Luna septembrie reprezintă în mod tradițional momentul în care elevii se pregătesc să revină pe băncile școlii. Pentru unii este mai ușor, pentru alții este mult mai dificil să se reacomodeze cu orarul de la școală, dar cert este că vremea vacanțelor la mare și a zilelor petrecute lenevind la soare se încheie. Părinții încearcă tot timpul să-și pregătească copiii pentru anul școlar. Emoția asociată cu achiziția noilor rechizite școlare, a penarelor umplute cu creioane colorate și a ghiozdanelor cu personaje din desene animate îi ajută pe copii să asocieze cu școala nu doar temele și testele, ci și distracția, timpul petrecut cu colegii și activitățile organizate în cadrul școlii.
Din punctul de vedere al alimentației, este extrem de important ca elevii să aibă gustări sănătoase la școală, care le vor oferi energia necesară pentru întreaga zi. Așadar, este important să acorzi o atenție deosebite alimentelor pe care le incluzi în dieta zilnică a copiilor, deoarece banii de buzunar pentru tot felul de covrigei și dulciuri cumpărate pe fugă de la un magazin în timpul pauzei de masă, nu reprezintă o soluție.
Cea mai importantă masă a zilei
Firește, este vorba despre micul dejun. De ce? Mai întâi de toate, ne oferă combustibilul necesar începerii în forță a unei noi zile. După câteva ore bune, în care corpul s-a odihnit și nu s-a hrănit, este momentul ideal pentu a-l reîncărca cu energie. De asemenea, este important și pentru a ne menține greutatea sub control, la orice vârstă. Probabil știi deja că săritul peste mese sau înfometarea nu sunt soluții viabile ca să scăpăm de kilogramele în plus.
Adesea se întâmplă ca cei mici să nu aibă chef să mănânce la micul dejun. Ce ar trebui să faci în această situație? Lasă-i să aleagă mâncărurile pe care le doresc pentru micul dejun. Desigur, se poate întâmpla să își dorească și altceva, nu doar un simplu sandviș. Așa că, dacă la micul dejun vrei să le oferi ceva ce îți ia mai mult timp pentru preparare, poți să te ocupi cu o seară înainte de pregătirea micului dejun pentru a doua zi.
De asemenea, ar trebui să încerci să îți faci timp să iei micul dejun cu copiii, în măsura în care programul îți permite acest lucru. Oferindu-le un exemplu prin faptul că și tu îți faci timp să iei micul dejun dimineața, îi ajuți să deprindă astfel un obicei sănătos pe care îl vor pune apoi și singuri în aplicare. În plus, copiii au tendința să nu se concentreze la masă și să piardă timpul plimbând mâncarea prin farfurie, dacă restul familiei se pregătește febril de plecare în jurul lor.
Dacă nu reușești să pregătești din timp micul dejun, sau dacă și copiii au un program foarte matinal, le poți pregăti un sandviș gustos pe care să îl mănânce pe drumul spre școală, în afară de pachețelul cu mâncare pe care îl vor lua cu ei pentru gustarea de dimineață.
Gustarea de la școală
Este important să pregătești din timp o gustare de dimineață pentru copii, pe care o vor lua cu ei la școală. Această mică gustare între mesele principale îi va ajuta să nu le fie foame și, prin urmare, să evite să cumpere tot felul de produse de la vreun fast food sau magazin aflat în apropierea școlii. Aceste alimente bogate în grăsimi, zaharuri și sare vor duce la consecințe neplăcute legate de excesul de greutate și de obezitate. În plus, dacă le este foame, copiii nu se mai pot concentra atât de bine la lecții și au dificultăți să înțeleagă anumite lucruri care se predau la școală.
Copiii vor evita să mânânce gustări care nu le plac, și atunci fie vor mânca altceva, fie vor prefera să nu mănânce deloc. În acest caz, este rolul părinților să le prepare gustări sănătoase și gustoase. Oricărui copil, cât de pretențios ar fi, îi plac măcar anumite legume și fructe, așa că include-le pe acelea în gustarea pentru școală.
Nu uita de hidatare
Hidratarea adecvată este importantă pentru buna funcționare a organismului și previne apariția stării de oboseală asociată deshidratării. Prin urmare, este bine pentru copiii să aibă mereu apă la dispoziție. Copiii sunt foarte activi. Iau parte la orele de sport, la jocurile din pauze, așa că este firesc să le fie sete. Apa este singura care într-adevăr potolește setea, și nu băuturile dulci, care oricum aduc un aport inutil de zaharuri în dietă. În plus, băuturile dulci intensifică senzația de sete. Zahărul îi poate face pe copii să fie mai agitați și să se concentreze mai greu.
De asemenea, sucurile de fructe nu sunt o soluție bună, dacă nu sunt făcute din fructe proaspete. De ce? Adesea conțin o cantitate mare de zahăr adăugat. Chiar dacă pe cutie sau pe sticlă scrie că produsul conține doar suc natural, este bine să verifici eticheta. Dacă sucul este făcut din suc concentrat, înseamnă că acesta conține zahăr suplimentar. Ca să „îmbunătățeștiʺ apa, poți adăuga sucul de la o jumătate de portocală. Gustul va fi mai interesant și copiii vor bea apa cu mai multă plăcere.