Importanța hidratării pentru siluetă - Natur House
Hidratarea în dietele de slăbire

Importanța hidratării pentru siluetă

Probabil că ai auzit foarte des faptul că se recomandă un consum de minim 2 litri de lichide zilnic, pentru un stil de viață sănătos. Hidratarea este foarte importantă, în orice anotimp, iar dacă vrei să slăbești, este unul din elementele – cheie care te pot ajuta. De fapt, de multe ori confundăm senzația de sete cu cea de foame, ceea ce ne face sa ronțăim tot felul de gustări nesănătoase. În plus, dacă nu te hidratezi destul, organismul își face rezerve de apă, iar aceste rezerve pot fi, pe termen lung, cauza multor kilograme în plus.

Lichidele necesare organismului pot fi procurate și din alte surse, nu numai din apă, însă este important să știi ce să alegi și în ce măsură să integrezi alte surse de lichide, astfel încât acest lucru să nu îți influențeze negativ dieta zilnică.

Apa plată și apa minerală

Odată cu transpirația se pierd nu doar lichidele, ci și sărurile de potasiu, fosfor și magneziu. În general, apa plată este cea mai indicată opțiune, însă în anotimpul cald, când transpiri mai abundent, este bine să consumi și apă minerală. Apa minerală trebuie să fie naturală, nu excesiv mineralizată. Când cantitatea de săruri minerale depășește 10 grame, apa minerală nu mai este apă simplă, ci chiar medicament pentru cei care au un deficit de săruri minerale. De asemenea, apa minerală conține și dioxid de carbon, precum și alți compuși care înlesnesc depunerile de săruri.

Așadar, poți să bei din când în când câte un pahar cu apă minerală, însă apa plată trebuie să fie principala sursă de lichide pe parcursul zilei. Ca să nu te plictisești de apa plată, poți adăuga câteva feliuțe de lămâie în pahar. Pe lângă aromă, vei avea parte și de un aport de vitamina C.

Băuturile răcoritoare

Oricât de tentante ar părea, sunt ineficiente atunci când îți este sete. Aceste băuturi conțin zahăr, îndulcitori, conservanți și arome care nu fac decât să accelereze setea. În plus, saliva nu reușește să îndepărteze urmele de îndulcitori din cavitatea bucală și asta nu te face decât să vrei să bei mai mult, ceea ce este foarte dăunător pentru siluetă și pentru sănătate în general.

Sucurile din fructe

Acestea au proprietăți hidratante, cu condiția să fie sucuri naturale și să fie consumate cu moderație. Sucurile din fructe conțin și ele zaharuri, de multe ori mai multe decât daca ai consuma fructele ca atare, așa că, dacă vrei să te hidratezi, poți consuma fructe cu un conținut ridicat de apă în locul sucurilor. Dacă totuși vrei să te răsfeți cu câte un suc natural, poți opta pentru sucul de pepene roșu, pepene galben, căpșune, afine, cireșe, zmeură sau piersici, deoarece aceste fructe conțin o cantitate mare de apă.

Limonada este, de asemenea, o băutură răcoritoare populară. O poți consuma cu moderație atâta timp cât nu conține adaos de zahăr, ci un îndulcitor natural, ca de exemplu ștevia sau puțină miere. Limonada are un conținut ridicat de vitamina C, te răcorește în sezonul cald și îți oferă un plus de energie.

Lactatele

Iaurtul sau chefirul te pot ajuta să te hidratezi, însă trebuie să alegi lactate cu un conținut de redus de grăsimi (de maxim 2%). Pe lângă faptul că sunt o sursă excelentă de calciu, care menține sănătatea oaselor, lactatele au și un ușor efect energizant.

Ceaiurile

Ceaiurile din plante sunt foarte indicate pentru a-ți potoli setea și pentru a-ți oferi hidratarea de care ai nevoie, oricând și oriunde. De exemplu, ceaiul verde poate fi consumat atât cald, cât și rece. Ceaiul fierbinte activează transpirația, cel mai bun mijloc de termoreglare al organismului, ajută la fluidificarea sângelui, scade riscul formării de cheaguri și conține săruri minerale, vitamine și alte substanțe nutritive, în funcție de tipul de ceai pe care îl preferi. Atenție însă la ceaiurile care au efect diuretic, deoarece nu trebuie să consumi mai mult de 2 – 3 căni pe zi.

Cafeaua

Dacă ești un băutor de cafea înrăit, trebuie să știi că această băutură nu numai că nu te ajută să te hidratezi, ba chiar te deshidratează. Cofeina exercită un puternic efect diuretic, care face ca necesarul de lichide să crească. Dacă totuși nu poți renunța la ceașca de cafea de dimineață, încearcă să o înlocuiești cu cafea decofeinizată.

Fructe și legume cu conținut ridicat de apă

Pe lângă lichidele pe care le consumi zilnic, este bine să știi că unele legume și fructe cu un conținut ridicat de apă pot contribui la hidratarea zilnică. De exemplu, castraveții au un conținut de apă de 96%, nu conțin grăsimi saturate sau colesterol și sunt bogați în vitamina B6, vitamina K și fier. Tulpinile de țelină conțin 95% apă, fibre și minerale, printre care potasiu și vitamina K. Nu este de mirare că țelina este recomandată persoanelor care doresc să slăbească.

Căpșunile conțin 92% apă, sunt bogate în fibre și vitamina C și se pot consuma ca atare, sau pot fi incluse în mai multe deserturi sănătoase. De asemenea, pepenele verde conține peste 90% apă, săruri minerale, calciu și magneziu, fiind ideal pentru rehidratare. Pepenele verde este și o sursă bună de vitamina A și vitamina C.

Băuturile alcoolice

Berea sau cocktailurile fructate sunt la mare cautare, nu numai în sezonul cald, însă este important de știut că orice băutură alcoolică are ca efect deshidratarea organismului. Alcoolul interferează cu mecanismele care reglează apa din corp, forțând rinichii să elimine mai multe lichide decât ar face în mod natural. În plus, berea are un conținut ridicat de calorii, iar cocktailurile pe bază de fructe sunt foarte înșelătoare, deoarece conțin tot felul de siropuri dulci, deloc indicate pentru siluetă. În general, cel mai bine este să eviți băuturile alcoolice, indiferent de tipul lor.

Hidratarea este foarte importantă, însă nu uita că nu este bine să consumi orice tip de lichide, ci lichidele  care contribuie cu adevărat la buna funcționare a organismului și care te ajută astfel să ții și kilogramele nedorite la distanță.