Sfaturi pentru alimentația echilibrată a bărbaților - Natur House
alimentatia echilibrata barbati

Sfaturi pentru alimentația echilibrată a bărbaților

Alimentația zilnică a unui bărbat trebuie să țină cont de mai mulți factori, printre care stilul de viață, gradul de activitate fizică și vârstă, dar și de faptul că metabolismul bărbaților este mai rapid decât cel al femeilor. Acest lucru se datorează cantității  mai mari de țesut muscular din compoziția corpului bărbațiilor care consumă mai multă energie –“ mușchii ard calorii”.

Bărbații au, în medie un procent de masă musculară mai mare cu 10%-20% decât femeile, însă au tendința să mănânce mai mult, iar surplusul în greutate se observă mai ales în zona abdomenului. De asemenea, bărbații au nevoie de un aport mai mare de proteine, grăsimi sănătoase, fibre și vitamine decât femeile. Aportul caloric zilnic pentru un bărbat trebuie să fie între 2000 și 2800 de calorii, iar în cazul bărbaților cu un stil de viață activ, care depun mult efort zilnic în mod regulat, acesta poate ajunge până la 3500-4000 de calorii.

Ce ar trebui să includă dieta zilnică a bărbaților

Alimentația bărbațiilor nu este cu nimic diferită de cea a femeilor sau copiilor. Pentru a se bucura de sănătate și vitalitate și ei trebuie să aibă o alimentație echilibrată și diversificată. A mânca echilibrat presupune un consum moderat, dar variat, de alimente și preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și eventual, 2-3 gustări.

Având o alimentație echilibrată se obține un echilibru nutrițional, ceea ce presupune prezența în hrană a substanțelor nutritive: glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale și fibre.

O dietă echilibrată trebuie să includă cereale și produse cerealiere, fructe și legume, lapte și produse lactate, proteine (carne, ouă, leguminoase) și grăsimi sănătoase.

Pentru ca alimentele consumate să își păstreze calitățile, respectiv pentru a rămâne sănătoase și după preparare, trebuie să se respecte o serie de principii de gastrotehnie.  Ar trebui să se evite modalitățile tradiționale de preparare a hranei, cu multă grăsime, prăjeli și tocături și să se aleagă variantele mai sănătoase: la abur, la cuptor, la grătar, fierbere, care vor aduce beneficii nu doar pentru dieta bărbaților, ci pentru întreaga familie.

dieta echilibrata barbati

Să nu uităm de apă!

Apa este esențială pentru menținerea unei stări bune de sănătate, dar cantitatea consumată variază în funcție de nevoile individuale.

Specialiștii estimează că bărbații ar trebui să consume aproximativ 3 litri de apă pe zi, în timp ce  femeile ar trebui să consume  aproximativ 2 litri pe zi.

Greșeli frecvente în dieta bărbaților

În general, bărbații sunt mari amatori de carne de porc, de vită, carnea de pasăre și de pește aflându-se pe ultimele locuri în topul prferințelor. Din păcate, cantitatea de legume consumată este mult mai mică în comparație cu cantitatea de carne, ceea ce duce la dezechilibre în organism.

O altă greșeală în dietă o constituie consumul exagerat de sare. Cantitatea normală de sare care poate fi consumată este de 2 grame, maxim 5 grame pe zi. În lipsa sării, se pot folosi alte condimente care să dea gust mâncărurilor, ca de exemplu ierburile aromatice.

Consumul ridicat de sare este asociat adesea și cu hidratarea insuficientă. Așa cum se întâmplă în cazul mai multor persoane, nu doar în cazul bărbaților, senzația de sete este adesea confundată cu cea de foame. Practic, se întâmplă ca unele persoane să mănânce mai mult decât au nevoie din cauza faptului că nu se hidratează suficient.  În plus de asta, hidratarea corespunzătoare este importantă și pentru buna funcțioanare a organismului, ceea ce afectează inclusiv absorbția substanțelor nutritive din alimente, procesarea acestora și eliminarea depozitelor de grăsimi.

Eliminarea depozitelor de grăsime din zona abdominală

O dietă echilibrată presupune asigurarea nutrienților necesari organismului, potolirea senzației de foame și evitarea depunerilor de grăsimi, inclusiv în zona abdominală.

Printre alimentele indicate pentru ”topirea” grăsimilor din zona abdominală se numără sparanghelul, spanacul, cruditățile în general, cerealele integrale, fructe (ananas,papaya, fructe de pădure, grepfruit) și peștele.

Alimentația dezechilibrată își lasă amprenta nu numai asupra siluetei, ci și asupra sănătății. Prin adoptarea unei diete sănătoase, care este însoțită de activități fizice constante, este posibilă menținerea unei greutăți normale, se îmbunătățesc procesele metabolice, crește imunitatea organismului în fața bolilor și se asigură o stare generală de bine atât fizic, cât și psihic.