Ceaiuri din plante care împiedică retenția de apă - Natur House
ceai de păpădie pentru retenția de apă

Ceaiuri din plante care împiedică retenția de apă

Retenția de apă este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane și are diferite cauze, de la dereglări hormonale, la consumul excesiv de sare. Ceaiurile din plante cu efect diuretic, te ajută să ameliorezi această problemă, eliminând în același timp și toxinele din organism.  De asemenea, lipsa vitaminelor B1, B5 și B6 este o altă cauză a retenției de apă, așa că suplimentarea dietei cu aceste vitamine ajută la remedierea acestei probleme.

Balonarea frecventă și picioarele umflate reprezintă principalele simptome ale retenției de apă, adică o acumulare în exces de fluide în țesuturile corpului. În timp, această afecțiune poate duce la schimbări de greutate într-o perioadă scurtă de timp, aspectul ușor umflat al zonei sau zonelor afectate, articulații înțepenite și creșterea tensiunii arteriale.

Cauzele retenției de apă

Numeroși factori pot fi responsabili pentru retenția de apă în organism, printre aceștia numărându-se alimentația dezechilibrată, bogată în alimente procesate și sodiu, stilul de viață sedentar, problemele cardiace și insuficiența venoasă. Un alt factor important îl reprezintă dereglările hormonale, precum și anumite medicamente (antidepresivele, medicamentele care reglează tensiunea arterială sau analgezicele).

Ceaiul de pătrunjel

Pătrunjelul are un conținut ridicat de vitamina C, chiar mai ridicat decât în cazul citricelor, iar prezența acestei vitamine în organism reglează colesterolul, ajută la formarea anticorpilor și combate acțiunea radicalilor liberi. Pătrunjelul are și importante calități diuretice, putând fi folosit și sub formă de ceai, nu doar ca plantă aromatică. Ceaiul se prepară din două lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă și se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Ceaiul de semințe de chimen

Semințele de chimen sunt utile pentru eliminarea excesului de apă din corp și a sodiului. Acestea sunt bogate în vitaminele A, C, E și vitamine din complexul B. Ceaiul din semințe de chimen se prepară dintr-o lingură de semințe la o cană de apă. Și din acest ceai se pot bea 3 căni pe zi.

Ceaiul de păpădie

Păpădia este una dintre cele mai eficiente plante împotriva retenției de apă. Conține mult potasiu, ceea ce contribuie la reducerea nivelului de sodiu din organism. Această plantă este utilă și pentru combaterea balonării, în special în cazul femeilor care suferă de sindromul premenstrual.  Ceaiul de păpădie se pregătește din 2 lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă și se poate consuma de 3 ori pe zi.

Ceaiul de rozmarin

Rozmarinul este foarte eficient pentru a elimina senzația neplăcută de balonare, precum și apa reținută în exces. Ceaiul de rozmarin se prepară din 2 lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă și se pot consuma 2 căni pe zi.

limonadă cu ghimbir pentru retenția de apă

Alte remedii pentru combaterea retenției de apă

Pe lângă ceaiurile din plante, pot fi utilizate și alte remedii care ajută la eliminarea acestei probleme neplăcute. Un remediu eficient îl reprezintă limonada cu ghimbir. Ghimbirul ajută la eliminarea lichidelor în exces din organism, iar în combinație cu lămâia, efectele sale sunt intensificate. Pentru a prepara un litru de limonadă, se folosesc 800 ml apă, 2-3 felii de ghimbir, 200 ml suc de lămâie și o jumătate de lămâie tăiată felii. Ghimbirul și apa se pun la fiert, iar când începe să fiarbă, se adaugă zeama de lămie. Se lasă la răcit, iar apoi se bea împreună cu feliile de lămâie. De preferință, limonada nu se îndulcește, dar dacă vrei să fie mai dulce, adaugă puțină miere în loc de zahăr.

Un alt remediu pentru retenția de apă este oțetul de mere, care este un diuretic ce menține nivelul optim al potasiului în organism. Otețul de mere se consumă diluat în apă, adăugându-se o linguriță de oțet la un pahar cu apă. Se pot bea 2 pahare pe zi.

Chiar dacă ceaiurile din plante și alte remedii naturale te pot ajuta să scapi de retenția de apă, ține cont de faptul că acestea nu trebuie să înlocuiască apa pe care o consumi zilnic.  Aparent în mod paradoxal, una dintre cele mai mari greșeli pe care o poți face dacă te confrunți cu retenția de apă este să nu bei suficientă apă, deoarece corpul are tendința să rețină fluide atunci când nu este suficient de hidratat.

În plus, este necesar să limitezi consumul de sare, acordând o atenție deosebită tuturor alimentelor care compun dieta zilnică, pentru a evita consumul excesiv de sare, în special provenit din alimentele procesate.