Vederea este cel mai fragil dintre simțuri și o vedere bună este ceea ce ne dorim cu toții. Cu toate acestea, ochiul este predispus la o serie de boli degenerative, influențate de factori externi, cum ar fi dieta, fumatul sau sportul pe care îl facem, sau mai bine spus nu îl practicăm. Mulți oameni consideră pierderea vederii ca fiind un proces natural și ceva normal la bătrânețe, dar există o mulțime de alimente bogate în vitamine și antioxidanți care pot preveni sau amâna bolile degenerative ale ochiului.
Ouăle
Dacă eviți în mod regulat gălbenușurile de ou, deoarece acestea au efecte negative asupra nivelului de colesterol, este bine de știut că gălbenușul este și o sursă bună de luteină, un antioxidant pigmentat care acționează ca un filtru pentru lumina albastră și combate radicalii liberi, în tandem cu un compus numit zeaxantin. Împreună cu zincul, care se regăsește și în gălbenușurile de ou, acești doi compuși pot contribui la încetinirea degenerării maculare legate de vârstă, principala cauză a pierderii vederii la persoanele de peste 65 de ani. Așadar, gălbenușurile de ou pot fi consumate, însă în cantități moderate.
La modul ideal, gălbenușurile de ou ar trebui consumate în stare crudă, dar și ouăle fierte conțin luteină. În plus, corpul este perfect capabil să absoarbă antioxidanți și din alte alimente, cel mai bun exemplu fiind legumele cu frunze verzi. Pentru o absorbție mai bună, aceste legume pot fi consumate împreună cu ulei de măsline bogat în acizi grași omega 3, așa că salatele de verdețuri sunt ideale în acest sens.
Spanacul și legumele cu frunze verzi
Și dacă tot am amintit despre legumele cu frunze verzi, așa cum sunt spanacul, varza kale, salata și varza, acestea conțin cantități extrem de mari de luteină și zeaxantină, despre care s-a demonstrat de-a lungul timpului că reduc riscul bolilor oculare cronice cum ar fi degenerarea maculară și cataracta. Deși compușii găsiți în legumele verzi nu sunt atât de ușor de absorbit ca și cei din gălbenușurile de ou, aceste legume reprezintă o opțiune excelentă pentru a obține antioxidanții necesari pentru o sănătate mai bună, fără ca acest lucru să afecteze silueta sau nivelul colesterolului.
Peștele
Somonul, macrou, tonul și hamsiile nu sunt doar pești cu gust delicios; ei sunt, de asemenea, bogați în acidul gras omega 3 DHA, care se găsește în mod normal în retină și contribuie la prevenirea sindromului de ochi uscat, precum și la scăderea drastică a riscului de degenerare maculară legată de vârstă. Două porții de pește consumate săptămânal ar trebui să fie suficiente pentru a asigura sănătatea ochilor, dar dacă nu consumi pește sau fructe de mare, poți obține o cantitate bună de acid gras omega 3 DHA fie prin suplimente alimentare care conțin ulei de pește, fie luând suplimente care conțin ulei de semințe de in sau ulei de semințe de coacăze negre.
Fructele de pădure și citricele
Fructele de pădure, în special afinele , sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente pentru ochi, datorită cantităților mari de vitamine A, C și E și zinc. Așadar, vitamina A este un antioxidant puternic care previne inflamația la nivelul ochiului în timp ce combate radicalii liberi; vitamina C acționează împotriva presiunii intraoculare (presiunea din ochi), care, dacă este lăsată necontrolată, poate crește potențialul de apariție a glaucomului; vitamina E poate ajuta la prevenirea formării de cataractă, în timp ce zincul este un mineral puternic care te poate ajuta să îți îmbunătățești vederea nocturnă. Per ansamblu, fructele de pădure sunt adevărate superalimente pentru sănătatea ochilor.
Citricele sunt un alt aliat în lupta împotriva bolilor oculare, deoarece acestea conțin și o concentrație ridicată de vitamina C. Asigură-te că incluzi diferite tipuri de fructe de padure și fructe citrice în alimentația zilnică, pentru a te putea bucura de beneficiile lor.
Morcovii și alimentele portocalii
În timp ce morcovii și alte alimente portocalii cum ar fi dovleacul, cartofii dulci și mango, nu pot face minuni și nu pot vindeca vederea slabă, cu siguranță pot contribui la îmbunătățirea sănătății generale a ochilor. Într-adevăr, aceste fructe și legume conțin luteină și betacaroten, o substanță care este transformată în organism în vitamina A odată absorbită. După cum se știe, vitamina A este extrem de benefică pentru sănătatea ochilor, așa că asigură-te că incluzi diferite alimente care conțin această vitamină în alimentația zilnică.
Migdalele
Migdalele, precum și alte soiuri de nuci sunt bogate în vitamina E, care reduce riscul leziunilor maculare și protejează ochii împotriva formării cataractei. Pur și simplu răsfață-te din când în când cu o mână de migdale ca gustare între mese pentru a obține aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E și completează meniul zilnic cu fructe de pădure sau cu alte alimente care conțin vitamina E.
Sănătatea ochilor se află în puterea noastră mai mult decât ne dăm seama și este, totodată, responsabilitatea noastră să îi oferim corpului nutrienții de care are nevoie pentru menținerea sănătății. Prin includerea acestor alimente importante pentru sănătătatea ochilor în dieta zilnică, deja faci un pas în direcția bună!