauzează surplusul în greutate, deoarece atunci când nu primește suficientă apă, corpul are tendința să rețină lichide în exces, având loc astfel retenția de apă.

2.Fă mișcare în fiecare zi

O plimbare lungă după masa de prânz și cateva seturi de exerciții ușoare dimineața îți redau tonusul și buna dispoziție și combat efectele neplăcute ale sedentarismului. În plus, acestea sunt activități plăcute, care te ajută să îți menții tonusul musucular și sănătatea articulațiilor. Pentru a integra 30 de minute sau o oră de activități fizice în fiecare zi, nu ai nevoie de prea mult timp și acest lucru nu ar trebui să îți afecteze rutina zilnică.

3.Dormi suficient

Organismul se reface în timpul somnului și acumulează energia de care are nevoie pentru diferitele procese care au loc în interiorul corpului uman pe parcursul întregii zile. Inclusiv metabolismul are de suferit din cauza lipsei somnului, așa că este important să te asiguri că ai un program de somn regulat. Dacă te trezești plin de energie, înseamnă că dormi suficient, așa că nu trebuie să te raportezi neapărat la un anumit număr de ore de somn. Unele persoane se simt bine când dorm 6-7 ore pe noapte, pe când alte persoane au nevoie de 9 ore de somn, totul depinde de organismul fiecăruia.

4.Nu neglija activitățile sociale

Trăim într-o perioadă în care noile tehnologii ne țin conectați tot mai mult online, dar acest lucru poate să predispună la sedentarism. Petrece mai puțin timp în fața calculatorului și deconectează-te de la internet la propriu (asta înseamnă și să nu îți verifici telefonul din 10 în 10 minute). În schimb, petrece cât mai mult timp cu prietenii și cu familia. Oamenii care se simt împliniți din punct de vedere social au o viață mai lungă și se simt mai fericiți decât cei care se izolează în spatele ecranului.

5.Fă exerciții de stretching

Deși sunt exerciții foarte simple, exercițiile de stretching te ajută să menții sănătatea mușchiilor și flexibilitatea articulațiilor. De asemenea, favorizează eliminarea reziduurilor metabolice și a toxinelor din organism. Partea cea mai bună este că poți să faci astfel de exerciții oriunde, chiar și la birou sau în pauzele de la locul de muncă. Te vei simți imediat mai relaxat și mai plin de energie.

6.Amintește-ți să zâmbești

Pare un gest banal, însă zâmbetul stimulează creierul să producă endorfine, care îți asigură starea de bine și buna dispoziție. Poate consideri că nu ai motive să zâmbești, însă chiar dacă faci acest lucru în mod conștient, vei începe să te simți mai bine în mod automat. În plus, nu degeaba se spune că un zâmbet nu costă nimic, însă este de neprețuit. Vei observa cum întreaga atitutine a celor care te înconjoară se va schimba atunci când le oferi câte un zâmbet.

7.Adu mai multă culoare în farfurie

Porțiile mici de mâncare, însă care sunt cât mai variate constituie necesarul de substanțe nutritive de care are nevoie corpul pentru a funcționa la parametri optimi. În plus, culoarea alimentelor pe care le consumi este dată de antioxidanți, beneficii pentru sănătatea organismului.  De exemplu, roșiile conțin polifenoli, vinetele conțin antociani, legumele verzi sunt bogate în sulf (care ajută la eliminarea toxinelor), iar alimentele portocalii sunt bogate în betacaroten (util pentru sănătatea pielii).

Așadar, nu este deloc greu să adopți anumite obiceiuri sănătoase, care te pot ajuta să îți schimbi rutina zilnică în bine, nu trebuie decât să faci în mod conștient mici schimbări ce vor avea efecte benefice pe parcurs.