O veche zicală spune că ”sănătatea este mai bună decât toate”, însă câți dintre noi avem grijă de sănătatea noastră așa cum ar trebui? Dacă ți se întâmplă să îți propui adesea să adopți un stil de viață mai sănătos, dar te trezești că te întorci mereu la vechile obiceiuri nesănătoase, nu ești singurul. Întotdeauna va mai exista o altă zi de mâine sau o altă zi de luni, dar nu vei reuși niciodată să îți atingi obiectivele dacă amâni mereu schimbările pe care trebuie să le aduci stilului tău de viață.
Renunță la obiceiurile nesănătoase
Acesta este primul pas și cel mai important. Trebuie să identifici care sunt obiceiurile nesănătoase pe care le ai și să le elimini. Este indicat să te ții departe de excese, fie că este vorba despre excese culinare, fumat, consumul de alcool sau alte dependențe. Aceste vicii sunt deosebit de dăunătoare pentru sănătate și pot agrava alte afecțiuni existente deja, ca de exemplu diabetul, hipertensiunea arterială sau artrita.
Fă-ți un control medical
Dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta, cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să previi eventualele probleme și să tratezi sau măcar să ameliorezi problemele de sănătate pe care le ai deja. În primul rând, este cazul să faci o vizită la medicul de familie, nu doar când ești bolnav, ci pentru a ți se recomanda un set de analize pe care să îl faci, sau, dacă este cazul, să ți se indice un medic specialist. Nu ezita să întrebi medicul în legătură cu orice nelămurire cât de mică, sau în legătură cu anumite simptome care pot părea inofensive, dar care se pot agrava în timp.
La fel de importantă este și monitorizarea permanentă a greutății, deoarece circumferința taliei poate oferi indicii asupra stării tale de sănătate. În plus, nu ar strica să ții un jurnal alimentar, pe care să îl completezi zilnic. Astfel, dacă îți vei nota absolut tot ce consumi și nu trișezi, îți vei face o idee clară asupra dietei zilnice și te va ajuta să eviții tentațiile culinare și să identifici obiceiurile alimentare nesănătoase care contribuie la surplusul de greutate.
Nu în ultimul rând, în perioadele de tranziție între anotimpuri, imunitatea este întotdeauna afectată, așa că este bine să iei toate măsurile necesare pentru întărirea sistemului imunitar (alimentație, sport, suplimente alimentare).
Acordă atenție alimentației
Atât cantitatea, cât și calitatea alimentelor consumate contează atunci când te urci pe cântar și îți influențează nivelul de energie. Pentru a evita tentațiile culinare, stabilește meniul zilnic în avans, atât pentru tine, cât și pentru restul familiei. Nu trebuie să te afli la dietă ca să faci o planificare a meselor, pentru că acest lucru te ajută să preiei controlul asupra meselor și să ieși învingător în lupta cu kilogramele. De asemenea, pregătește din timp pachete cu mâncare pentru serviciu sau școală, ca să nu trebuiască să cumperi ceva pe fugă de la un fast food.
O dietă echilibrată include multe legume, fructe, carne slabă, lactate parțial degresate, leguminoase, nuci și semințe, totul cât mai natural, neprelucrat și neprocesat. Evită zahărul alb, făina albă, grăsimile trans sau aditivii chimici. Dacă totuși ți se întâmplă să ”calci strâmb” și să mănânci o prăjitură atunci când este o ocazie specială (de sărbători, la ziua de naștere a unui prieten etc.), nu trebuie să faci o dramă din asta, dar nici nu trebuie să devină un obicei!
Fă cât mai multă mișcare!
Profită de zilele însorite și petrece cât mai mult timp în natură, sau mergi la sală atunci când vremea de afară nu îți permite să faci mișcare în aer liber. Nu ai nevoie de echipament de sport sofisticat sau de gadget-uri scumpe, ci doar de dorința de a trăi cât mai sănătos. Beneficiile mișcării zilnice sunt nenumărate: îți îmbunătățește starea de spirit, atenuează afecțiunile cronice, crește rezistența la efort, ai mai multă mobilitate, te ajută să eviți stările depresive și să ai un somn odihnitor.
Dacă ai un sil de viață sedentar, fă mișcare puțin câte puțin. De exemplu, ieși zece minute la plimbare după masa de prânz. Este mult mai bine decât să nu faci mișcare deloc. Apoi, poți crește treptat numărul de minute pe care le aloci plimbării zilnice. O oră de mers pe jos la pas normal scade cu 50% riscul de diabet și afecțiuni cardiovasculare.
Evită stresul
Pe lângă starea de sănătate, este foarte important să ai și o stare generală de bine. Stresul se manifestă sub diferite simptome: anxietate, irascibilitate sau schimbări bruște de dispoziție. Prin urmare, trebuie să aloci suficient timp și ca să te relaxezi. Acordă-ți câteva minute zilnic ca să faci câteva exerciții de respirație, fă-ți timp pentru un hobby care îți face plăcere, încearcă meloterapia (terapie prin muzică) sau pur și simplu gândește-te la lucrurile de care ești mulțumit, atunci când simți că te înfurii din cauza unui eșec.
Dormi suficient
Un somn odihnitor este, de asemenea, important pentru sănătate. Dacă în ultima perioadă ai cam pierdut nopțile sau dacă suferi de insomnii, este timpul să iei măsuri. Pentru o noapte întreagă de odihnă, poți încerca să urmezi un mic ”ritual” înainte de culcare. De exemplu, înainte de culcare, renunță la televizor, PC, telefon mobil sau orice altceva îți poate distrage atenția. Adesea, persoanele care adorm mai greu, sunt mai sensibile la orice stimul de lumină.
De asemenea, o baie caldă (nu fierbinte) în care adaugi câteva picături din uleiul esențial preferat, te poate ajuta să te relaxezi și să detensionezi mușchii. Nu în ultimul rând, stabilește-ți o oră fixă la care să mergi la culcare și evită activitățile solicitante cu câteva ore înaine de somn.
Antrenează-ți memoria
Orice formă de activitate care îți stimulează memoria ajută la prevenirea bolilor neurologice. Integramele, testele de inteligență sau alte activități care îți pun mintea la contribuție activează diferite zone ale creierului care controlează anumite procese congnitive, sporind capacitatea de concentrare și atenția.
În plus, o viață socială bogată contribuie foarte mult la sănătatea psihică. Petrecerea timpului liber în compania prietenilor sau a persoanelor care au preocupări similare cu ale tale îți conferă o stare de bine și te ajută să eviți stările deresive.
Prin urmare, adoptarea unui stil de viață sănătos presupune mai multe aspecte, însă nu este deloc greu să faci mici schimbări care, în timp, vor aduce nenumărate beneficii sănătății. Nu trebuie decât să începi cu pași mici, să îți fixezi obiective realiste și să nu te descurajezi atunci când rezultatele nu apar imediat.