Unele dintre cele mai frecvente boli care afecteză sănătatea omului modern sunt afecțiunile glandei tiroide. Printre principalele cauze ale acestor afecțiuni se numără autoimunitatea și deficitul de iod, însă vestea bună este că acestea pot fi ținute sub control.
Tiroida este o glandă localizată la nivelul gâtului, care este responsabilă cu producerea hormonilor triiodotironină și tiroxină, cunoscuți și sub denumirile de T3, respectiv T4. Acești hormoni sunt necesari pentru buna funcționare a organismului, în special pentru intensificarea metabolismului, ceea ce explică faptul că persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene se confruntă adesea cu probleme de greutate (supraponderabilitate sau chiar obezitate).
Pe lângă tratamentele medicamentuoase, recomandate de medicii endocrinologi, există și alte remedii care pot îmbunătăți funcția tiroidiană. Un rol foarte important îl are dieta alimentară, care trebuie să asigure substanțele nutritive necesare sintezei hormonilor tiroidieni.
Ce elemente trebuie să includă dieta în cazul bolilor tiroidiene
Printre cele mai importante elemente pentru sinteza hormonilor tiroidieni se numără iodul. Tiroida poate prelua iodul din alimentele care conțin această substanță și din suplimente pe bază de iod, pentru a transforma substanța în hormoni.
Atunci când există un deficit de iod, tiroida este afectată, deoarece nu are suficient material pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Totodată, și excesul de iod poate dăuna funcției tiroidiene, fiind importantă existența unui echilibru în ceea ce privește prezența acestui element în dieta zilnică. În cazul deficitului sau excesului de iod, pot apărea tulburări ale funcției tiroidiene sau gușa difuză.
Dacă există un deficit de iod în organism, este recomandat consumul de alimente bogate în iod, în unele cazuri fiind necesare și suplimentele alimentare care conțin iod. Printre alimentele bogate în iod se numără nucile, strugurii, morcovii, ciupercile, ouăle, algele și fructele de mare.
Un alt element necesar pentru prevenirea afecțiunilor tiroidiene este vitamina D. Această vitamină nu este bună numai pentru prevenirea osteoporozei, ci este importantă pentru sănătatea întregului organism. Un nivel scăzut de vitamina D în organism poate declanșa apariția bolilor autoimune tiroidiene.
Organismul poate produce vitamina D prin expunerea la soare, însă mai ales în cazul persoanelor care nu petrec atât de mult timp în aer liber, se poate ajunge foarte ușor la un deficit de vitamina D, care poate fi remediat prin intermediul alimentației și a suplimentelor alimentare care conțin această vitamină. Somonul, tonul, laptele, ciupercile și ouăle (fierte, nu prăjite), pot ajuta organismul să obțină adaosul de vitamina D de care are nevoie.
Tot o cauză a apariției bolilor tiroidiene și a altor afecțiuni autoimune o poate constitui și deficitul de seleniu. Din fericire, există alimente care sunt bogate în seleniu organic, cum ar fi crustaceele, cerealele integrale, semințele de in, usturoiul, fasolea, ouăle și carnea de pește. De asemenea, fructele de cătină sunt o importantă sursă de seleniu, putând fi consumate sub formă de ceai sau tinctură.
Zincul este un element necesar mai multor procese care au loc în organism, dar este necesar și în procesul de formare al hormonilor tiroidieni. Atunci când se înregistrează un nivel scăzut de zinc în organism, acest lucru poate provoca apariția hipotiroidei. Pe lângă suplimentele alimentare care conțin zinc, acesta se regăsește și în alimente ca semințele crude, avocado, fructe de pădure, ovăz, banane, rodii, linte, dovleac, stridii sau mazăre.
Nu în ultimul rând, probioticele sunt substanțe capabile să contracareze efectele negative ale bacteriilor prezente la nivelul colonului, acționând asemenea unui antibitoic natural. Acestă calitate a probioticelor este deosebit de utilă pentru persoanele care se confruntă cu afecțiunile tiroidiene, fiind indicat să opteze pentru o dietă care include alimente cu un conținut ridicat de probiotice.
Alimente de evitat în dieta persoanelor care suferă de afecțiuni tiroidiene
Așa cum anumite alimente au o contribuție importantă pentru buna funcționare a glandei tiroide, există o serie de alimente care trebuie evitate. Printre acestea se numără alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi de origine animală, dar și dulciurile în exces, deoarece cantitatea ridicată de zahăr afectează în mod negativ funcția glandei tiroide.
Tot pe lista alimentelor interzise se numără untura, untul, alcoolul, sucurile dulci, băuturile carbogazoase, dar și alimentele cu un conținut ridicat de gluten. În foarte multe cazuri, boala tiroidiana autoimună este asociată cu boala celiacă sau cu intoleranța la gluten.
Pe lângă evitarea acestor alimente, trebuie excluse substanțele toxice (alcool, tutun), dar este importantă și menținerea unui echilibru psihic, prin evitarea, pe cât posibil a stresului. Pentru combaterea stresului, sunt recomandate activitățile fizice, precum și diferite tehnici de relaxare. Stresul este unul dintre principalii factori care contribuie la apariția sau intensificarea mai multor afecțiuni, fiind un adevărat pericol pentru sănătate.
Nu în ultimul rând, este important de reținut faptul că, înaintea de adoptarea unei diete alimentare, persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene trebuie să consulte un medic endocrinolog. Acesta va stabili o schemă de tratament medicamentuos, necesară în astfel de cazuri.