Alimente care scad glicemia - Natur House
alimente pentru scăderea glicemiei

Alimente care scad glicemia

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Atunci când acesta este peste limitele normale, organismul nu mai arde grăsimile, ci începe să le stocheze. Glicemia ridicată nu se întâlnește numai în cazul adulților, ci și în cazul copiilor, fiind unul dintre factorii care duce la obezitate.

De altfel, niveul ridicat de glicemie întâlnit în cazul copiilor devine o problemă tot mai frecventă, în mare parte din cauza alimentației necorespunzătoare. Glicemia ridicată este principalul factor de risc al apariției diabetului, încă de la vârste fragede.

Putem regla nivelul glicemiei și cu ajutorul unei alimentații sănătoase, în special cu ajutorul alimentelor care au un indice glicemic scăzut. Indexul glicemic este un indicator al alimentelor care scad sau cresc nivelul de zahăr din sânge. Cu cât un aliment are un index glicemic mai ridicat, cu atât alimentul respectiv duce la o creștere mai rapidă a concentrației de zahăr. Printre alimentele cu un index glicemic ridicat, ce ar trebui evitate,  avem produsele bogate în amidon, zahăr, bomboanele, prăjiturile, alimentele de tip fast- food, etc.

Cantitatea mare de zahăr din sânge nu este benefică organismului nostru, deschizând calea către un atac de cord, diabet sau acident vascular. Însă glucoza din sânge poate fi controlată cu alimentele potrivite.

Merele

Merele au un conținut ridicat de fibre alimentare și de antioxidanți, ceea ce le face ideale în cazul glicemiei ridicate. Fibrele și antioxidanții se găsesc în special în coaja merelor, așa că  aceste fructe ar trebui consumate cu coajă. Conținutul mare de fibre al merelor asigură un tranzit intestinal bun. Apa din mere ajută la antrenarea unei părți din glucoză pentru a fi elimiată prin urină. Coaja merelor mai conține și querticină, un antioxidant cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce riscului apariției mai multor afecțiuni, printre care și diabetul.

Roșiile

Roșiile conțin o cantitate substanțială de crom (aproximativ 5 mg/100 gr). Roșiile sunt indicate persoanelor care au glicemia ridicată, deoarece cromul joacă un rol important în metabolismul glucozei și al grăsimilor. La fel de eficient este și sucul proaspăt de roșii, însă nu cel din comerț, care este adesea diluat și conține în plus aditivi și conservanți.

Usturoiul

Util nu numai în cazul hipertensiunii arteriale, usturoiul este de ajutor și pentru echilibrarea nivelului de insulină și de glucoză din sânge. Cele mai multe beneficii se obțin prin consumul de usturoi crud. Pentru a fi mai ușor de digerat, se poate adăuga usturoi zdrobit pentru a condimenta mâncărurile. De asemenea, poate fi combinat și cu pătrunjel, cimbru sau rozmarin. Această combinație nu dă numai savoare mâncării, ci are și un efect benefic asupra metabolismului.

Portocalele

Aceste fructe ce conțin numeroși fitonutrienți fac parte din categoria alimentelor care scad glicemia, ajutând în lupta împotriva diabetului. Portocalele au un indice glicemic mic, conțin flavonoizi, pectine, carotenoide și vitamina C, un bun întăritor al sistemului imunitar.

Ceapa

Ceapa conține mai multe vitamine și minerale care scad glicemia. Cel mai mare avantaj al acestei legume îl constituie faptul că poate fi utilizată în salate, în diferite preparate culinare sau se poate face chiar și ceai de ceapă. Ceaiul de frunze de ceapă este recomandat persoanelor care au accese dese  de tuse.

Prunele

Consumate cu moderație (din cauza faptului că sunt, totuși, bogate în zaharuri), prunele ajută la scăderea glicemei și ajută chiar și la prevenirea diabetului zaharat. Prunele conțin fibre solubile, care încetinesc viteza cu care produsele alimentare părăsesc stomacul și ca urmare, întârzie absorbția de zahăr în fluxul sangvin. În plus, prunele au și un conținut ridicat de vitamina B.

Afinele

Afinele au un conținut scăzut de fructoză, așadar împiedică acumularea de glucoză în sânge. Afinele sunt bogate în antioxidanți, care împiedică deteriorarea celulară, prevenind astfel și apariția altor afecțiuni, ca de exemplu îmbătrânirea prematură,  cancerul sau boala Alzheimer.

Turmericul

Acest condiment conține un polifenol numit curcumină, care ajută la regenerarea țesutului hepatic și la stabilizarea nivelului glicemei în sânge. Și turmericul are acțiune antioxidantă și antiinflamatore, furnizând astfel protecție împotriva mai multor afecțiuni.

Scorțișoara

Scorțișoara nu este utilă numai în dietele de slăbire, ci reduce și rezistența la insulină, scade nivelul colesterolului din sânge și previne apariția unor boli cronice, printre care obezitatea, diabetul sau bolile cardio-vasculare.

Avocado

Este un aliment bogat în grăsimi mononesaturate, împiedicând asfel eliberarea zaharurilor în fluxul sanguin. Avocado conține și beta – stosterol, un compus chimic care ameliorează inflamațiile din corp,chiar și febra musculară de după un antrenament..

Morcovii

Morcovii nu ajută numai la sănătatea ochilor, ci conțin carotenoizi și antioxidanți care protejează inima și contribuie la menținerea unui nivel constant al insulinei. Morcovii oferă cele mai multe beneficii atunci când sunt consumați cruzi, deoarece prin fierberea lor se pierd anumite substanțe nutritive.

În principiu, o dietă echilibrată scade riscul creșterii glicemei, așa că acest lucru ar trebui să constituie o prioritate pentru orice persoană care își dorește un stil de viață sănătos, dar și pentru părinții care doresc să le ofere copiilor o alimentație sănătoasă.

Cantitatea ridicată de zahăr din sânge este toxică pentru organismul uman, deoarece se distrug vasele de sânge și este afectată buna funcțioare a organelor. Acest lucru prezintă risc pentru apariția unor boli grave, care dăunează organismul, uneori în mod iremediabil.