5 sfaturi pentru prepararea mâncărurilor sănătoase la grătar - Natur House
mâncăruri sănătoase la grătar

5 sfaturi pentru prepararea mâncărurilor sănătoase la grătar

Vremea frumoasă, zilele mai lungi și serile mai calde creează atmosfera perfectă pentru un grătar și te încurajează să petreci mai mult timp în aer liber. Dacă urmezi o dietă, crezi că preparatele la grătar sunt excluse din meniu? Ei bine, nu. Ieșirile la grătar în weekend sau în timpul vacanței sunt o bună modalitate să petreci mai mult timp liber cu familia și prietenii și îți oferă ocazia să pregătești diferite mâncăruri sănătoase la grătar. Iar dacă urmezi sfaturile noastre, cu siguranță te vei putea bucura de aceste momente fără să îți faci probleme că va trebui apoi să scapi de kilogramele în plus.

Sfaturi practice pentru prepararea mâncărurilor la grătar

Cele mai sănătoase mâncăruri vor fi obținute prin utilizarea unui grătar electric sau cu gaz. Mâncărurile pe bază de alimente pregătite la grătare pentru care se utilizează lemn sau cărbune pot conține compuși carcinogeni, care rezultă din combinația de grăsimi, cărbune și fum. Cu toate acestea, atunci când este cald și frumos afară, este puțin probabil să pregătești mâncarea la grătar acasă. Deci, dacă nu ai un grătar electric sau pe gaz și folosești un grătar obișnuit pentru ieșirile în aer liber, ține cont de următoarele recomandări:

  • Folosește lemne pentru foc provenite din diferite specii de foioase. În lemnele provenite din conifere pot exista rășini și uleiuri esențiale care, sub influența temperaturilor ridicate, se pot transforma în compuși toxici. De asemenea, cărbunele sau „bricheteleʺ pentru foc pot conține și substanțe toxice, așa că este mai sigur să optezi pentru lemn natural.
  • Nu folosi ulei, alcool sau alte substanțe chimice pentru a porni focul. Dacă lemnul arde mai greu, hârtia simplă și chibriturile sunt suficiente.
  • Peștele pregătit la grătar capătă o savoare deosebită, dacă înfășori bucățile de pește în frunze de salată verde, sau chiar și în alte tipuri de frunze. Ca să nu se prindă de grătar, ai grijă să le ungi cu puțin ulei înainte. Frunzele nu se consumă, deoarece se vor arde prea tare, însă peștele va avea un gust foarte bun.

Recomandări pentru prepararea mâncărurilor sănătoase la grătar

  1. Nu folosi sosuri sau marinade gata făcute

Conținutul ridicat de sare, grăsimile, amelioratorii și aromele adăugate în aceste produse determină conținutul caloric ridicat al acestora, așa că este recomandat să le eviți. În schimb, pregătește-ți propriul sos pentru marinadă, folosind puțin ulei, condimentele și ierburile aromatice preferate. Pentru preparatele la grătar, se pot folosi condimente picante, ca de exemplu curry, boia sau chilli, însă și diferitele combinații de ierburi aromatice aduc un plus de savoare. Carnea lăsată la marinat devine mai fragedă, mai suculentă și mai aromată, fiind astfel ideală pentru prepararea la grătar.

  1. Alege tipul potrivit de carne pentru grătar

Nu doar cârnații sau ceafa de porc se pot prepara la grătar! Poți înlocui carnea grasă cu piept de pui sau de curcan, fără pieliță. Pe lângă faptul că are un conținut caloric mai scăzut, carnea de pasăre este mai sănătoasă. Peștele este, de asemenea, deosebit de gustos atunci când este preparat la grătar. Poți să adaugi doar puțin suc de lămâie, puțină sare, condimente și ierburi aromatice și este gata de pus pe grătar. Peștele conține acizi grași esențiali, importanți pentru sănătatea întregului corp și a pielii, în special vara, când suntem expuși la razele puternice ale soarelui. Încearcă să eviți premixurile de condimente pentru grătar, deoarece acestea conțin de obicei o cantitate excesivă de sare, precum și glutamat de monosodiu.  Pe lângă faptul că nu sunt sănătoase, nici nu vei mai simți adevăratul gust al alimentelor preparate la grătar.

  1. Nu uita de legumele la grătar

Ciuperci, sparanghel, ardei, vinete, dovlecei, toate acestea sunt doar câteva dintre legumele care sunt potrivite pentru grătar. Le poți pregăti întregi sau tăiate felii, se pot adăuga lângă carne sau pește, sau sub formă de frigărui delicioase, cu bucăți de piept de pui. Legumele au un conținut scăzut de calorii, astfel încât nu va trebui să îți faci griji pentru siluetă și pot completa peștele sau carnea pregătită la grătar. Majoritatea legumelor conțin antioxidanți, sunt bogate în fibre și vitamine. La fel ca și carnea, legumele pot fi condimentate cu ierburi aromatice: busuioc, oregano, rozmarin – vor adăuga un gust interesant și vor avea un efect pozitiv asupra digestiei. Dacă torni și puțin ulei de măsline peste legume, vitaminele pe care acestea le conțin vor fi absorbite mai bine în organism.

  1. Ai grijă la sosurile pentru grătar

Dacă vrei neapărat să adaugi și un sos la mâncărurile pregătite la grătar, prepară-l chiar tu și nu alege sosuri gata făcute. Sosurile pe bază de iaurt și muștar au un conținut caloric scăzut, iar dacă adaugi și ierburi aromatice, vei avea o gamă largă de arome pentru care să optezi. Evită maioneza și sosurile de roșii din comerț, cu adaos de sare și zahăr.

  1. Gătește bine carnea

Carnea preparată la grătar poate părea bine făcută la exterior, dar nu uita că, la interior, durează mai mult timp până când este bine făcută. Nu trebuie să o arzi, dar nici să o consumi dacă nu este bine făcută, deoarece te poți alege cu o indigestie, sau chiar cu o toxiinfecție alimentară.

Așadar, dacă ții cont de toate aceste recomandări, te vei putea bucura de gustul delicios al mâncărurilor la grătar, fără ca acestea să îți afecteze silueta. Asta nu înseamnă că poți mânca alimente în cantități nelimitate și este indicat să menții un control asupra porțiilor consumate.

Pentru a contracara efectele unei mese „greleʺ, capsulele Chitosan absorb lipidele și le elimină, datorită chitinei naturale provenite din crustacee și fructe de mare. Suplimentul se ia înaintea unei mese copioase. De asemenea, fiolele Levanat Plus sprijină digestia și funcția heaptică și accelerează arderea grăsimilor, mulțumită extractului de anghinare.