Odată ce ai reușit să scapi de câteva kilograme, se poate întâmpla să stagnezi și nu știi de ce. Cauzele îngrășării, cât și a slăbirii sunt diverse, de la factorul genetic, vârstă, sex și echilibru hormonal, până la nivelul de stres, prezența toxinelor din organism, diferite probleme de sănătate și chiar factori care țin de viața ta socială. Iată care sunt cele mai des întâlnite motive care te împiedică să pierzi în greutate.
1.Corpul tău se află în perioada de repaos
După ce ai reușit să scapi de câteva kilograme, acul cântarului se încăpățânează să rămână neclintit. Această perioadă de stagnare se poate datora procesului normal de relaxare, atunci când corpul pur și simplu ia o pauză de la arderile de grăsimi. Asta nu înseamnă că dieta pe care o urmezi nu funcționează, este doar o perioadă de stagnare care nu este echivalentă cu un eșec. Nu lăsa ca acest lucru să îți afecteze motivația, continuă planul alimentar pe care îl urmezi, însă fă mici schimbări în rutina zilnică. Schimbă tipul de activitate fizică sau exercițiile cu care te-ai obișnuit sau schimbă alimentele pe care le consumi de obicei ca gustare între mese.
2.Nu incluzi suficiente proteine în dieta zilnică
Proteinele sunt foarte importante dacă vrei să pierzi în greutate. Proteinele induc senzația de sațietate, contribuie la reglarea glicemiei și la controlul greutății. Proteinele au efect asupra grelinei, unul dintre hormonii care cotrolează pofta de mâncare. De asemenea, sunt importante pentru creșterea masei musculare. Consumă proteine de calitate, de preferință în prima parte a zilei, pentru ca seara să nu fii tentat să mănânci o cină copiasă. Totodată, proteinele previn încetinirea metabolismului. Printre cele mai bune surse de proteine se numără carnea de pasăre, în special de curcan, peștele, fasolea și nucile.
3.Slăbești, dar nu îți dai seama
Dacă este vorba despre o creștere a masei musculare, acest lucru nu înseamnă că nu scapi de țesutul adipos. Deși are un volum mai mic, masa musculară atârnă mai greu la cântar. Această situație este des întâlnită în rândul persoanelor care, în paralel cu dieta, au început și antrenamente intensive la sală sau alte activități fizice care dezvoltă musculatura. Astfel, greutatea nu este singurul reper pentru a vedea dacă slăbești, ci și măsurătorile.
4.Anumite medicamente afectează greutatea
Unele medicamente cresc pofta de mâncare, cauzează apariția unor dezechilibre metabolice sau cresc retenția de apă. În toate aceste situații, rezultatul este îngrășarea. Alte tipuri de medicamente încetinesc ritmul de slăbire. Printre acestea se numără medicamentele antidepresive, antiinflamatoarele, antihistaminicele, anumite medicamente pentru diabet sau pastilele anticoncepționale.
5.Nivelul scăzut de vitamina D
Niveul scăzut al vitaminei D este asociat cu kilogramele în plus, în special în cazul femeilor aflate la menopauză. Vitamina D este necesară pentru anumiți receptori din creier care controlează senzația de foame și metabolismul. Astfel, lipsa acestei vitamine este asociată cu riscul de supraponderabilitate. În plus, vitamina D reduce și inflamația asociată cu obezitatea.
6.Nu respecți mesele principale ale zilei
Dacă ești genul de persoană care mănâncă mereu pe fugă, orice are la îndemână, nu este de mirare că îți este greu să slăbești. Adesea, mesele neregulate te fac să ai tendința să ronțăi tot timpul câte ceva pentru a-ți amăgi foamea. Prin urmare, chiar dacă nu iei mese consistente, faptul că ronțăi câte ceva pe tot parcursul zilei suprasolicită sistemul digestiv, iar de cele mai multe ori aceste alimente sunt și foarte bogate în calorii.
7.Nu dormi suficient
Atunci când nu dormi suficient, corpul nu este pregătit să își desfășoare activitățile zilnice, printe care și procesele metabolice. Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un apetit mai mare și ajung să consume până la 500 de calorii în plus în fiecare zi. Un somn odihnitor asigură și eliberarea eficientă a hormonilor care ard grăsimile și grăbesc pierderea în greutate.
8.Nu consumi grăsimi bune
Cu toții știm că este bine să evităm grăsimile trans, care sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, însă grăsimile nesaturate au rolul lor, în special pentru a scădea nivelul de colesterol LDL. Așadar, și grăsimile bune trebuie să fie incluse în dieta zilnică.
9.Nu te hidratezi suficient
Fiecare organ și fiecare țesut are nevoie de apă pentru a funcționa așa cum trebuie. Apa protejează organele vitale, ajută corpul să absoarbă nutrienții de care are nevoie, transportă oxigenul și nutrienții spre celule, participă la transformarea alimentelor în energie, înlătură toxinele și menține nivelul optim de săruri minerale. Nu în ultimul rând, apa grăbește arderile de grăsimi cu până la 30%.
10.Consumul excesiv de alcool
Chiar și atunci când este consumat doar ocazional, alcoolul îngrașă. Cu alte cuvinte, degeaba ții dietă, dacă te sabotezi singur consumând băuturi alcoolice. Vinul, berea, băuturile alcoolice dulci, alcoolul în general conține 7 calorii/gram, ceea ce înseamnă foarte mult și îngrașă fără să îți dai seama.
11.Retenția de apă
Dacă nu reușești să slăbești, chiar și atunci când urmezi o dietă, acest lucru se poate datora și retenției mari de apă, care este cauzată de unele dereglări. Practic, țesutul adipos scade, însă retenția de apă face ca acul cântarului să arate o scădere redusă în greutate sau chiar câteva kilograme în plus.
12.Afecțiunile cronice
Unele afecțiuni cronice îngreunează considerabil procesul de slăbire. Hipotiroidismul sau sindromul ovarelor polichistice se numără printre aceste afecțiuni. De asemenea, afecțiunile care afectează mobilitatea favorizează sedentarismul și apariția kilogramelor în plus.
13.Tulburările digestive
Intestinul este responsabil cu starea generală de bine. Bacteriile din intestin ajută în lupta cu diferite boli, contribuie la metabolizarea substanțelor nutritive și la producția de hormoni. Prin urmare, dacă ai probleme digestive, este mai dificil să pierzi în greutate.
14.Te bazezi numai pe activitatea fizică
Crezi că dacă mergi mai mult pe jos sau începi să mergi la sală nu mai ai nevoie de dietă? Această presupunere este eronată. Doar activitatea fizică nu te ajută să slăbești. Alimentația echilibrată merge mână în mână cu activitatea fizică pentru a te ajuta să slăbești și să îți menții greutatea sub control. Gândește-te că într-o oră de activitate fizică intensă poți arde în jur de 500 de calorii, însă este foarte ușor să le pui la loc, doar în câteva minute.
15.Ești prea stresat
Stresul ne poate afecta sănătatea în mai multe moduri. Pe termen lung, stresul cauzează un nivel ridicat de cortizol, un hormon care provoacă dezechilibrul glicemiei și acumularea de țesut adipos în partea mediană a corpului. De asemenea, este sursa multor obiceiuri alimentare nesănătoase, ca de exemplu preferința pentru fast food sau ronțăitul între mese.
Așadar, dacă ți se pare că nu slăbești orice ai face sau că greutatea ta stagnează, deși ai mai vrea să pierzi câteva kilograme, ia în considerare că unul sau mai multe din aceste motive te împiedică să ajungi la greutatea ta ideală.