Condimentele nu sunt doar ierburi , semințe și boabe care se adaugă în mâncare pentru gust. Beneficiile pentru sănătate ale condimentelor sunt prea extinse pentru a fi enumerate, deoarece, cumulate, ele cuprind aproape fiecare element vital pentru sănătate și contribuie la protejarea organismului.
Cele mai importante metode prin care protejează organismul includ capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor, de a stimula sistemul imunitar, de a reduce inflamația, de a preveni cancerul, de a îmbunătăți sănătatea inimii, de a menține pielea sănătoasă, de a regla metabolismul, apetitul, pentru întărirea oaselor, reducerea stresului, creșterea digestiei, protejarea împotriva a zeci de boli periculoase, vindecarea răcelilor, protejarea sănătății orale și contribuie la echilibrul în dietele alimentare.
Ce sunt condimentele?
Condimentele se găsesc sub forma uscată a diferitelor semințe, rădăcini, fructe, scoarțe și legume din întreaga lume. Utilizarea lor principală este de a adăuga culoare sau aromă mâncărurilor și produselor alimentare, precum și pentru a le ajuta să rămână conservate pentru mai mult timp. Condimentele se găsesc peste tot în lume și formează o parte esențială a practicilor culinare ale anumitor culturi. Ele sunt diferite de ierburi, deoarece acestea sunt de obicei făcute din plante cu frunze verzi, spre deosebire de condimente. Există sute de condimente în întreaga lume, dar probabil 50-60 sunt frecvent utilizate în diferite țări. Utilizarea lor inițială a fost probabil ca agent de aromatizare, care a demonstrat apoi proprietăți antimicrobiene prin menținerea alimentelor proaspete pentru durate mai lungi și îmbunătățirea sănătății celor care au consumat regulat condimente.
Comerțul cu mirodenii a avut un rol important în istorie, deoarece atunci când au fost descoperite mirodeniile, iar mobilitatea și valoarea lor au fost stabilite, ele erau unele dintre produsele cu cea mai mare cerere pe piață. În anumite părți ale lumii, sarea a fost mai valoroasă decât aurul din același motiv. Multe remedii tradiționale au fost de asemenea legate de utilizarea condimentelor și astfel au fost mereu căutate. China, India, Orientul Mijlociu și părți din Africa au fost regiuni unde condimentele erau la mare căutare, dar tradiția și importanța condimentelor au fost întotdeauna o parte a istoriei noastre globale.
Unul dintre cele mai bune lucruri despre condimente este că atunci când sunt pregătite și uscate în mod corespunzător, ele nu se alterează, cu condiția să nu se ude sau să fie contaminate cu alte substanțe. De asemenea, având un număr atât de mic de calorii, deoarece se consumă doar în cantități mici, nici nu afectează silueta. În plus, ele conțin proteine și alți compuși organici care sunt necesari în cantități mici pentru a echilibra o mare parte din procesele care au loc în organism.
Prin urmare, iată câteva informații utile despre unele dintre condimentele care sunt utilizate frecvent.
Frunzele de dafin
Frunzele de dafin sunt foarte populare în întreaga lume și sunt lăudate pentru proprietățile lor de a preveni cancerul, de a îmbunătăți imunitatea, de protejare a sănătății orale și pentru menținerea sănătății părului și a pielii. Acest condiment îmbunătățește funcția sistemului nervos și previne apariția afecțiunilor legate de sânge, așa cum este anemia.
Piperul negru
Probabil unul dintre cele mai comune condimente din lume, piperul negru este important datorită capacității sale de a reduce inflamația și excesul de gaze, de a optimiza acțiunea gastrointestinală, de a regla reacțiile enzimatice, de a controla ritmul cardiac și tensiunea arterială și de a preveni cancerul, datorită proprietăților sale antioxidante.
Chimenul
Semințele de chimen pot îmbunătăți digestia, reduc constipația, reduc colesterolul din sânge, pot reduce gazele în exces, pot neutraliza radicalii liberi și pot preveni diferite boli cum ar fi cancerul. De asemenea, reglează tensiunea arterială, tratează ateroscleroza și asigură o sursă sănătoasă de tiamină, piridoxină, riboflavină, niacină, fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, seleniu, zinc și magneziu.
Scorțișoara
Scorțișoara este un condiment iubit în întreaga lume, care este lăudat pentru abilitatea sa de a reduce inflamația, de a elimina durerea, pentru eliminarea infecțiilor, reducerea excesului de gaze, îmbunătățirea sănătății inimii, stimularea funcțiilor cognitive și pentru sănătatea sistemului osos, a ochilor și a pielii.
Cuișoarele
Cuișoarele au un gust foarte puternic și sunt antioxidante, antiseptice, anestezice și antiinflamatoare. Conțin compuși organici valoroși și uleiuri volatile, care sunt bune pentru protecția împotriva cancerului, gestionarea ritmului cardiac, echilibrarea fluidelor corporale, îmbunătățirea digestiei și creșterea sănătății orale.
Hreanul
Deși mulți oameni se gândesc la hrean doar ca la o pastă care se întinde peste un aperitiv, este de fapt și un condiment și încă unul destul de puternic! Hreanul are capacitatea de a reduce inflamația, calmează nervii, stimulează digestia sănătoasă, stimulează sistemul imunitar și previne cancerul datorită multor compuși antioxidanți. În plus, hreanul crește numărul de celule roșii din sânge și ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.
Boabele de muștar
Boabele de muștar conțin o mulțime de compuși organici și uleiuri volatile care contribuie la starea generală de sănătate. Ele sunt, de asemenea, o sursă minunată de vitamine din complexul B, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului. De asemenea, pot reduce nivelul trigliceridelor și colesterolului, îmbunătățesc sănătatea dinților, stimulează circulația, previn cancerul și reduc semnele de îmbătrânire prematură.
Vanilia
Vanilia conține o gamă largă de compuși chimici și uleiuri volatile, toate oferind diferite avantaje pentru sănătate. Anumite studii efectuate asupra vanilei au arătat că este utilă pentru reglarea tensiunii arteriale, reduce frecvența cardiacă, calmează nervii, reglează metabolismul corpului și induce somnul.
Acestea sunt doar câteva dintre principalele condimente folosite frecvent în întreaga lume. Există și mai multe opțiuni, în special în plan local, în funcție de diferitele plante care sunt cultivate sau se găsesc în natură. Așadar, nu îți fie teamă să folosești condimentele pentru a da gust mâncărurilor. Pe lângă faptul că aduc un plus de aromă și savoare, condimentele oferă și multe beneficii sănătății.