În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre curentul ”raw” în nutriție. Ce înseamna de fapt acest curent? Alimentația raw presupune faptul că toate alimentele care sunt consumate nu sunt preparate termic.
Dieta raw nu este una care ne promite longevitate sau faptul că frumusețea noastră naturală va fi reliefată datorită substanțelor nutritive în stare pură de care se bucură organismul. Această dietă promovează în schimb consumul cât mai multor crudități, legume și fructe, fie ca atare, fie în salate, nu în sosuri, ciorbe, supe sau alte preparate culinare.
Cum a apărut conceptul de alimentație raw?
Deși acest concept este nou pentru noi, acest curent a prins avânt la sfârșitul secolului trecut în SUA. A cunoscut rapid multă popularitate, deoarece a fost promovat de diferite personalități, actori de cinema, vedete de televiziune, cântăreți sau alți artiști.
De fapt, Maximilian Bircher – Benner a fost unul dintre primii adepți ai acestui concept și chiar a înființat o clinică specială în Zürich, specializată în tratarea bolnavilor suferinzi de diferite boli, iar ca hrană se foloseau doar alimente netratate termic. Acest lucru se întâmpla deja la sfârșitul secolului XIX. Lui Bircher – Benner îi datorăm celebra combinație ”muesli”, adică fructe proaspete combinate cu ovăz, care se servea zilnic în clinica sa.
Beneficiile acestei diete pentru sănătate rămân înca destul de controversate, însă putem remarca faptul că preferința pentru alimentele neprocesate, neprelucrate chimic este un lucru pe care ar trebui să îl adoptăm cu toții, pe cât posibil, în alimentația noastră zilnică.
Avantajele alimentelor în stare crudă
Având în vedere că alimentația raw presupune consumarea alimentelor neprocesate termic, este evident că în meniul zilnic se regăsesc cât mai multe crudități proaspete: legume, fructe, germeni de cereale, semințe, produse apicole sau unele brânzeturi. Această alimentație este foarte bogată în enzime.
Enzimele sunt substanțe organice complexe, care pun în mișcare toate procesele biochimice din interiorul organismului. Dacă aceste procese nu au loc, organismul nu funcționează la parametrii optimi. Enzimele ne ajută să respirăm, să mergem, să vorbim și chiar să gândim. Orice om este înzestrat încă de la naștere cu o anumită cantitate de enzime. În urma proceselor biochimice care au loc în organism, enzimele se împuținează pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dacă hrana pe care o consumăm nu conține suficiente enzime, apare riscul îmbătrânirii premature și al bolilor degenerative.
Incluzând în dietă cât mai multe alimente în stare crudă, ne vom bucura de imunitate crescută, protecția față de acțiunea distrugătoare a radicalilor liberi, piele netedă și catifelată, nivel ridicat de energie și metabolism mai rapid.
Ce putem învăța de la dieta raw?
Ca orice tip de dietă restrictivă, nici dieta raw nu este complet lipsită de pericole. Proteinele sau carbohidrații ”buni” au rolul lor în buna funcționare a organismului, ori această dietă este foarte săracă în anumite substanțe nutritive. Putem însă, să ”împrumutăm” câteva principii ale acestei diete, pe care să le aplicăm în alimentația noastră zilnică.
Consumând cât mai multe crudități, introducem în dieta noastră zilnică mai multe fibre și mai puține zaharuri. Astfel, nu doar că prevenim și combatem obezitatea, ci ne menținem și glicemia la un nivel optim.
De asemenea, foarte multe fructe și legume își pierd multe din substanțele nutritive atunci când sunt preparate termic. Astfel, în locul compoturilor și al dulcețurilor, mai sănătoase sunt fructele consumate ca atare. În locul sosurilor pe bază de legume, mai sănătoase sunt garniturile simple din legume, atunci când acestea sunt preparare la abur sau doar puțin înăbușite și asezonate cu condimente, după gust. Lista recomandărilor sănătoase poate continua, însă ideea de bază este să alegem, atunci când este posibil, legume, fructe și verdeturi proaspete, în locul celor conservate, pe care să le consumăm în starea lor crudă.
Echilibru în alimentație
Ca orice dietă care este ”la modă”, nici dieta raw nu se potrivește oricui, așa că nimeni nu ar trebui să se grăbească să o adopte fără să se informeze temeinic în prealabil. Acest lucru este necesar, mai ales dacă este vorba despre persoane care suferă deja de anumite probleme de sănătate sau au anumite carențe nutriționale ce pot fi accentuate prin dietele restrictive.
Alimentația echilibrată, consumul alimentelor variate, în porții moderate și echilibrate reprezintă cheia spre sănătate și spre obținerea unei siluete armonioase.