Peștele și fructele de mare, aliații tăi în lupta cu kilogramele în plus - Natur House
fructele de mare în dieta de slăbire

Peștele și fructele de mare, aliații tăi în lupta cu kilogramele în plus

Peștele și fructele de mare sunt alimente care fac parte din planurile alimentare pentru scăderea în greutate, deoarece sunt o sursă importantă de acizi grași omega 3 și proteine. În timp ce acizii grași omega 3 defavorizeaza creșterea celulelor adipoase, proteinele pe care le conține peștele contribuie la reducerea masei adipoase. De altfel, peștele și fructele de mare sunt alimente care ocupă un rol important în dieta mediteraneană și în regimul alimentar al multor popoare asiatice.

Rolul peștelui și al fructelor de mare în dietă

Fructe de mare și peștele conțin mai puține calorii și mai puțină grăsime decât carnea de porc sau de vită. Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pentru arderea grăsimilor, în special pentru femei, deoarece contribuie la stimularea metabolismului. Și în cazul bărbaților, dietele cu conținut scăzut de calorii, care includ peștele și fructele de mare au oferit rezultate foarte bune de-a lungul timpului, comparativ cu planurile alimentare care nu conțin aceste alimente. Prin includerea peștelui în alimentație, consumi mai mai multe grăsimi sănătoase și poți beneficia și de aportul altor nutrienți importanți care se regăsesc în pește și în fructele de mare.

Principalele beneficii ale consumui de pește și fructe de mare

  • Contribuie la scăderea în greutate. Consumul de pește, bogat în acizi grași omega 3, contribuie la accelerarea pierderii în greutate, în special dacă dieta alimentară este completată și cu exerciții fizice moderate.
  • Stimulează enzimele care transportă grăsimile în corp și îmbunătățesc fluxul sanguin către mușchi. Alternativ, ajută corpul să transporte grăsimile stocate în zonele corpului unde pot fi folosite ca surse de energie în timpul exercițiilor fizice.
  • Cresc rata metabolică și accelerează rata grăsimilor arse de către organism. Atunci când corpul tău arde mai multă grăsime (deoarece enzimele respective sunt stimulate) și faci mai multă mișcare, se favorizează o creștere a consumului de oxigen și, prin urmare, o creștere a ratei metabolice. În acest ciclu de procese corporale, rata metabolică crescută înseamnă, de asemenea, că și rata de ardere a grăsimii crește.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge și al insulinei. Nivelul insulinei scade atunci când corpul primește suficiente rezerve de acizi grași omega 3.
  • Contribuie la reducerea apetitului.
  • Reduc riscul sau gravitatea afecțiunilor frecvent asociate cu supraponderabilitatea sau obezitatea.
  • Reduc tensiunea arterială și contribuie la menținerea sănătății inimii.
  • Conțin antioxidanți, care reduc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și combat obezitatea.
  • Mențin sănătatea ochilor și îmbunătățesc acuitatea vizuală. DHA, unul dintre acizii grași Omega 3, protejează retina împotriva degenerescenței maculare.

 

Tipuri de fructe de mare

Dacă în general suntem familiarizați cu cele mai comune varietăți de pește care pot fi incluse în dietă, în privința fructelor de mare există încă anumite rețineri, în special pentru că nu sunt alimente care fac parte în mod tradițional din bucătăria românească.

În principiu, fructele de mare se împart în două mari categorii, după cum urmează:

  • Crustacee, care au corpuri alungite, cu o cochilie moale. În această categorie intră crabii, racii, homarii și creveții.
  • Moluștele, care au corpuri moi, și pot fi acoperite de o cochilie formată din una sau mai multe bucăți. Moluștele sunt împărțite la rândul lor în trei categorii: moluște cu cochilii univalve (melci de mare), moluște cu cochilii bivalve (scoici, midii, stridii) și cefalopode (caracatița, calmarul).

 

Beneficiile chitinei

Chitina este o polizaharidă care se găsește de obicei în crustacee și în anumite fructe de mare cu cochilie. Chitina este asemănătoare din punct de vedere chimic cu celuloza și amidonul, care sunt ambele fibre vegetale. Numeroase studii arată că polizaharidele încărcate pozitiv, așa cum este și chitina împiedică absorbția grăsimilor în corp. Prin urmare, au un rol important în prevenirea obezității și în sprijinirea pierderii în greutate.

Chitina se descompune în stomac și se transformă într-un gel, care practic captează grăsimile și colesterolul. Acest proces apare în intestin, acolo unde chitina împiedică absorbția și digerarea grăsimilor.

Toate tipurile de fibre sunt benefice pentru prevenirea absorbției de grăsime în organism, cel puțin într-o oarecare măsură. Studiile efectuate asupra efectelor chitinei arată însă că această fibră amino-polizaharidică, poate face acest lucru într-o măsură mai mare. Se presupune că are capacitatea de a elimina până la de patru ori greutatea sa în grăsimi. Unele cercetări susțin că proporția grăsimilor eliminate ar fi chiar mai mare, fiind mai eficientă decât orice alt tip de fibră.

Beneficiile chitinei pot fi obține și prin completarea dietei cu un supliment alimentar pe bază de extract natural de chitină, așa cum sunt capsulele Chitosan.

Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că atât peștele, cât și fructele de mare sunt alimente sănătoase atât timp cât nu sunt consumate prăjite sau sau în combinație cu sosuri bogate în calorii. Ca metode de preparare termică, se recomandă ca aceste alimente să fie fie gătite la grătar, la abur sau prin fierbere.