Ce spun poftele culinare despre tine? - Natur House

Ce spun poftele culinare despre tine?

Cunoastem cu totii aceasta senzatie: brusc ni se face pofta de o ciocolata sau macar de o bucatica, am vrea sa mancam muraturi, ceva amarui sau sarat. Si trecem la fapte, rontaim covrigei, chipsuri sau dulciuri fara sa ne gandim ca toate aceste pofte reprezinta de fapt semnale ale organismului prin care incearca sa ne transmita ca ii lipseste o anumita substanta nutritiva. Poftele sunt principalii dusmani in dietele de slabire si de multe ori ne impedica sa respectam un plan alimentar care sa ne ajute sa slabim.

Dupa parerea specialistilor in nutritie, pofta subita pentru un anumit aliment sau pentru o bautura reprezinta un semn al faptului ca organismul are nevoie de anumite substante nutritive. Poftele nu trebuie ignorate, ci dimpotriva. Trebuie sa descifram mesajul transmis de organism, pentru a-i satisface o nevoie anume, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa includem in dieta zilnica tot felul de alimente nesanatoase.

Pofta de dulce

Daca ne este pofta de ciocolata, este posibil ca organismul sa sufere in urma unei carente de magneziu. Pe langa ciocolata, magneziul se regaseste si in nuci sau seminte (care nu sunt prajite!), sau in fructe. Daca nu ne este pofta de ciocolata in mod specific, ci de dulciuri in general, fie ca este vorba despre prajturi, bomboane sau biscuiti, acesta ar putea fi un indiciu pentru hipoglicemie, adica scaderea nivelului glucozei din sange. De asemenea, poate fi si manifestarea unei stari depresive.

Uneori, atractia de nestapanit catre dulciuri apare drept raspuns la o oarecare nemultumire in plan emotional, deoarece acel ”ceva dulce” reprezinta inlocuitorul unor emotii pozitive absente. De obicei,vrem ceva dulce dupa ce ne confruntam cu o situatie stresanta, cu o discutie neplacuta sau in urma unui eveniment neplacut. Creierul detecteaza starea de deprimare si incearca sa restabileasca echilibrul psihic prin cresterea secretiei de serotonina, care este hormonul bunei dispozitii.

Daca cedam unor astfel de impulsuri si consumam tot felul de dulciuri nesanatoase, ne vom simti mai bine doar pe moment, deoarece kilogramele in plus acumulate cu siguranta nu ne vor face sa ne simtim mai bine pe termen lung.

Nu in ultimul rand, pofta de dulce poate insoti si sindromul premenstrual, fapt care poate indica serioase modificari hormonale.

Pofta de sarat

Paradoxal, pofta de lucruri sarate este un semn al faptului ca organismul sufera in urma deshidratarii sau se confrunta cu o afectiune care in timp duce la scaderea cantitatii de sodiu. Poate fi vorba si despre un focar de infectie nedetectat, mai ales la nivelul rinichilor.

Persoanele hipotensive se pot confrunta si ele cu o pofta de sarat, deoarece sodiul este elementul care mareste tensiunea arteriala.

Pofta de sarat poate fi combatuta prin consumarea unor alimente ca de exemplu pestele, laptele de capra sau mancarurile preparate cu sare de mare, insa este important sa nu exageram cu consumul de sare.

Pofta de acru

Alimentatia dezechilibrata este un factor care ne provoaca pofta pentru alimente acre, asa cum sunt lactatele cu gust acru, chefirul, muraturile, lamaile sau grapefruitul. Atunci cand cantitatea de suc gastric este scazuta, organismul ne provoaca sa mancam alimente cu gust acru. Asemenea situatii pot aparea in cazul femeilor insarcinate, in cazul intoxicatiilor sau in cazul scaderii imunitatii.

In mod frecvent, pofta de acru indica un deficit de vitamine, mai ales de vitamina C. Alimentele bogate in vitamina C  asa cum sunt citricele, broccoli, ardeiul rosu, legumele verzi sau kiwi pot combate aceasta pofta.

Pofta de amar sau alimente iuti

Dorinta de a consuma alimente iuti apare atunci cand organismul este intoxicat, dar si atunci cand functiile secretoare si de evacuare a stomacului sunt perturbate. De asemenea, atunci cand consumam alimente grase, avem tendinta sa adaugam piper sau usturoi la mancare, pentru a stimula digestia.

Pofta de mancaruri grase

Pofta de grasimi indica un deficit de acizi grasi esentiali in organism sau poate semnala un nivel scazut de calciu. In mod natural, calciul se gaseste in lactate, broccoli, gulii, ceapa, oua sau susan.

Pofta de fructe

Este posibil ca organismul sa sufere de un deficit vitaminic sau sa fie foarte deshidratat, atunci cand ne este foarte pofta de fructe. Trebuie sa evitam sa mancam fructe cu gust acrisor pe stomacul gol, deoarece acestea cresc aciditatea gastrica.

Pofta de paine

Unele persoane au o atractie specifica pentru acest aliment si de aceea este foarte greu sa renunte la consumul de paine sau sa consume paine cu moderatie. Pofta de paine indica un nivel scazut de azot in organism. In astfel de situatii, este indicat sa inlocuim painea alba cu paine din cereale integrale.

Trebuie sa facem intotdeauna distinctie intre foame si pofta. Foamea este o senzatie fiziologica, aparuta din nevoia de a ne hrani pentru supravietuire, pe cand poftele sunt rezultatul unor reactii chimice din creier, generate de anumite trairi si sentimente, sau indica lipsa anumitor nutrienti din organism. In loc sa cedam poftelor, trebuie sa ne dam seama ce anume le provoaca, pentru a elimina factorii respectivi, cu ajutorul unei alimentatii echilibrate.