Cântecele de sărbători, decorațiunile, petrecerile și mai ales mâncarea sunt „ingredienteleʺ principale în sezonul festiv, fie că este vorba despre o cină liniștită în familie, sau de petreceri cu prietenii sau colegii. Cu toate acestea, sărbătorile sunt și perioada în care majoritate persoanelor se tem că se vor alege cu câteva kilograme în plus în special dacă urmează deja o dietă.
De fapt, lucrurile nu trebuie să se petreacă astfel. Este perfect posibil să te bucuri de sărbători, să îți permiți câte un mic răsfăț culinar și să îți menții în continuare greutatea. Iată câteva strategii care te vor ajuta să faci acest lucru.
Evită supraalimentarea
În primul rând, trebuie să ai o abordare realistă. Mâncarea este un factor important în perioada sărbătorilor, prin tradiție. Între Crăciun și ziua de Anul Nou, excesele alimentare pot duce la probleme digestive, inclusiv indigestie și reflux gastroesofagian. Cea mai bună metodă de a preveni aceste probleme digestive este de a evita să mănânci mai mult decât este necesar.
Încearcă să nu te grăbești atunci când mănânci, deoarece durează aproximativ 20 de minute ca semnalele de la creier să anunțe corpul că s-a instalat senzația de sațietate. De asemenea, nu îți umple farfuria cu aperitive, deserturi și sosuri, ca să lași loc pentru alegeri alimentare mai sănătoase. Alege întâi multe legume și nu uita să bei suficientă apă. Nu în ultimul rând, nu te simți obligat să mănânci din toate felurile de mâncare.
Nu sări peste mese în așteptarea unei cine copioase
Dacă sari peste micul dejun și prânz în ideea că oricum urmează o cină copioasă, trebuie să știi că nu este o strategie bună. În primul rând, acest lucru provoacă dereglarea nivelului de zahăr în sânge, te face să te simți obosit, lipsit de energie și să ai o dispoziție schimbătoare.
De asemenea, vei evita supraalimentarea, dacă nu vei sări peste mesele principale ale zilei și vei consuma alimente care să alcătuiască o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional. Nu este indicat să sari nici peste gustări, în special dacă se anunță o cină târzie, ci consumă alimente cu un conținut ridicat de fibre, ca de exemplu biscuiții Fibroki din făină integrală. Astfel, nu îți va fi foame,digestia este favorizată și nu vei avea tendința să mănânci în exces.
Fii cât mai activ
Doar pentru că este perioada sărbătorilor, nu înseamnă că trebuie să stai doar în casă, în fața televizorului. Chiar dacă nu te afli la dietă, scopul tău ar trebui să fie să îți menții greutatea. Dacă tot ai mai mult timp liber la dispoziție, profită de această ocazie și fă cât mai multă mișcare.
Totodată, ai la dispoziție o mulțime de activități pe care le poți face cu familia sau cu prietenii. Poate fi o plimbare lungă, ca să admiri decorațiunile de sărbători, scurte drumeții, sporturi de iarnă sau tot felul de activități amuzante, care te vor ajuta să arzi caloriile consumate și să ai mai multă energie. Pe lângă beneficiile aduse sănătății, mișcarea te poate ajuta să scapi de stres și să uiți de grijile cotidiene.
Limitează consumul de alcool
Fără îndoială, sunt numeroase ocaziile în care poți închina un pahar cu prietenii sau cu familia pe perioada sărbătorilor. Excesul de alcool, chiar și ocazional, poate fi foarte dăunător pentru sănătate, iar efectele nu sunt limitate doar la o mahmureală.Nu uita să bei suficientă apă, ca să te hidratezi (alcoolul deshidratează foarte mult organismul) și evită băuturile cu un consum ridicat de zaharuri (în special mixurile de băuturi și cocktail-urile).
Folosește o farfurie mai mică
Un truc foarte simplu care te poate ajuta să nu consumi porții prea mari de mâncare este să folosești o farfurie mai mică. Este un truc ce îți „păcăleșteʺ mintea că porțiile pe care le consumi sunt mai mari și în plus te ajută să limitezi cantitatea de mâncare pe care o consumi, pentru că vei fi mai puțin tentat să îți reumpli farfuria de mai multe ori.
Fă-ți timp pentru relaxare
Dacă te simți obosit, crește și nivelul stresului și tentația de a mânca pe fond emoțional. Poate că nu ai o zi întreagă la dispoziție doar pentru tine, însă este important să îți faci timp și pentru puțină relaxare. Între sesiuni de cumpărături, gătit, curățenie și vizite, asigură-te că îți faci puțin timp și pentru tine în fiecare zi. Nu ai nevoie decât de câteva momente ca să te relaxezi. Fă oplimbare lungă seara, ascultă muzică liniștitoare, citește o carte bună sau fă orice altceva îți face plăcere.
Păstrează o abordare lejeră
Sărbătorile înseamnă în primul rând să petreci timp cu cei dragi și să te bucuri de micile plăceri alevieții. Moderația și nu strictețea reprezintă cea mai bună metodă pentru a-ți menține greutatea sub control pe termen lung. Astfel, îți poți permite să te bucuri ocazional de câte un mic răsfăț culinar, fără să te simți vinovat după aceea.
Așadar, bucură-te de perioada sărbătorilor, fără să cazi în extreme în ceea ce privește alimentația.