6 obiceiuri nesănătoase care dăunează metabolismului - Natur House
metabolism sănătos

6 obiceiuri nesănătoase care dăunează metabolismului

Chiar dacă ne grăbim să dăm vina pe metabolismul leneș pentru diferite probleme legate de surplusul în greutate, cel mai probabil acest lucru se datorează și faptului că nu înțelegem exact cum funcționează procesele metabolice în organism.

Pentru început, este important să iei în considerare că metabolismul eficient nu reprezintă doar o metodă sigură și eficientă pentru a scăpa de surplusul de kilograme. Metabolismul însumează suma proceselor prin care organismul procesează nutrienții pe care îi primește din hrană sau din suplimente alimentare, pentru a-i transforma în energie. Astfel, metabolismul care funcționează corect nu te ajută doar să îți menții greutatea, ci contribuie și la starea generală de sănătate.

Cât de rapid sau de lent este metabolismul unei persoane depinde de mulți factori, inclusiv de calitatea produselor alimentare pe care le consumi, de factorii genetici, masa musculară, hidratare, echilibru hormonal sau chiar și de calitatea somnului.

În privința factorilor pe care îi poți controla, contează foarte mult să renunți la obiceiurile nesănătoase. Acest lucru nu va contribui doar la stimularea metabolismului, ci și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Nu mănânci dimineața

Faptul că se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei nu constituie o întâmplare. Dacă nu mănânci dimineața, pur și simplu nu îi dai un semnal organismul că este timpul ca metabolismul să înceapă să acționeze. Mai ales dacă vrei să slăbești, faptul că sari peste micul dejun poate avea un efect contrar. Multe persoane care nu mânâncă nimic la micul dejun, consumă porții mai mari de hrană pe parcursul zilei sau la orele târzii ale serii.

Ca să incluzi micul dejun în rutina zilnică nu este nevoie să pierzi o oră întreagă în bucătărie în fiecare dimineață. Micul dejun nu trebuie să fie neapărat o masă consistentă, dacă nu obișnuiești să mânânci dimineața. Începe cu pași mici, cum ar fi de exemplu o porție de migdale sau un iaurt degresat cu cereale integrale, până când te obișnuiești treptat să transformi micul dejun într-una din mesele principale ale zilei.

obiceiuri nesănătoase

Consumi alimente sărace în nutrienți

Nu contează doar când mănânci, ci și ce mănânci. Cu cât hrana este mai bogată în nutrienți, cu atât este mai bună pentru procesle metabolice. Consumând alimente care hrănesc organismul, metabolismul va avea energia necesară cu care să funcționeze normal. În special alimentele procesate și mâncarea tip fast food dăunează cel mai mult metabolismului.

Încearcă să mănânci cât mai variat și în cantități moderate pentru a-i da organismului posibilitatea să-și extragă din alimente nutrienții necesari pentru o funcționare optimă.

Legumele proaspete, fructele, cerealele integrale, nucile, semințele și alte alimente sănătoase are trebui să facă parte din dieta zilnică tot timpul. În special alimentele proaspete, cu un conținut cât mai redus de conservanți, arome și alți aditivi chimici sunt cele mai sănătoase, atât pentru metabolism, cât și pentru sănătate.

Nu bei suficientă apă

Hidratarea este esențială pentru sănătate, dar sprijină și buna funcționare a proceselor metabolice. Corpul uman conține în proporție de 55%-65% apă, așa că organele interne funcționează cel  mai bine atunci când există suficientă apă în organism. La modul ideal, ar trebui să consumi 1,5-2 litri de lichide zilnic. Dacă nu îți place să bei apă simplă (aceasta fiind o problemă mai des întâlnită decât ai crede), adaugă arome naturale, cum ar fi câteva rondele de lămâie sau de portocală, frunze de mentă, etc. De asemenea, încearcă să bei primul pahar cu apă înainte să mânânci micul dejun.

Nu faci suficientă mișcare

Un stil de viață sedentar este asociat adesea cu un metabolism lent. Masa musculară este mai activă din punct de vedere metabolic decât grăsimea, ceea ce înseamnă că arde mai multe calorii. Atunci când corpul are o masă musculară mai mare comparativ cu procentul de grăsime, metabolismul este intensificat.  Un stil de viață activ, prin intermediul oricăror activități fizice, stimulează metabolismul, deoarece exercițiile fizice ajută la arderea grăsimilor, la creșterea și menținerea masei musculare.

Nu consmi suficiente proteine

Dacă nu consumi sufieciente proteine, acest lucru poate afecta metabolismul. Acesta este dependent de enzimele care facilitează reacțiile chimice din corp, iar aceste enzime provin și din proteine. Proteinele sunt esențiale pentru marea parte a proceselor biochimice din organism. Consumul ridicat de proteine de calitate contribuie la creșterea masei musculare, ceea ce contribuie la creșterea metabolismului. Proteinele nu provin numai din carnea de porc sau de vită, ci și din carnea slabă de pasăre, din pește, leguminoase și nuci.

Consumi prea mulți îndulcitori artificiali

Deși înlocuirea zahărului rafinat (zahăr alb) cu îndulcitori artificiali pare a fi o opțiune mai sănătoasă, acest lucru nu înseamnă că poți să exagerezi cu aceste substanțe. Alege, în schimb, îndulcitorii naturali, însă ține cont că și aceștia conțin zaharuri, așa că nu trebuie să depășești doza zilnică recomandată.

Prin urmare, pentru a avea un metabolism sănătos, nu este important doar ce faci, ci și ce nu faci. Renunță la obiceiurile nesănătoase și vei vedea că îți va fi mai ușor să slăbești, iar starea generală de sănătate se va îmbunătăți considerabil.