La fel ca si alte elemente esentiale pentru buna functionare a organismului, vitaminele si mineralele joaca un rol important in diverse procese care au loc in corpul uman. Atunci cand anumite substante nutritive lipsesc organismului, exista anumite reactii ale acestuia care ne pot pune in garda.
Din cauza vietii agitate, a stresului cotidian, a alimentatiei dezechilibrate si a sedentarismului, tot mai multe persoane se confrunta cu diferite probleme de sanatate. Mineralele reprezinta aproximativ 4% din greutatea corpului si se elimina zilnic prin activitatea rinichilor. Daca mineralele nu sunt asimilate in cantitatea necesara, pot aparea tulburari digestive destul de grave.
Carentele de elemente nutritive sunt foarte frecvente in randul tuturor categoriilor de varsta. Printr-o simpla analiza a corpului, aceste carente pot fi recunoscute foarte usor. De exemplu, problemele cardiace, pulsul neregulat si hipertensiunea sunt cauzate de deficitul de magneziu si de coenzima Q10. In cele ce urmeaza, veti afla cum puteti identifica anumite deficiente nutritive ale organismului, precum si alimentele pe care ar trebui sa le integrati in dieta zilnica.
Deficitul de magneziu
Adesea, persoanele care au un deficit de magneziu in organism, au tot timpul mainile reci. Totusi, mainile reci pot fi si un indicator al hipotiroidiei sau al oboselii cronice.
In schimb, palmele cu tenta usor galbuie, pot sugera un surplus de betacaroten, deoarece aceasta substanta poate provoca o colorare a pielii atunci cand este ingerata in exces.
Aparitia crampelor musculare la nivelul articulatiilor de la genunchi, poate de asemenea indica un deficit de magneziu.
Alimentele bogate in magneziu sunt spanacul, fasolea verde, semintele de in, broccoli, rosiile, varza de Bruxelles, migdalele, fasolea verde si fasolea neagra, soia, mazarea, hrisca, vinetele sau conopida.
Deficitul de vitamina C
Vergeturile care apar pe piele pot indica o carenta de zinc, insa pielea foarte uscata, care se descuameaza, are o nuanta rosiatica si foliculi de par ce cresc sub piele poate fi un indicator pentru deficitul de vitamina C. De asemenea, sangerarile spontane la nivelul pielii sunt indicator pentru o carenta de vitamina C sau vitamina K.
In schimb, hipercheratoza foliculara, care ingroasa pielea si o face sa para solzoasa indica o carenta de vitamina A. Coatele aspre, cu pielea cornoasă arată un deficit de acizi grasi esentiali.
Pentru a creste aportul de vitamina C in organism, este indicat sa consumati multe citrice, fructe de padure, ardei gras, broccoli, conopida, patrunjel, pepene verde, ananas, mere sau struguri.
Deficitul de vitamine din complexul B
Tenul gras, rosiatic poate fi un indicator pentru o carenta de vitamina B12, iar dermatita seboreica este de foarte multe ori provocata de lipsa vitaminei B6 din organism. Buzele crapate tot timpul, chiar daca nu au fost expuse la frig sau la vant, pot indica un deficit al vitaminei B12, in timp ce limba care se irita usor si devine dureroasa poate arata un deficit de vitamina B3 sau B2.
De asemenea, unghiile albe, casante, care se rup usor si prezinta denivelari pot indica o carenta a vitaminei B si lipsa de fier sau zinc.
Printre alimentele bogate in vitamine din complexul B se numara cerealele integrale, nucile, fasolea, spanacul, ciupercile, soia, carnea slaba, pestele, morcovii, sparanghelul, conopida, avocado, castravetii, varza, rosiile, lintea, lactatele degresate sau fructele de mare.
Alte simptome ale carentelor nutritive
Pe langa vitaminele esentiale pentru buna functionare a organismului, corpul uman are nevoie de multe alte minerale sau acizi grasi ”buni” pentru a fi sanatos.
De exemplu, aftele dureroase care apar pe limba la intervale dese indica absenta acidului folic din organism. Aparitia cataractei este adesea asociata cu lipsa de crom sau cu prezenta in exces a radicalilor liberi, ceea ce inseamna ca organismul nu primeste destule substante cu rol antioxidant.
Ingrosarea gatului si aparitia gusei nu indica neparat hipertiroidia, ci pot fi si o cauza a deficitului de iod, iar striatiile de pe unghii sunt o consecinta a faptului ca organismul nu primeste suficient zinc.
Dupa cum puteti observa, organismul nostru transmite anumite semnale atunci cand nu primeste suficiente substante nutritive. Acest lucru se poate corecta prin adoptarea unei diete corespunzatoare si cu ajutorul unor suplimente nutritive, in functie de nevoie.
Cu toate acestea, retineti ca aceste simptome nu pot fi categoric asociate numai cu deficientele nutritive si este indicat sa consultati intotdeauna un medic atunci cand va confruntati cu diferite dezechilibre in organism sau daca prezentati anumite simptome neobisnuite.