Prevenirea îmbătrânirii premature prin alimentație - Natur House
alimente prevenire îmbătrânire

Prevenirea îmbătrânirii premature prin alimentație

Ți se întâmplă să fii nemulțumit de aspectul pielii, pentru că arată palidă, ternă și încep să apară riduri și linii fine? Nu ești singura persoană care se confruntă cu astfel de probleme. Însă, înainte să apelezi la tot felul de procedee cosmetice sau la produse scumpe pentru îngrijire, tebuie să știi că, de fapt, nu este nevoie decât să acorzi mai multă atenție dietei zilnice.

Așadar, dacă eviți anumite tipuri de alimente, incluzi în dietă alimente care conțin substanțe nutritive necesare pentru sănătatea pielii și a corpului în general, și adopți un stil de viață echilibrat, vei observa efectele benefice asupra stării generale de sănătate. Îți vei recăpăta tonusul, energia și vitalitatea, iar vârsta va deveni într-adevăr numai  un număr

În  primul rând, este indicat să renunți la alimentele cu efect inflamator. Aceste alimente cauzează îmbătrânirea prematură, deoarece provoacă apariția inflamațiilor, ceea ce perturbă procesele normale care au loc în organism și duce la îmbătrânirea sa. Pe lista alimentelor cu efecte dăunătoare asupra organismului se află mâncarea tip fast food, alimentele puternic procesate, precum și alimentele cu un conținut ridicat de sare și zahăr. În mod special zahărul are efecte deosebit de nocive asupra pielii, deoarece afectează producția de colagen din organism, iar pielea este mai predispusă la apariția ridurilor și la îmbătrânire.

În locul alimentelor nesănătoase, încearcă să introduci în dieta zilnică alimente bogate în substanțe nutritive, care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature, atât pentru piele cât și pentru organism în general.

 

Acizii grași omega

Pentru a peveni pielea uscată și ridurile, cea mai bună soluție o constituie menținerea unui nivel de hidratare constant, de la interior spre exterior. Acizii grași omega 3, 6 și 9, care se găsesc în grăsimile sănătoase și în uleiurile vegetale, au un rol esențial în hidratarea pielii, deoarece se integrează în pereții celulelor de piele.

Dacă aceste celule sunt sănătoase, pielea va fi mai bine hidratată și va avea un aspect sănătos. Printre alimentele cu un conținut ridicat de acizi grași omega se numără somonul, alunele, semințele de in, semințele de chia, uleiul de cocos, uleiul de măsline sau avocado.

alimente bogate în acizi grași

Aminoacizii

Cea mai frecventă cauză pentru apariția ridurilor o constituie scăderea producției de colagen și elastină la nivelul pielii, iar acest lucru ni se întâmplă tuturor, pe măsură ce îmbătrânim. Aminoacizii care se găsesc în proteine pot ajuta la încetinirea acestui proces și la refacerea sănătății pielii. Este important, însă, să consumi proteine de calitate, precum cele care se regăsesc în pește, carnea slabă de pasăre, în anumite cereale, în nuci și în semințe.

Fitoceramidele

Pe măsură ce îmbătrânim, epiderma, adică stratul exterior al pielii devine tot mai slab și mai subțire, fiind mai predispus la dehidratare și la apariția ridurilor. Pe lângă asta, producția de ceramide, adică moleculele care asigură fermitatea pielii, este tot mai scăzută. Fitoceramidele, ceramidele vegetale, care se găsesc în germenii de grâu, orez brun, spanac sau sfeclă ajută la protejarea stratului exterior al pielii.

Antioxidanții

Dacă obișnuiești să petreci mult timp la soare și nici nu folosești produse care protejează pielea împotriva razelor soarelui, te poți aștepta ca pielea ta să îmbătrânească prematur. Soarele creează radicali liberi, care pot cauza distrugerea permanentă a celulelor sănătoase din piele. Soarele nu este singurul vinovat, deoarece același efect îl are și alimentația nesănătoasă. Alimentele bogate în antioxidanți, așa cum sunt morcovii, roșiile, dovleacul sau varza kale, ajuta la protejarea pielii și la refacerea celulelor.

Potasiul

Uneori, cearcănele care apar în zona ochilor sunt influențate de factori genetici, însă alteori ele pot fi provocate de retenția de apă din organism sau de alimentele cu un conținut ridicat de sodiu. Foarte multe legume și fructe, dar și nucile, leguminoase sau peștele conțin potasiu, care contracarează efectele pe care le are prezența sodiumului în organism. Pe lângă consumul acestor alimente, scăderea consumui de sare are un efect benefic asupra pielii și asupra stării generale de sănătate.

Probioticele

Probioticele ajuta la reglarea digestiei și la eliminarea bacteriilor nocive din intestin. Digestia sănătoasă asigură și sănătatea pielii. Alimentele fermentate ca de exemplu kefirul, varza acră sau alte legume fermentate sunt bogate în substanțe probiotice.

Polifenolii

Aceste substanțe protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature și asigură menținerea unui nivel de hidratare constant. Polifenolii se găsesc, de exemplu, în căpșuni, struguri, anghinare, pătrunjel sau ceai. Pentru a-ți asigura cantitatea optimă de polifenoli, consumă zilnic fructe și legume cât mai colorate, deoarece fiecărei culori îi corespunde un anumit tip de polifenol.

Pe lângă includerea acestor alimente în dieta zilnică, se pot folosi și suplimentele alimentare care conțin extracte naturale din plante, fructe și legume, pentru a preveni îmbătrânirea prematură și pentru energizarea organismului.