Tipuri de lapte vegetal care pot fi consumate în perioada postului - Natur House
tipuri lapte vegetal

Tipuri de lapte vegetal care pot fi consumate în perioada postului

Există mai multe motive pentru care tot mai multe persoane preferă să consume lapte vegetal. Mulți oameni sunt intoleranți la lactoză și nu pot să bea lapte de origine animală. De asemenea, persoanele care au o dietă vegetariană preferă laptele vegetal, însă acest aliment este consumat și în perioada postului.

Oricare ar fi motivele pentru care nu consumi lapte de origine animală, există destule alternative de lapte vegetal, care oferă beneficii pentru sănătate ce nu sunt deloc de neglijat. Unele tipuri de lapte vegetal sunt destul de comune, cum ar fi laptele de soia sau laptele de migdale, dar în magazinele specializate există și alte varietăți de lapte vegetal care sunt mai puțin cunoscute la noi în țară.

Lapte de migdale

Laptele de migdale se face din migdale și apă. Laptele de migdale este mai subțire în textură decât laptele de vacă cu 2% grăsime și are o ușoară aromă de nucă.

Are un conținut scăzut de calorii, atunci când nu este îndulcit (există și lapte de migdale cu adaos de zahăr). Nu conține grăsimi saturate și nici colesterol.  Laptele de migdale nu este o sursă importantă de proteine sau fibre, o porție conținând doar aproximativ 1 gram, dar în schimb furnizează aproximativ 20% din doza zilnică de calciu, 10% din doza zilnică de vitamina A, 25% din doza de vitamina D și 50% din doza de vitamina E.

Lapte de cocos

Făcut din miez de nucă de cocos și apă, laptele de nucă de cocos are o aromă dulce și se numără printre soiurile preferate de consumatorii de lapte vegetal. Laptele de cocos este în general confundat cu apa de cocos, care este lichidul ce se găsește chiar înăuntrul nucii.

Compoziția nutritiva a laptelui de cocos poate varia foarte mult, așa că verifică întotdeauna eticheta produsului De exemplu, numărul de calorii poate varia, în funcție de sortiment, având un conținut mediu sau ridicat de calorii.

Laptele de cocos conține și grăsimi saturate, ceea ce naște controverse în rândul persoanelor care sunt atente la acest aspect. Cu toate acestea, laptele de cocos cu conținut scăzut de calorii conține aproximativ 5 grame de grăsimi per porție, astfel încât ar trebui consumat cu moderație.

În schimb, printre avantajele laptelui de cocos se numără faptul că nu conține colesterol, ci conține o cantitate semnificativă de proteine, calciu, fier, vitamina B12 și vitamina D. Este un lapte vegetal care contribuie la sănătatea inimii, deoarece ridică nivelul colesterolului „bun”.

Lapte de in

Uleiul de in presat la rece este amestecat cu apă pentru a rezulta laptele de in. Textura laptelui de in este similară cu cea a laptelui de vacă cu o grăsime de 1%. În comparație cu alte tipuri de lapte vegetal, laptele de in este considerat ca un bun substitut al laptelui de vacă, având și o aromă asemănătoare.

Laptele de in este bogat în acizi grași omega 3 și este o bună sursă de calciu, vitamina A, vitamina B12 și vitamina D. Din păcate, laptele de in nu conține proteine sau fibre.

Lapte de alune de pădure

Laptele de alune de pădure se obține prin amestecarea alunelor de pădure cu apă. Are o consistență cremoasă și o aromă puternică, fiind cunoscut pentru faptul că are un gust foarte plăcut.

Acest tip de lapte vegetal are un conținut destul de ridicat de calorii, o porție având 110 calorii și un conținut de 18 grame carbohidrați și 14 grame zaharuri. Laptele de alune de pădure mai conține fibre, proteine, calciu, vitaminele A,D, E și riboflavină.

Lapte de cânepă

Obținut prin amestecarea semințelor de cânepă cu apă, laptele de cânepă are o aromă ușoară de nucă și o textura cremoasă. Deși merită o încercare, laptele de cânepă are un gust care fie îți place, fie nu. Este  o alternativă pentru persoanele care sunt alergice la soia și la nuci.

Un pahar de lapte de cânepă conține aproximativ 60 de calorii și 5 grame de grăsime, dintre care patru sunt polinesaturate. Laptele de cânepă nu conține colesterol. Din păcate, o porție oferă doar 2 grame de proteine și nu conține fibre. Laptele de cânepă este bogat în aminoacizi. În plus, laptele de cânepă conține acizi grași omega 3 și omega 6, precum și calciu.

Lapte de ovăz

Laptele de ovăz este destul de frecvent consumat în țările din vestul Europei. Laptele de ovăz se prepară din cereale integrale, are o aromă ușoară, o textură cremoasă și este puțin dulce.

Ovăzul conține aproximativ 130 de calorii per porție. Laptele de ovăz este bogat în grăsimi și carbohidrați, cu aproximativ 25 de grame din fiecare per porție, și cu 19 grame de zahăr per porție. Pe de altă parte, conține proteine, calciu, vitaminele A și D, fier și riboflavină.

Lapte de orez

Laptele de orez este obținut din lapte și orez (în general este folosit orez brun). Are o aromă ușoară și o textura subțire, asemănătoare cu cea a laptelui degresat. Împreună cu laptele de soia și laptele de migdale, laptele de orez este o alegere populară printre consumatorii de lapte vegetal.

Deși nu este bogat în proteine sau fibre, laptele de orez conține o cantitate mică de calciu. Este preferat mai ales din cauza gustului și mai puțin din cauza beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate.

Lapte de soia

Este obținut prin măcinarea soiei uscate, ce se amestecă cu apă. Aroma și textura variază în funcție de marcă și varietate, dar, în general, laptele de soia are o aromă ușoară și o textura cremoasă. Nu are un gust care este pe placul oricui.

O porție de lapte de soia are 100 calorii și 4 grame de grăsime. Este bogat în proteine, însă conține și calciu, vitaminele A, B12 și D, magneziu, fier, zinc și riboflavină.

De asemenea, se poate obține lapte și din alte soiuri de cereale integrale, cum ar fi orz, quinoa, mei sau diferite varietăți de orez, iar valoarea nutrițională a acestora diferă în funcție de cerealele utilizate.

Deși există atât de multe sortimente de lapte vegetal, este bine să alegi tipul de lapte pe care îl consumi în funcție de beneficiile nutriționale pe care le oferă, în funcție de conținutul caloric, și, nu în ultimul rând, în funcție de preferințele personale.