8 mituri despre diete - Natur House
Mituri despre dietă

8 mituri despre diete

Succesul unei diete de slăbire nu depinde numai de respectarea principiilor acesteia, ci și de modul în care abordezi acest demers. Pentru a pierde în greutate pe termen lung, trebuie să nu ții cont de anumite preconcepții care, de fapt, nu au nici o bază reală.

1.Daca ești slab, ești sănătos

Dacă nu ești supraponderal, nu înseamnă că ești și sănătos. Mai ales dietele – fulger, care pot crea dezechilibre nutriționale, duc la apariția a numeroase probleme de sănătate, de la tulburări endocrine și hormonale, până la afecțiuni neurologice. Nu ajunge să slăbești, ci trebuie să fii și în formă, lucru pe care îl poți obține numai cu ajutorul unei nutriții echilibrate. Țelul tău trebuie să fie să scazi nivelul de grăsime și să îți dezvolți masa musculară, nu să te concentrezi numai asupra numărului de kilograme afișate de cântar.

2.Dacă nu consumi grăsimi, slăbești

Nu trebuie să asociezi grăsimile cu țesutul adipos, deoarece grăsimile au rolul lor în  a menține sănătatea organismului. Grăsimile din produsele de origine animală, precum și cele mono- și polinesaturate contribuie la funcționarea optimă a creierului, a inimii, a pielii și a altor organe vitale, precum și la absorbția eficientă a multor vitamine (vitaminele liposolubile A, D, E și K). Tot grăsimile (cele nesaturate și polinesaturate) ajută organismul să sintetizeze calciul și  acizii grași omega 3 și 6, fiind un sprijin pentru sistemul imunitar.

Bineînteles, este important ca grăsimile să fie consumate cu moderație. Astfel, ele chiar contribuie la dieta de slăbire, pentru că suprimă grelina, hormonul responsabil pentru senzația de foame și înlesnesc eliberarea de peptide, care ne oferă senzația de sațietate. Grăsimile trebuie consumate împreuna cu carbohidrați cu indice glicemic scăzut, ca de exemplu preparate pe bază de legume, iar cantitatea zilnică nu trebuie să depășească în nici un caz 20 de grame pe zi.

3.Batoanele dietetice te ajută să slăbești

Chiar daca se spune despre aceste batoane că înlocuiesc o masă, ele nu asigură toate substanțele nutritive de care corpul are nevoie. De asemenea, trebuie să fii atent ce tip de batoane consumi, deoarece multe conțin zaharuri, ceea ce favorizează depozitele de grăsimi în zone sensibile, ca de exemplu coapsele, abdomenul și brațele. Dacă vrei să consumi batoane dietetice, trebuie să fii foarte atent la lista de ingrediente, iar numărul maxim de mese principale ce pot fi înlocuite cu ajutorul lor este de maxim 3 pe săptămână.

4.Dacă slăbești, vei avea silueta ideală

Silueta ideală, așa cum este ea prezentată în paginile revistelor de modă nu este un țel realist. Nu orice femeie poate avea măsuri de 90-60-90, la fel cum nu orice bărbat poate avea umeri largi și talie mai îngustă. Oricât ai slăbi, conformația fizică diferă de la persoană la persoană. De exemplu, dacă o persoană are șolduri mai late, nici o dietă nu va schimba acest lucru. Înainte de a începe o dietă, trebuie să ai așteptări realiste și să înveți să îți accepți corpul asa cum este el.

5.Gustările sănătoase te ajută să slăbești

Gustările sănătoase accelerează metabolismul și susțin procesul de slăbire. Asta nu înseamnă că poți consuma aceste alimente în orice cantitate. De exemplu, migdalele sau nucile sunt deseori recomandate ca gustare între mese în cadrul dietelor de slăbire, însă dacă vei mânca porții mari din aceste alimente, silueta îți va fi afectată.

Trebuie să înveți să îți asculți corpul, să mănânci numai atunci când este nevoie să te alimentezi. Dacă urmezi un program de mese regulate și nu mai ”ronțăi” tot felul de alimente între mese, fie ele chiar și sănătoase, te vei autodisciplina să nu mai mănânci diferite gustări chiar și atunci când nu ai nevoie.

6.Dacă faci sport, poți mânca orice

O altă concepție greșită este aceea că, dacă faci multă mișcare, poți mânca orice. Nimic mai greșit. Mișcarea nu este singura condiție pentru a pierde kilograme, ci vine în completarea unei diete echilibrate. Dacă numai faci sport, fără să îți modifici obiceiurile alimentare, este foarte puțin probabil să vezi vreo schimbare la cântar.

De asemenea, dacă începi să faci exerciții fizice, ritmul recomandat este de 30-40 de minute, de trei ori pe săptămână, pentru a nu exagera cu efortul. Organismul are nevoie să se obișnuiască în trepte succesive cu mișcarea, pentru a putea avea rezultate cu adevarat bune.

7.Dacă reduci numărul de calorii, slăbești

Atunci când apelezi la diete drastice, sărace în calorii, cel mai probabil vei pune la loc toate kilogramele pierdute dupa încetarea dietei. Asta pentru că, dacă organismul nu primește numărul de calorii de care are nevoie, va face ”depozite” de grăsimi, adică metabolismul va fi încetinit, deoarece corpul are nevoie de un anumit număr de calorii pentru a-și menține funcțiile normale. Consumând atâtea calorii câte sunt necesare în funcție de vârstă, sex și stil de viață, vei pierde din greutate pe termen lung și nici nu va fi afectată funcționarea normală a organismului.

8.Dieta de slăbire este temporară

Nici o dietă de slăbire nu este temporară, ea are doar mai multe etape. Atunci când vrei să pierzi în greutate, trebuie să alegi un plan alimentar pe care îl poți urma tot timpul. Cu alte cuvinte, dacă urmezi o dietă oarecare și slăbești, nu poți începe să consumi tot felul de alimente nesănătoase, multe grăsimi, alimente procesate sau zaharuri, pentru că tot efortul este în zadar. O dietă cu adevărat eficientă trebuie să te ajute să îți dai seama ce este greșit în alimentația ta, ce trebuie să corectezi și cum poți să îți menții greutatea normală.

Din păcate, există multe astfel de ”mituri” care nu fac decât să înrăutățească și să îngreuneze procesul de slăbire. Important este să nu cazi în capcanele soluțiilor – minune, pe termen scurt, care nu oferă decât efecte tot pe termen scurt. De aceea, adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos este o modalitate mult mai eficientă și mai sigură ca să ai o siluetă armonioasă, la orice vârstă.