Mâncarea în general are rolul unui „combustibilʺ, fiind necesară pentru a oferi organismului energia de care are nevoie pentru toate procesele care au loc în corp și pentru activitățile zilnice. Așadar, ceea ce mănânci îți influențează vitalitatea și puterea de concentrare. În schimb, anumite alimente pe care le consumi te pot face să te simți obosit și lipsit de vlagă.
Printre principalele cauze al oboselii se numără lipsa somnului, suprasolicitarea fizică și psihică sau stresul. Însă unul dintre inamicii la care nu te gândești este și ceea ce se află în farfurie. Așadar, anumite alimente, în loc să îți ofere energia de care ai nevoie, au un efect opus. În general, este vorba despre alimente care nici nu conțin prea multe substanțe nutritive.
Pâinea albă
Pâinea albă face parte din categoria carbohidraților rafinați, care determină creșterea și scăderea bruscă a glicemiei. Aceste fluctuații sunt cele care provoacă starea de oboseală și de slăbiciune. Senzația de oboseală se instalează de obicei la scurt timp după ce ai mâncat. Același lucru este valabil pentru toate produsele preparate cu făină albă, de la covrigi și biscuiți, la croisante și alte preparate de patiserie. Alimentele care sunt procesate nu îți oferă energia de care ai nevoie și conțin un număr ridicat de calorii, fără să ofere nutrienții de care are nevoie organismul.
Organismul are nevoie de carbohidrați în alimentație, dar este vorba despre carbohidrați cu eliberare lentă. Aceștia se găsesc din plin în legume și fructe, care ar trebui să se regăsească în alimentația zilnică.
Prăjelile
Indiferent că este vorba despre preparate din carne, cartofi, sau chiar și legume, toate alimentele prăjite îngreunează munca sistemului digestiv, deoarece grăsimile sunt mai greu de prelucrat. După o masă bogată în prăjeli, nu numai că nu simți că ai energie pentru alte activități, ci mai degrabă ai vrea să lenevești sau să dormi. Când vine vorba despre carne, cea roșie necesită mai multă energie pentru a fi digerată, spre deosebire de carnea de pasăre sau de pește, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să eviți prăjelile.
Alimentele pregătite la cuptor sau la abur sunt la fel de gustoase, dacă adaugi condimente și ierburi aromatice sau un dressing simplu, din puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Astfel, masa este mai gustoasă și mai ușoară, iar digestia se realizează mai rapid.
Dulciurile
Principala problemă cu dulciurile este că te induc în eroare. Ai impresia că ai mai multă energie după ce le consumi, însă ele acționează la fel ca și carbohidrații rafinați. Cresc brusc energia și afectează hormonii responsabili cu starea de bine. Însă la scurt timp, corpul eliberează insulină în exces, pentru a putea procesa cantitatea mare de zaharuri, iar efectul imediat este o scădere bruscă a glicemiei. Rezultatul este că te simți obosit și apatic. O altă consecință importantă a consumului de dulciuri este și deficitul de vitamine și minerale din alimentație, pentru că aceste alimente nu conțin astfel de substanțe. Tototdată, consumul excesiv de dulciuri crește riscul apariției diabetului zaharat, deoarace pancreasul trebuie să proceseze o cantitate mare de zaharuri și astfel se instalează rezistența la insulină.
Băuturile energizante
Foarte multe persoane apelează la băuturi energizante având impresia falsă că astfel vor combate starea de oboseală. Însă aceste băuturi sunt bogate în zaharuri și favorizează deshidratarea organismului, o altă cauză a lipsei de energie. De asemenea, cafeaua, deși are efect revigorant, atunci când este consumată în exces, favorizează deshidratarea, induce starea de extenuare și migrenele. Cu cât consumi mai multă cafea pentru a te revigora, cu atât se reia ciclul vicios.
În locul energizantelor și băuturilor care conțin cofeină, consumă apă, ceaiuri din plante și sucuri naturale de fructe, însă cu moderație.
Sfaturi ca să ai mai multă energie
O cauză a oboselii permanente o poate reprezenta lipsa fibrelor din alimentație. Fibrele nu cresc nivelul energiei, dar stimulează digestia, astfel încât alimentele sunt metabolizate mai rapid și organismul beneficiază din plin de toți nutrienții pe care acestea le conțin. De asemenea, fibrele favorizează eliminarea deșeurilor și a grăsimilor de pe artere, mențin echilibrul glicemic și previn tulburările digestive. Așadar, printre principalele beneficii ale fibrelor se numără nivelul ridicat de energie și menținerea siluetei.
În alimentația zilnică, ar trebui să incluzi aproximativ 30 de grame de fibre, care se găsesc în legume, fructe, nuci, semințe și cereale integrale.
Nu te înfometa și nu lăsa să treacă prea mult timp fără să mănânci ceva. La modul ideal, meniul zilnic trebuie să incluă 3 mese principale și 2 gustări, pentru ca tu să ai starea optimă de concentrare și de energie pentru activitățile zilnice. Atunci când sari peste mese, metabolismul încetinește, scăzând și nivelul de energie.
Nu în ultimul rând, ia în calcul faptul că starea de oboseală se poate datora și altor factori care țin de alimentație, ca de exemplu intoleranța la gluten. Produsele care conțin gluten provoacă anumite simptome persoanelor alergice, ca de exemplu dureri de cap, balonare, indigestie, erupții cutanate și o stare generală de moleșeală.