9 sfaturi care te ajută să gătești mâncăruri sănătoase - Natur House
cum să gătești mâncăruri sănătoase

9 sfaturi care te ajută să gătești mâncăruri sănătoase

Anumite alimente pe care le considerăm adevărați „dușmani” ai siluetei nu sunt, de fapt, atât de nesănătoase pe cât s-ar crede, ci totul depinde de cum sunt gătite. Procedeul termic ce este utilizat pentru gătirea mâncărurilor determină cantitatea de nutrienți care rămâne în alimentele ce sunt gătite.

Iată câteva ponturi care te pot ajuta dacă vrei să gătești mâncăruri sănătoase pentru tine și pentru întreaga familie, sau care te pot ajuta să faci alegeri mai sănătoase atunci când mergi la cumpărături.

  1. La bază, aproape orice aliment este sănătos, deoarece conține ingrediente esențiale pentru sănătatea corpului, iar astfel de alimente combinate împreună formează o masă nutritivă și hrănitoare. Însă, există și alimente care trebuie consumate doar în cantități strict limitate, așa cum este cazul zahărului sau al uleiului.
  2. Într-o dietă sănătoasă, pot fi incluse chiar și cerealele, cu condiția ca acestea să fie cereale integrale, sau dacă sunt alese variante mai sănătoase ale anumitor alimente (ca de exemplu laptele și lactatatele degresate în locul celor cu un porcent ridicat de grăsime, orezul brun în locul orezului alb, pâinea din făină integrală în locul pâinii albe etc.)
  3. Consumul de zahăr rafinat (zahărul alb) care provine nu numai din prăjituri și deserturi, ci și din cafea sau ceai, trebuie evitat sau limitat la un minim necesar.
  4. Carbohidrații sunt cei care ne oferă energie și ar trebui să fie o componentă importantă a dietei zilnice. Cu toate acestea, consumul de carbohidrați trebuie să fie controlat. Surplusul de carbohidrați consumați nu se pierde, ci se depozitează în organism sub formă de țesut gras.
  5. Dacă ai impresia că trebuie să renunți cu totul la ulei pentru a pierde în greutate, atunci este bine să știi că uleiurile vegetale sunt chiar indicate în cantități moderate, deoarece sunt surse de acizi grași esențiali, de care corpul are nevoie și pe care îi poate obține din alimentația zilnică. Acizii grași esențiali asigură mobilitatea articulațiilor, sănătatea inimii și a creierului. De fapt, cantitatea zilnică de ulei vegetal pe care o poți consuma zilnic este de aproximativ 2 linguri. Ce trebuie să eviți sunt grăsimile de origine animală (untul și untura) și să nu folosești ulei pentru prăjirea alimentelor.
  6. În ultima perioadă, sunt în trend dietele care se bazează din greu pe sucuri de legume și fructe. Însă în urma procesului de extragere a sucului din aceste alimente, se pierd fibrele sănătoase, iar sucul rezultat are un conținut ridicat de zaharuri. Legumele și fructele pot fi consumate și sub formă de sucuri naturale, însă doar în cantități moderate. Cel mai bine este să consumi aceste alimente în forma lor crudă, pentru ca organismul să obțină toți nutrienții de care are nevoie. În plus, este bine ca, pe cât posibil, să consumi legume și fructe cât mai proaspete, orientându-te spre produsele de sezon.
  7. În ceea ce privește pâinea, indiferent dacă este vorba despre pâine albă sau neagră, aceasta este obținută din aceeași materie primă: făina de grâu. Adesea, în comerț se găsește pâine neagră care nu este decât o variantă „caramelizată” a pâinii albe și nu este deloc sănătoasă. În schimb, pâinea din făină integrală, care conține cereale sub formă de boabe și/sau semințe este mult mai bogată în fibre. Și această pâine conține și făină de grâu, așa că ar trebui să limitezi consumul zilnic la două felii. Făina de grâu este dificil de digerat, acesta fiind unul din motivele pentru care pâine și pastele trebuie consumate cu moderație.
  8. Încearcă să incluzi mai multe leguminoase în dieta zilnică, deoarece acestea sunt surse foarte bune de proteine. Cantitatea de proteine necesare variază de la persoană la persoană, în funcție de greutatea corporală.
  9. Salatele sunt o sursă bogată de fibre, conțin foarte mulți antioxidanți, vitamine și minerale, dar au un conținut scăzut de proteine, grăsimi și vitamine solubile în grăsimi. Așadar, o dietă care se bazează numai pe salate nu este atât de sănătoasă pe cât s-ar crede, deoarece îi lipsesc proteinele, ceea ce duce la carențe serioase.

Nu în ultimul rând, cel mai bun sfat de care ar trebui să ții cont atunci când gătești tu mâncarea, când faci cumpărăturile sau când mănânci în oraș, este să eviți toate mâncărurile de tip junk food (cele bogate în grăsimi, sare, zahăr, conservați, coloranți, aditivi etc.) și să citești cu multă atenție informațiile nutriționale pe care le găsești pe etichetele produselor alimentare.