Arome de toamnă benefice pentru sănătate - Natur House
arome de toamnă

Arome de toamnă benefice pentru sănătate

Toamna nu trebuie să renunțăm la legume și fructe proaspete, care sunt o sursă de vitamine naturale ce întăresc imunitatea organismului. Prin urmare, merită să incluzi cât mai multe legume și fructe în alimentația zilnică, fie că este vorba despre alimente pe care le găsești pe piață sau, de ce nu, pe care le găsești în propria grădină.

Fructe pentru creșterea imunității

Unele dintre cele mai populare fructe din sezonul de toamnă sunt merele. Datorită varietății de soiuri și arome, ele nu sunt doar o gustare bună, de exemplu pentru gustarea de dimineață, ci și o componentă a mai multor mâncăruri din bucătăria românească. Merele se împart în general în două categorii. Cele care au un gust dulce și o aromă mai puternică sunt perfecte pentru o gustare. Soiurile de mere care sunt mai acide pot fi conservate sub formă de gemuri și dulcețuri cu conținut scăzut de zahăr, pentru iarnă, sau sunt bune pentru sucuri naturale. Pe lângă gustul excelent, merele oferă mulți nutrienți valoroși pentru sănătate. Acestea conțin, printre altele: vitamina C, A, B1 și B2. În plus, merele sunt o sursă de magneziu, care susține sănătatea sistemului nervos și potasiu, care scade tensiunea arterială. Un alt avantaj al acestor fructe este conținutul ridicat de fibre, care reglează tranzitul intestinal, reduc colesterolul și susțin eliminarea substanțelor nocive din organism.

Proprietăți similare au, de asemenea, perele, care sunt bogate în vitaminele A, C și E, precum și potasiu, calciu, fier și zinc. Aceste fructe nu provoacă alergii, au un efect benefic asupra funcționării bilei și facilitează eliminarea pietrelor la rinichi. Mai mult, detoxifică organismul și ajută la scăderea febrei.

În lupta împotriva răcelilor de toamnă, fructul de măceș este de ajutor, deoarece, datorită conținutului ridicat de vitamina C, ele întăresc imunitatea organismului. Aceste fructe conțin, de asemenea, fier, magneziu, calciu, potasiu și fosfor. Surse de vitamine și minerale valoroase sunt, de asemenea, gutuile, care sprijină imunitatea și întăresc corpul în timpul răcelii sau gripei. De asemenea, merită amintite proprietățile benefice ale afinelor, considerate antibiotice naturale.

Legume pentru detoxifierea organismului

În meniul tău ar trebui să se regăsească și legumele de toamnă. De exemplu, dovlecii sunt o sursă de vitamine A, C, E, B1, B2, potasiu, fier, magneziu și calciu. Dovleacul reglează metabolismul, îmbunătățește digestia, ajută la îndepărtarea toxinelor din intestine și reduce nivelul de colesterol din sânge. În plus, semințele sunt de asemenea utile pentru combaterea paraziților care atacă sistemul digestiv. Să ne amintim, de asemenea, de varză, care are un conținut scăzut de calorii. Această legumă este o sursă de fibre, ca și ciupercile, care ar trebui să facă parte din alimentația de toamnă.

Ardeii grași se numără printre legumele cu un conținut ridicat de vitamina C. Vitamina C nu numai că stimulează imunitatea, dar contribuie și la funcționarea eficientă a sistemului circulator, previne ateroscleroza, reduce tensiunea arterială și împiedică acumularea de colesterol. De asemenea, are efecte benefice asupra frumuseții – captează radicalii liberi și acționează ca un antioxidant. Vitamina C participă la producerea țesutului conjunctiv. Este important să ne amintim că apare în cantități mari nu numai în fructele citrice, ci și în ardei, indiferent de soiul lor. Dacă vrei să urmezi o dietă de slăbire, te vei bucura să afli că 100 grame de ardei conțin doar 28 de calorii.

Vinetele conțin o mulțime de minerale – fier, calciu, potasiu, fosfor – și vitaminele A, B și C. Vinetele sunt, de asemenea, deosebit de bogate în fibre – au până la 50% mai multe fibre decât merele. Cu toate acestea, este bine să ai grijă cum consumi vinetele. Ele conțin solanină – un compus toxic care poate provoca intoxicații alimentare, așa că nu le consuma crude. În plus, sunt dificil de digerat și pot provoca balonarea. În schimb, vinetele absorb grăsimea, așa că nu ar trebui să folosești ulei atunci când le gătești.

Nuci pentru îmbunătățirea concentrației

Dulciurile, chipsurile și alte gustări pe care ți-ar plăcea să le ronțăiești atunci când îți este foame, ar trebui înlocuite cu nuci. Acestea sunt o bună sursă de vitamine A, E, B și minerale. Acizii grași polinesaturați prezenți în fructele cu coajă lemnoasă reduc nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor din sânge, iar magneziul conținut de acestea reglează tensiunea arterială. Toate speciile de nuci sunt recomandate persoanelor care sunt stresate, obosite și au probleme cu somnul.

Unul dintre cele mai importante principii ale alimentației sănătoase este să urmezi o dietă echilibrată, bogată în toate substanțele nutritive necesare organismului. Folosind beneficiile naturii în sezonul de toamnă, îmbogățește-ți dieta cu produse care nu sunt doar gustoase, dar au și un efect pozitiv asupra sănătății.