Cum să îți obișnuiești copilul să consume fructe și legume - Natur House
fructe și legume în alimentația copiilor

Cum să îți obișnuiești copilul să consume fructe și legume

Fructele și legumele conțin numeroase substanțele nutritive de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, ca să fie puternici și sănătoși și pentru a-și dezvolta memoria și concentrarea.  Din păcate, majoritatea copiilor nu consumă suficente legume și sunt atrași mai degrabă de dulciuri. Iată câteva idei care să te ajute să incluzi fructele și legumele în dieta zilnică într-o manieră distractivă și amuzantă, pentru a trezi interesul copilului pentru aceste alimente.

Asigură-te că legumele și fructele sunt consumate la fiecare masă

Încurajează-ți copilul să consume mai multe fructe și legume oferindu-i un bun exemplu. Legumele și fructele ar trebui să fie „vedeteleʺ fiecărei mese. Acestea ar trebui să fie prezente în porții generoase și să includă opțiuni pe placul întregii familii. Legumele pot fi servite chiar și crude, atunci când este posibil, pentru a-i oferi copilului ocazia să exploreze diferite gusturi, texturi și arome. Atunci când copilul va observa că legumele fac parte din fiecare masă, va învăța și singur ce ar trebui să conțină o masă echilibrată din punct de vedere nutrițional.

Include fructe în gustările zilnice

Fructele sunt o opțiune foarte bună pentru gustarea de la școală, deoarece îi oferă copilului energia de care are nevoie pe parcursul dimineții. În plus, fructele pot fi și acel „ceva dulceʺ după care tânjesc copiii în general. În pachețelul cu mâncare pentru școală poți include un măr, o mandarină, două prune, sau orice alte fructe, în funcție de sezon. Evită fructele care se pot altera ușor sau care se pot deteriora în ghiozdan.

Adaugă legume în sandvișul pentru școală

Cel mai adesea, pachețelul pentru școală conține un sandviș, cu diferite ingrediente. Nu te limita doar la brânzeturi sau la mezeluri (care ar trebui, de preferință, să fie evitate), ci include și alte ingrediente și chiar și diferite modalități de prezentare. Folosește felii de pâine integrală, carne slabă (pui, curcan), brânzeturi cu conținut redus de grăsimi, felii de roșii, ardei gras, castravete, salată verde, avocado etc. Sunt atât de multe combinații pe care le poți crea, încât sandvișul de la școală poate fi o mică surpriză zilnică.

Experimentează noi arome și texturi

Înlocuiește o legumă sau un fruct în rețetele pe care le folsești când pregătești mâncărurile pentru întreaga familie și veți avea astfel ocazia să testați împreună noi arome. Dacă mergi cu copilul la cumpărături, încurajează-l să aleagă el un fruct sau o legumă, astfel se va obișnui să încerce mereu ceva nou.

Adaugă legume la micul dejun

Micul dejun „clasicʺ a ajuns să fie pentru mulți copii o porție de cereale (adesea cu adaos de zahăr, coloranți și arome) cu lapte. Dar, micul dejun poate să fie mult mai colorat și să includă chiar și legume. De exemplu, poți pregăti o omletă cu legume sau o pâine prăjită cu diferite paste pregătite în casă din legume pasate și condimente.

Incorporează legumele în alte mâncăruri

Dacă copilul tău ezită să mănânce legumele din farfurie, probabil că te-ai gândit deja să i le „strecoriʺ în mâncărurile preferate. Este o strategie care nu dă roade pe termen lung, deoarece nu poți să ascunzi legumele la nesfârșit. În schimb, ai mai mult succes dacă îi oferi mai multe opțiuni din care să aleagă. Nu îi place salata verde? Încurajează-l să încerce salata iceberg sau diferite tipuri de varză.

Totuși, pentru cei pretențioși la mâncare, legumele incorporate în mâncărurile preferate poate fi o soluție pentru a-i determina să le consume. Legumele pot fi folosite și pe post de condimente în unele situații. De exemplu, poți pregăti un sos de roșii pentru paste în care să incluzi și morcov ras.

Fă diferite combinații de alimente

Aceeași porție de legume preparate la abur servită în fiecare zi ar fi plictisitoare pentru oricine, dar mai ales pentru copii, care își pierd interesul rapid. Așa că, trebuie să variezi mâncărurile din meniul zilnic, ceea ce nu este un lucru rău, pentru că diversitatea este importantă pentru a avea o alimentație sănătoasă. Încearcă diferite metode de preparare a alimentelor (dar nu prin prăjire!), ierburi și condimente, precum și diferite combinații de alimente.

Dacă aceste eforturi nu stimulează imediat copilul să consume mai multe fructe și legume, nu îți pierde răbdarea. Pur și simplu continuă să incluzi legumele și fructele la fiecare masă zilnică și găsește noi moduri prin care le poți oferi. În cele din urmă, copilul se va obișnui să le consume în mod regulat, ba chiar va descoperi și care sunt legumele și fructele pe care le preferă.