Deoarece rolul vitaminelor în alimentație și importanța lor pentru sănătate constituie un subiect pentru numeroase dezbateri, adesea uităm ceea ce este mai important – vitaminele sunt esențiale în organism pentru numeroase procese. Vitaminele sunt compuși organici, care sunt necesari în cantități mici pentru toate organismele vii. Ele nu pot fi sintetizate în corp, așa că trebuie să fie obținute din dietă, fie din alimente sau prin suplimente alimentare. Vitaminele sunt necesare pentru creștere, pentru metabolizarea alimentelor, pentru funcțiile celulelor din corp și pentru buna funcționare a organelor. Fără vitaminele necesare, sănătatea este afectată.
Există 13 vitamine considerate esențiale pentru sănătatea umană – vitaminele A, C, D, E, K și vitaminele din complexul B, care includ tiamina (B1),riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina, cobalamina (B-2) și acidul folic. Aceste vitamine sunt clasificate în două categorii: solubile în apă și solubile în grăsimi.
O dietă sănătoasă, echilibrată, ne poate oferi vitaminele esențiale în cantități suficiente pentru susține sănătatea, dar acest lucru presupune să ne asigurăm că includem în dietă alimente din toate grupele alimetare. Din păcate, multe alimente care sunt procesate nu conțin niveluri adecvate de vitamine și nutrienți, așa că este necesară asigurarea acestora prin intermediul suplimentelor alimentare. De asemenea, suplimentarea este necesară și în cazul persoanelor care au deficiențe în ceea ce privește prezența anumitor vitamine în organism. Cele mai bune surse de vitamine sunt legumele și fructele proaspete, acesta fiind și motivul pentru care aceste alimente reprezintă baza oricărei alimentații sănătoase.
Vitamina A
Vitamina A este de fapt un grup de retinoizi solubili în grăsimi și de carotenoide. Sunt două tipuri de vitamina A care se găsesc în dietă – retinoizi (ca de exemplu, retinol)și carotenoizii (betacaroten). Vitamina A este importantă pentru numeroase funcții ale corpului, ca de exemplu funcția vizuală, imunitate și sănătatea sistemului osos. Organismul nostru are nevoie de vitamina A pentru a sintetiza proteinele. Vitamina A este, de asemenea, un antioxidant care protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
Betacarotenul aparține unui grup de pigmenți organici care se găsesc în plante și fructe. După ce a fost ingerat, betacarotenul poate fi transformat în vitamina A în ficat. Betacarotenul este transformat în vitamina A doar în măsura în care organismul are nevoie de aceasta, putând fi ingerat chiar și în cantități mari.
Vitaminele din complexul B
Această familie de vitamine solubile în apă este importantă pentru sănătatea multor organe și are un rol important în foarte multe procese din corp. Vitaminele din complexul B servesc drept coenzime, care sunt cofactori necesari pentru o gamă largă de reacții chimice în organism. Astfel, ele sunt deosebit de importante pentru sistemul nervos, însă per ansamblu, aceste vitamine contribuie la sănătate și la starea generală de bine.
Vitamina C
Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic sau ascorbat, este o vitamină solubilă în apă, care este absolut esențială pentru oameni și pentru unele animale și trebuie să fie obținută din alimentație. Este un puternic antioxidant, ce sprijină sistemul imunitar și este implicată în refacerea, creșterea noilor țesuturi, datorită rolului său în formarea colagenului, principala proteină structurală a organismului. Contribuie la crearea unor enzime importante și este un cofactor în producerea multor substanțe biochimice importante. Vitamina C este implicată și în sinteza aminoacidului carnitină.
Vitamina D
Vitamina D este cunoscută ca o vitamină solubilă în grăsimi, dar este de fapt, un grup de vitamine secosteroide solubile în grăsimi, iar doi dintre aceștia sunt foarte importanți pentru sănătate. Unul dintre aceștia, colecalciferolul poate fi sintetizat în corp din colesterol, prin expunerea pielii la soare, de unde și denumirea de „vitamina soareluiʺ sub care este cunoscută vitamina D.
Vitamina D îmbunătățește absorbția intestinală și metabolismul mineralelor precum calciu, magneziu, fosfor și zinc și, prin urmare, joacă un rol important pentru sănătatea sistemului osos. De asemenea, este critică pentru menținerea densității normale a oaselor, sprijină sănătatea sistemului imunitar și a inimii.
Vitamina E
Vitamina E este alfa-tocoferolul și face parte dintr-un grup de 8 compuși solubili în grăsimi. Este un foarte bun antioxidant, care inhibă producerea anumitor tipuri de oxigen reactiv, ce apar atunci când grăsimea se oxidează. Este implicată într-o gamă largă de procese metabolice, contribuie la coagularea normală a sângelui, sprijină sistemul imunitar și funcțiile neurologice.
Vitamina K
Vitamina K reprezintă un grup de vitamine solubile în grăsimi: vitamina K1 și vitamina K2. Vitamina K1 se găsește într-o mare varietate de legume cu frunze verzi, datorită rolului său în fotosinteză și este transformată în vitamina K2 printr-un proces de fermentație microbiană. Vitamina K2 este produsă de anumite bacterii, inclusiv de bacterii probiotice, care se găsesc și în tractul intestinal, în corpul uman. Este o vitamină importantă pentru multe procese metabolice. Este necesară pentru circulația sanguină, pentru răspândirea calciului în organism și pentru asigurarea elasticității vaselor de sânge.
Vitaminele sunt aceste mici „ajutoareʺ de care corpul are nevoie pentru ca toate procesele fiziologice ce au loc zilnic să se realizeze în cele mai bune condiții. Prin urmare, nu neglija rolul lor în alimentație și asigură-te că îi oferi corpului toate vitaminele de care are nevoie, prin intermediul unei alimentații sănătoase.