Ananasul – fructul exotic ce oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate - Natur House
ananasul si beneficiile sale

Ananasul – fructul exotic ce oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate

Ananasul, un delicios fruct tropical, este folosit de secole în alimentația zilnică, nu numai pentru gustul său unic, ci și pentru beneficiile sale minunate pentru sănătate. Beneficiile pentru sănătate ale ananasului includ întărirea sistemului imunitar, a sistemului respirator, ajută la digestie, sprijină sănătatea oaselor, reduce inflamațiile, tratează tusea și răceala și contribuie la pierderea în greutate.

Ce este ananasul?

Ananasul este un fruct tropical delicios, care este înconjurat de vârfuri spinoase și acoperit cu frunze ceroase, ce pot să fie într-un număr mare pe un singur fruct – până la 30. Fructele au un gust dulce-acrișor și pot ajunge la dimensiunea de 30 de centimetri.

Ananasul aparține familiei Bromeliaceae și este de fapt un fruct compus din mai multe fructe de pădure coalescate, care cresc în coroana unui pom fructifer.

Din punct de vedere istoric, Hawaii a avut cea mai mare producție de ananas, dar acum este cultivat în cantități mari în Brazilia, Filipine și Costa Rica. Acestea fiind spuse, fructele sunt originare din Paraguay și Brazilia și din unele părți din Caraibe. Evoluția exactă a ananasului ca fruct popular la nivel global este încă necunoscută; cu toate acestea, se crede că ananasul a fost adus pentru prima dată în Europa după întoarcerea lui Christopher Columb din expedițiile sale, în 1493.

Fructul ajunge la maturitate în perioada cuprinsă între lunile martie și iunie, iar fiecare pom poate produce un număr mare de fructe. Se mănâncă proaspăt, sub formă de suc, gătit sau conservat, iar frunzele sunt folosite chiar și ca izolație pentru tavan sau ca tapet în locuințele primitive din insulele tropicale. Ananasul și sucul său este cunoscut în întreaga lume, chiar și ca o aromă populară în băuturile alcoolice, cea mai faimoasă dintre ele fiind „pina colada”.

Valoarea nutrițională a ananasului

Ananasul oferă multe beneficii pentru sănătate datorită bogăției sale de nutrienți, vitamine și minerale, inclusiv potasiu, cupru, mangan, calciu, magneziu, vitamina C, betacaroten, tiamină, vitamina B6 și acid folic precum și fibre insolubile și bromelaină.

Beneficiile ananasului pentru sănătate

Tratează artrita. Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale ananasului în ceea ce privește sănătatea este capacitatea sa de a reduce inflamațiile articulațiilor și ale mușchilor, în special a celor asociate cu artrita, o boală debilitantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Ananasul conține o enzimă proteolitică relativ rară numită bromelaină, care este asociată în primul rând cu descompunerea proteinelor complexe și are efecte antiinflamatorii puternice. Bromelaina este de asemenea corelată pozitiv cu reducerea simptomelor artritei în multe cazuri.

Crește imunitatea. O singură porție de ananas are mai mult de 130% din necesarul zilnic de vitamina C, făcându-l una dintre cele mai bogate și mai delicioase surse de acid ascorbic. Vitamina C ajută la reducerea riscului apariției bolilor și la stimularea sistemului imunitar prin stimularea activității celulelor albe din sânge și acționând ca un antioxidant care protejează organismul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase ale metabolismului celular care pot deteriora diferitele sisteme de organe și pot întrerupe funcția acestora, însă determină și celulele sănătoase să se transforme în celule canceroase.

Grăbește vindecarea rănilor. Unul dintre beneficiile frecvent trecute cu vederea ale vitaminei C este rolul său esențial în crearea colagenului. Acest lucru este parțial motivul pentru care este văzut ca o vitamină vindecătoare, deoarece colagenul este baza esențială a proteinelor din pereții vaselor de sânge, din piele, organe și oase. Conținutul ridicat de vitamină C din ananas ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și protejează organismul împotriva infecțiilor și a bolilor.

Previne cancerul. Ananasul are un rol în prevenirea cancerului la nivelul gurii, gâtului și sânului, deoarece este bogat în diverși antioxidanți, inclusiv vitamina A, betacaroten, bromelaină, diferiți compuși flavonoizi și niveluri ridicate de mangan. Manganul este un cofactor important al superoxid dismutazei, o substanță extrem de puternică care acționează împotriva radicalilor liberi, responsabili pentru apariția diferitelor tipuri de cancer.

Ajută digestia. Consumul de ananas în mod regulat ne poate proteja împotriva multor afecțiuni, inclusiv constipația, diareea, sindromul intestinului iritabil, ateroscleroza și coagularea sângelui, precum și hipertensiunea arterială. Ananasul, fiind bogat în fibre, ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv la o rată normală și stimulează eliberarea sucurilor gastrice și digestive care dizolvă alimentele. În plus, bromelaina din ananas stimulează digestia proteinelor, reduce inflamația intestinală și, prin urmare, tratează bolile digestive.

Tratează răceala și gripa. Ananasul este bogat atât în bromelaină, cât și în vitamina C, de aceea ajută la prevenirea și tratarea bolilor respiratorii. Sistemul imunitar este îmbunătățit datorită vitaminei C, iar enzima care se găsește în ananas, bromelaina, contribuie la buna funcționare a sinusurilor.

Îmbunătățește sănătatea oaselor. Deși ananasul nu este renumit pentru că are un conținut ridicat de calciu, pe care majoritatea oamenilor îl asociază imediat cu sănătatea oaselor, acesta are o cantitate impresionantă de mangan. Manganul este un alt mineral care este esențial pentru întărirea oaselor, precum și pentru creșterea acestora. Este un mineral care se găsește din belșug în ananas, iar o singură porție ne poate oferi mai mult de 70% din necesarul zilnic de minerale.

Îmbunătățește sănătatea orală. Împreună cu compușii antioxidanți care protejează împotriva cancerului oral, ananasul are și proprietăți astringente, care întăresc gingiile și dinții. Agenții astringenți ajută la întărirea țesuturilor și la tonifierea organismului, astfel încât previne căderea părului și slăbiciunea musculară sau scăderea elasticității pielii. Ananasul este un astringent foarte puternic și este adesea recomandat ca un remediu natural pentru a trata diferite probleme ce apar la nivelul dinților și gingiilor.

Îmbunătățește vederea. Ochiul este cel mai important organ senzorial al corpului uman, iar ananasul are capacitatea de a îmbunătăți sănătatea ochilor și de a preveni alte boli ale ochilor legate de înaintarea în vârstă. Degenerarea maculară afectează mulți vârstnici, iar betacarotenul prezent în ananas poate ajuta la întârzierea acestei probleme de vedere.

Reglează tensiunea arterială. Ananasul este o sursă valoroasă de minerale, iar potasiul se numără printre ele. Deficiența de potasiu poate duce la diferite probleme de sănătate. Acțiunea vasodilatatoare a potasiului scade tensiunea și crește circulația sângelui în diferite părți ale corpului. Când vasele de sânge se relaxează, tensiunea arterială este redusă și fluxul de sânge este mai puțin restricționat. Acest lucru poate preveni blocarea fluxurilor de sânge și reducerea acumulării de plăci în artere și în vasele de sânge. Astfel, scade riscul apariției unor afecțiuni precum ateroscleroza, infarctul miocardic și atacurile cerebrale.

Îmbunătățește circulația sângelui. Un beneficiu asociat potențialului vasodilatator al potasiului este oferit și de cupru, un alt mineral esențial care acționează într-o serie de reacții enzimatice și compuși din organism. Cuprul este un element necesar pentru formarea celulelor roșii sănătoase. Numărul crescut de celule roșii din sânge crește oxigenarea la diferitele sisteme de organe și le face să funcționeze la niveluri optime. De asemenea, crește abilitățile cognitive, pentru a preveni tulburările neuronale cum ar fi demența și boala Alzheimer.

Precauții în ceea ce privește consumul de ananas

Beneficiile consumului de ananas sunt clare, dar ca orice alte fructe sau alimente, ar trebui să fie consumat cu moderație. Bromelaina prezentă în ananas este în primul rând o enzimă care ajută  la metabolizarea proteinelor și la digestia alimentelor dure. Asta  înseamnă că buzele, gingiile și limba pot dezvolta o  anumită sensibilitate dacă mâncăm prea mult ananas, mai ales dacă nu este bine copt.

Dat fiind că bromelaina și vitamina C sunt prezente în proporții mari în ananas, o «supradoză» poate duce la vărsături, diaree, dureri de cap și greață. În plus, ca orice fruct, ananasul conține și zaharuri al căror consum trebuie limitat, pentru a nu afecta silueta.

Așadar, acum că știm cât de sănătos este ananasul, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de toate beneficiile pe care ni le oferă. Cel mai bun este anansul proaspăt, dar dacă îl consumăm conservat, este de preferat să alegem variantele „light”, care nu conțin zahăr adăugat.