De ce avem nevoie de siliciu în alimentație? - Natur House
alimente cu conținut de siliciu

De ce avem nevoie de siliciu în alimentație?

Siliciul este cunoscut ca un mineral folosit des în industria frumuseții, însă există și multe beneficii pentru sănătate asociate cu acesta. Nu numai că ajută la întărirea țesuturilor conjunctive și a oaselor, dar este, de asemenea, util în îngrijirea pielii și a părului. Acest element mineral joacă, de asemenea, un rol vital în prevenirea aterosclerozei, a insomniei și a tuberculozei.

De ce este important siliciul?

Siliciul (Si) este al doilea cel mai accesibil element după oxigen, care se găsește în scoarța pământului și este unul dintre cele mai importante elemente utilizate în dispozitivele de înaltă tehnologie și în semiconductori.

Este un mineral vital necesar organismului pentru a avea articulații puternice și flexibile, piele strălucitoare și oase mai puternice. Este prezent în organismul uman sub formă de derivat de silanat sau de acid silicic. Este, de asemenea, necesar pentru dietă, deoarece crește beneficiile vitaminei D, glucozaminei și calciului. Acest element este prezent în lut și nisip și, de asemenea, este o parte majoră a rocilor, cum ar fi cuarțul și granitul.

Simptomele de deficit de siliciu

Atunci când există o deficiență de siliciu în corp, simptomele sunt destul de evidente, deoarece sunt strâns asociate cu țesuturile conjunctive. Împreună cu dezvoltarea slabă a oaselor, această deficiență cauzează de asemenea subțierea părului, fragilitatea unghiilor, formarea ridurilor și, în general, aspectul îmbătrânit al pielii.

Surse importante de siliciu

Cele mai importante surse de siliciu sunt merele, cerealele integrale, varza, morcovii, ceapa, castravetele, dovleacul, peștele, ovăzul, migdalele și portocalele. O cantitate mare de siliciu se găsește în apa dură, în comparație cu apa moale.

Beneficiile siliciului pentru sănătate

În trecut, siliciul nu a fost considerat un element important din punct de vedere fiziologic, datorită prezenței sale substanțiale în țesuturile animalelor și plantelor. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale siliciului au fost clar demonstrate cu ajutorul diferitelor cercetări efectuate.

Previne deformările osoase. Siliciul joacă un rol important pentru a intesifica acțiunea calciului, pentru creșterea și menținerea articulațiilor și a oaselor. Sprijină flexibilitatea în oase prin creșterea cantității de colagen, care este componenta proteică a oaselor. De asemenea, crește rata de vindecare a dislocărilor osoase și a fracturilor. Este necesar pentru menținerea sănătății scheletice. Crește absorbția mineralelor la nivelul țesutului osos.

Tratatează alopecia. Alopecia sau subțierea părului este cauzată în principal de alimentația dezechilibrată,care nu conțin suficienți nutrienți, în special siliciu. Acest mineral încurajează creșterea părului, iar firul de păr este gros și sănătos. De asemenea, contribuie și la menținerea aspectului frumos al părului, făcându-l să fie mai strălucitor.

Îngrijește pielea. Siliciul împiedică pielea să devină lăsată și îi redă strălucirea sa naturală. De asemenea, previne apariția multor probleme grave de piele și contribuie la sănătatea ochilor, chiar și din punct de vedere al aspectului. Ochii par mai puțin obosiți și mai luminoși.

Grăbește vindecarea. Siliciul joacă un rol esențial în protecția împotriva multor boli cum ar fi tuberculoza și alte afecțiuni care sunt legate de membranele mucoase. De asemenea, ajută la creșterea ratei de vindecare în timpul fracturilor.

Menține sănătatea unghiilor. Siliciul joacă un rol foarte important în menținerea sănătății unghiilor. Ajută la îmbunătățirea calității unghiilor și la protejarea acestora împotriva infecțiilor. Unghiile nu mai sunt atât de fragile și nici nu se mai rup ușor.

Previne ateroscleroza. Formarea plăcii dure în artere duce la obstrucția fluxului sanguin către țesutul cicatricial și oxidează colesterolul, care astfel inhibă circulația sângelui. Aceasta, la rândul său, poate provoca ateroscleroză. Conform cercetărilor recente, suplimentele alimentare pe bază de silicon ajută la scăderea riscului formării plăcii și, în consecință, reduc riscul diferitelor boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Combate toxicitatea aluminiului. S-a constatat că aluminiul se găsește în cantități mai mari în leziunile cerebrale ale pacienților care suferă de boala Alzheimer. Siliciul, atunci când se află în prezența aluminiului, previne absorbția acestuia din urmă în tractul gastrointestinal și poate reduce semnele și simptomele toxicității aluminiului.

Reface mucoasa. Beneficiile pentru sănătate ale siliciului includ restaurarea mucoasei tractului respirator, atunci când organismul suferă de deshidratare sau atunci când se recuperează în urma unei afecțiuni.

Prin urmare, siliciul este un mineral care are rolul său în buna funcționare a organismului, și care trebuie inclus în dieta zilnică, fie prin alimentele care conțin siliciu, fie prin completarea dietei cu ajutorul unui supliment alimentar pe bază de siliciu. În caz contrar, deficiența de siliciu poate provoca o serie de simptome mai mult sau mai puțin grave.