Cum te ajută caloriile negative să slăbești? - Natur House
legume calorii negative

Cum te ajută caloriile negative să slăbești?

Atunci când alcătuiești meniul zilnic, trebuie să ții cont de numărul de calorii pe care ți le furnizează alimentele, dar și de tipul acestora. Alimentele bogate în calorii, așa cum sunt cartofii și pâinea albă nu îți furnizează vitaminele și mineralele de care ai nevoie, astfel că nu sunt și suficient de hrănitoare. Soluția? Alege alimente pline de nutrienți, dar cu un conținut scăzut de calorii. Acest lucru nu este benefic numai pentru sănătate, ci și pentru siluetă.

Tipuri de calorii

Caloriile ”vii” sunt caloriile de cea mai bună calitate, pe care le primește organismul din alimentele proaspete, naturale, cât mai puțin prelucrate și fără a avea alți aditivi adăugați. Astfel de calorii se găsesc, de exemplu, în cerealele integrale, legume și fructe. Pe lângă faptul că sunt foarte hrănitoare, aceste alimente mai au și alte avantaje: întăresc sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură.

Caloriile ”goale” sunt denumite astfel pentru că le lipsesc micronutrienții esențiali organismului cum ar fi vitaminele, mineralele, antioxidanții sau fibrele, așa  ca nu au nici un fel de valoare nutrițională. Substanțele nutritive din alimentele care conțin calorii goale au fost fie extrase, fie distruse, în mare parte în timpul procesării, iar ceea ce a rămas nu este de mare folos organismului. Acest lucru nu înseamnă că alimentele respective sunt inofensive, deoarece, în timp, pot duce la tot felul de dezechilibre nutriționale și carențe. Prăjelile, băuturile carbogazoase, produsele de fast-food și dulciurile din cofetării sunt toate alimente care conțin calorii goale.

Caloriile negative sunt denumite astfel nu pentru că alimentele respective nu ar conține calorii deloc (acestea conțin calorii, însă mai puține), ci pentru că sunt calorii care nu se depun sub formă de grăsimi. Cu alte cuvinte, consumând alimente cu calorii negative nu numai că nu te îngrași, ba chiar vei reuși să slăbești. Cum este posibil acest lucru? Pentru a digera alimentele care conțin calorii negative, organismul consumă o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o furnizează alimentele respective. Astfel, diferența de energie necesară metabolizării acestor alimente nu este preluată în țesutul adipos. Introducând astfel de alimente în meniul zilnic, nu doar că nu vei depune kilograme în plus, ci ai toate șansele să scapi mai rapid de kilogramele în plus.

Printre alimentele cu calorii negative se numără anumite fructe (mere, citrice, ananas, fructe de pădure) și legume (varză, morcovi, sfeclă roșii, broccoli, sparanghel, conopidă, țelină, ardei iute, castraveți, usturoi, fasole verde, praz, ceapă, lăptuci, napi, roșii, ridichi, ardei gras, spanac, dovleac și gulii).

Consumă porții moderate!

Faptul că poți consuma alimente cu calorii negative pentru a slăbi sună foarte tentant. Însă trebuie să fii atent, pentru că o astfel de dietă este restrictivă pe termen lung și poate cauza dezechilibre în organism, iar efectele nedorite asupra organismului se vor face simțite asupra sănătății în timp. Este bine să consumi cât mai multe astfel de alimente, dar nu trebuie să te rezumi numai la acestea. Pentru a evita dezechilibrele nutriționale, trebuie să îți planifici meniul zilnic astfel încât să nu îți lipsească proteinele de calitate (din carnea slabă, fasole, soia, nuci, semințe) și nici acizii grași esențiali (din carnea de pește, măsline, migdale, uleiuri vegetale).

Combinând alimentele care îți asigură necesarul de proteine și de alți nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului cu alimentele care conțin calorii negative, vei reuși să îți controlezi mai bine apetitul, să îți potolești poftele alimentare și să stimulezi metabolismul. În plus, având un meniu cu un număr echilibrat de calorii, nu vei pierde din masa musculară.

citrice calorii negative

Cum să integrezi caloriile negative în dieta de slăbire

Dacă vrei să slăbești mai rapid, poți consuma alimente cu calorii negative atât ca gustare, cât și ca fel principal de mâncare. Trebuie doar ca atunci când le folosești la gătit, să iei în calcul toate ingredientele pe care le folosești, inclusiv uleiurile vegetale, deoarece și aceste alimente conțin calorii.

Pentru micul dejun, poți opta pentru o salată de fructe, un suc de fructe sau fructe ca atare, din cele care conțin calorii negative.

Pentru prânz și cină, poți prepara supe de legume foarte hrănitoare și gustoase, salate de legume crude asezonate doar cu puțin ulei, oțet și ierburi aromatice, precum și legume la cuptor, preparate la abur sau la grătar (fără grăsimi adăugate).

Pentru gustări între mese, poți alege fructe și legume pe care să le consumi ca atare, ca de exemplu câteva felii de gulii, felii de morcov sau câte un măr.

Dacă îți plac sucurile de fructe, trebuie să ții cont de faptul că acestea conțin zaharuri și au un conținut caloric destul de ridicat, pentru că ai nevoie de mai multe fructe pentru a obține un pahar de suc. Așa că nu trebuie să le bei ca pe apă, ci să le consideri ca pe niște gustări de sine stătătoare. În special după o masă consistentă, nu este indicat să bei suc de fructe.

În caz că vrei să prepari câte un smoothie sănătos, cea mai potrivită combinație este aceea de tip monofruct (adică folosești un singur tip de fruct) și adaugi mai multe legume cu frunze verzi.