Cum să eviți balonarea? - Natur House
combaterea balonării

Cum să eviți balonarea?

Balonarea este o stare prin care trece toată lumea la un moment dat, numai că unor personale li se întâmplă doar ocazional, pe când altele se confruntă permanent cu această problemă. Îți simți stomacul umflat, ai senzația de oboseală în picioare și o stare de disconfort general. Există anumite alimente și obiceiuri alimentare care te fac să te simți mereu balonat, așa că, dacă vei ști ce să eviți, vei putea să înlături acest disconfort.

Alimentele alergene

Dacă organismul tău nu tolerează lactoza, glutenul, ouăle sau soia, atunci înseamnă că aceste alimente îți provoacă o stare alergică, ce se manifestă adesea prin balonare. Poți evita aceste alimente, înlocuindu-le cu altceva. De exemplu, dacă ai intoleranță la gluten, poți opta pentru mei, quinoa, hrișcă sau amarant, cereale care îi oferă multe beneficii pentru sănătate și care nu conțin gluten. Dacă nu tolerezi lactoza, poți alge laptele de cocos sau laptele de migdale, care pot fi folosite chiar și la prepararea mâncărurilor. De asemenea, soia, o proteină vegetală foarte nutritivă, poate fi înlocuită cu semințe de chia sau chiar și cu semințe de cânepă.

Leguminoasele

Fasolea boabe, mazărea, năutul sau lintea este bine să facă parte dintr-o alimentație echilibrată, însă tot aceste alimente îți pot provoca balonarea, în special atunci când nu sunt preparate corect. Cea mai frecventă cauză a balonării o constituie fasolea boabe. Pentru a o prepara în mod corect, trebuie lăsată la înmuiat cel puțin câteva ore, iar când se fierbe, după ce apa dă în clocot, se schimbă. Procedeul se repetă de două ori și abia a treia oară se poate găti așa cum procedezi în mod obișnuit. Prin schimbarea apei în care fierbe fasolea boabe, se elimină agenții care produc balonarea și care sunt prezenți în toate leguminoasele.

Fructele

Fructele ar trebui consumate fie cu 20-30 de minute, înainte de masă,  pe stomacul gol, fie ca gustare între mese. Dacă vrei să consumi fructele ca desert, trebuie să știi  că există posibilitatea ca acestea să fermenteze și astfel va apărea starea de balonare.

În plus, toate fructele conțin zaharuri în cantitate mai mare sau mai mică, așa că nu ar trebui să mai mănânci și fructe după o masă care oricum se presupune că îți ofertă toate substanțele nutritive de care ai nevoie.

Alimentele sărate și înalt procesate

Sodiul din conținutul acestora declanșază procesul de retenție al apei în organism, unul dintre factorii ce pot cauza balonarea.

Așadar, evită mâncarea de tip fast-food, snacks-urile, sosurile foarte sărate și în general tot ce este mult prea procesat.

Deshidratarea

Pe lângă balonare, adesea te confrunți și cu o altă problemă: retenția de lichide. Organismul reține mai multe lichide atunci când este deshidratat, fapt care provoacă senzația de balonare. Hidratează-te corespunzător pe parcursul întregii zile, consumând apă. Nu trebuie să te forțezi să bei un pahar întreg dintr-o dată, ci mai bine ia-ți cu tine la serviciu sau la școală o sticlă cu apă din care să bei puțin câte puțin. Dacă organismul este hidratat, atunci vei vedea că nici nu va mai reține lichidele.

remedii antibalonare

Cum combați balonarea?

În cazul în care te simți balonat, poți apela la mai multe remedii naturale, care te pot ajuta, fie sub formă de ceaiuri, tincturi sau suplimente alimentare pe bază de extracte naturale. Alimentele cu conținut mare de potasiu, menta, ghimbirul sau salvia pot contribui la eliminarea sau ameliorarea disconfortului creat de starea de balonare.

Pe termen lung, pentru a evita această problemă, revizuiește-ți obiceiurile alimentare, elimină alimentele care îi provoacă starea de baloanare și bea zilnic 1,5 – 2 litri de apă, chiar și atunci când nu simți că îți este sete. În general, foarte multe probleme digestive se pot trata foarte ușor prin schimbarea obiceiurilor alimentare și prin eliminarea acelor obiceiuri care sunt dăunătoare pentru organism.

În plus, uneori balonarea reprezintă un efect al unor probleme de natură medicală, așa că, dacă problema persistă, este bine să îți consulți medicul, care îți poate recomanda un set de analize pentru a determina dacă nu există anumite afecțiuni sau probleme de sănătate.